新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 26598|回復: 92

[電源線] 忍唔住還是要寫吓條Furutech DPS4!

線...我從來用得好小心! 唔會亂試D 不知底细的牌子! 太貴價的更加免問!今次巧遇這條DPS4, 慶幸是散線, diy還是負擔得來, 而且Furutech 自己線廠, 出的缐一向好正路, 冇咩古靈精怪, 這條散缐算是很貴了耶! 每呎差不多要近成千蚊! 佢標得呢d 價位信佢有一定質數, 嘅然有不少師兄對它讚不绝口, 生産又是非常有限的只出200m, 咁就膽粗粗試吓!
嘅然這條是Furutech的旗艦缐,自然就配上自家的旗艦頭 FI-50M ncf吧!
好! 成品完成後當然急不及待的快快插上吧! 見得有番咁上下粗度, 就直插Preamp吧, 話晒我的preamp都用全膽supply,行高電流! 替代了在用的Kondo ACz , 即時覺得...有料到喎!   空間感, 立体感, 分析力等無一缺漏,還加上一份銅線難得的貴氣! 覺得好得  而且新缐新頭一插已經KO了Kondo power cord!如是者就玩咗二, 三個鐘!
待續....

評分

查看全部評分

好線果然是一呼百應,未買的師兄要快手了。
回復

ThomasLi@FB 發表於 2017-1-7 15:00
好線果然是一呼百應,未買的師兄要快手了。

係呀! 超級難得的好線
回復

話説上回話聽咗二, 三個鐘, 一路再聽落去開始覺得唔對路! 係就係所有要有嘅hifi elements 都有齊, 包括空氣感, 分隔度, 線條, 堂音等等...但感覺就好像這些elements搶奪了本身音樂當中的靈魂, 所有無輪人聲, 樂器等都像有浸空氣包著, 歌者不再像是企在你面前表演, 你只感覺自己在聽著一套高級音響! 不自然嗎?絶對不是, 所有高,中,低各頻段亦不見得加加減減, 樂器線條距離比例全無問題! 但這些完全不是我想要的!因為系統所出來的已不再像真!小提琴哪有這種莫名的飄逸? 點解學友後生了20年?佢把聲喉底去咗邊? 簡單二個字講完: "唔似"!
反覆諗問題出咗响邊樹? 線, 是銅線, Furutech的, 我先假設是正常沒問題! 咁關鍵就只在於插頭及接在插頭的叉了!
頭, 在用的是FI-50ncf, 叉, 也是Furutech Rhodium, 那就唯有全去掉這些有可能壞事的份子, 換上最為正常相對音染較低的同廠紅銅頭尾插FI-11 Cu及鍍金叉......好! 換完一開聲, 問題又出現了!
再續....

Cut 晒銠叉

Cut 晒銠叉
回復

我對呢條線都好有興趣,只係對NCF頭個價真係唔捨得買...
回復

vf4 發表於 2017-1-7 16:25
我對呢條線都好有興趣,只係對NCF頭個價真係唔捨得買...

唔洗一定要ncf 頭㗎
回復

AS881 發表於 2017-1-7 16:26
唔洗一定要ncf 頭㗎

唔知呢條線配咩物料嘅頭?
回復

vf4 發表於 2017-1-7 16:30
唔知呢條線配咩物料嘅頭?

等我今晚寫, 話你知
回復

剛去過 德發行,DPS4只剩最後一卷,約二十米,賣哂就無喇。

條線極好賣,連 15A NCF 公插都斷了貨。
回復

ThomasLi@FB 發表於 2017-1-7 17:23
剛去過 德發行,DPS4只剩最後一卷,約二十米,賣哂就無喇。

條線極好賣,連 15A NCF 公插都斷了貨。 ...

喺十分鈡前已全數沽清
回復

westdoor 發表於 2017-1-7 17:28
喺十分鈡前已全數沽清

就是俾你掃哂。

回復

同廠方Bargain中,要求拉多500M…
如事成最快要都兩個月後
回復

我掃咗150M之嘛
回復

回復

ThomasLi@FB 發表於 2017-1-7 17:23

條線極好賣,連 15A NCF 公插都斷了貨。 ...

爬完師兄之前既介紹, 小弟琴晚入左條 (NCF英插) 俾拖板用.  部單端胆機力感即時大爆發 ...
回復

你用嚟晾衫?!?!?

評分

查看全部評分

回復

今日買多條 DPS4,今次加埋 古河叉。用了叉是爽好多,中高音不再暗,平衡是更好。

評分

查看全部評分

回復

PhantomGTR 發表於 2017-1-7 18:24
你用嚟晾衫?!?!?

以往績計,我入手嘅散線唔過10000呎都唔叫得做多!!
回復

westdoor 發表於 2017-1-7 18:55
以往績計,我入手嘅散線唔過10000呎都唔叫得做多!!

回復

scholes530 發表於 2017-1-7 17:54
爬完師兄之前既介紹, 小弟琴晚入左條 (NCF英插) 俾拖板用.  部單端胆機力感即時大爆發 ...  ...

NCF 有英插?
回復