新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: AS881

[電源線] 忍唔住還是要寫吓條Furutech DPS4!

kcichung 發表於 2017-1-7 19:21
NCF 有英插?

http://www.furutech.com/2016/12/09/14223/
回復

westdoor 發表於 2017-1-7 17:31
同廠方Bargain中,要求拉多500M…
如事成最快要都兩個月後

呢條線既出現,幫我慳番好多錢,

因為佢既表現既平均又全面,而且自然,

相對起依家Hi-end線材既價錢,

呢個價格相信會有人好多人追捧!

純用家角度去看:一條經濟實用的電源線!的確係近年佳作!
回復

AS881 發表於 2017-1-7 15:32
話説上回話聽咗二, 三個鐘, 一路再聽落去開始覺得唔對路! 係就係所有要有嘅hifi elements 都有齊, 包括空氣 ...

期待報告,如果是用其他平些插頭反比較平衡,
真可省回不少彈藥,因小弟對這線也有興趣
由 FP-TCS31已中咗古河毒,最近用上一隻fi-c15 ncf的iec尾插,
也驚嘆ncf的威力 ,只是fi-50 ncf實在太貴
回復

接上回:

轉咗金叉同紅銅頭尾一開聲頭兩秒是覺得對辨了, 冇咗之前不知名的air cushion包住, 把人聲出番來了!但再開大聲小小認真去聽, 點解咁矒?矒到完全化不開, 開始懷疑自己係咪做錯事!? Cut 晒銠叉, 去埋ncf 插
嘅然難聽成咁就打算換回ncf , 話晒叉已換了金, 冇了Rhodium 叉至少冇咁惡聲呱?
咁唔聽得就由佢唱, 做自己嘢! 個零鐘後番來再聽似乎通番D, 應該換頭/尾一個ncf 插就可以喇! 于是又冇理佢著住佢! 過了半個鐘後, 咦! 應該換隻FI-28 夠了!這時開始已有興趣揀吓歌樣樣試, 如是者又過了差不多2個鐘後,  開番正常音量, 吓? 點解成個畫面打開晒? 已經重拾以前有嘅透明感, 而且再加多以前未有過嘅能量感同肉地厚度, 怪不得很多師兄話此線非常有力! 果然沒錯! 此時巳是凌晨2點幾了!還沒有熄機的念頭!因為實在太過引了! 播solo instrumental music 可以咁細微! 無論琴嘅擦弦聲, 拉弓時嘅力度, 拖弦收放都刻劃到清清楚楚! 甚至比靚銀線有過之而無不及! 但當去到大場面, 大爆塴時所要嘅能量, 佢又可以完完全全咁俾足你! 有的不是蠻力, 而是背後有源源不絶嘅暗勁! 大把在手! 到呢一刻真係會心微笑! 知道自己決定啱了! 鬆一口氣! 到這刻重頭至尾也只不過是Run了五, 六個鐘而已!往後也只會更好!
現在的確好滿意其表現! 以往也經歷了唔少power cord, 實在甚少見一條細緻與氣勢兼備的缐! 線身雖粗! 但播小品音樂又可以出奇的幼细! 正因它能文能武, 可以説用在source又或用在power amp 都完全冇問題! 此線是我自Vovox Textura 後另一鐘愛的線! (Textura 我還在用5條做膽!)好嘅線不要期望它會有超級音效!而是它會是默默地守護著你套機, 令你不會捨它而去!
至于此線是否一定要配上原廠的頂級50ncf頭? 在這次自己体驗下我覺得真的未必需要! 畢竟system 是一套出聲的! 在我system 上, 用了ncf 就等於一碟美味的佳餚, 加了過多source! 如主菜是牛肉, 就要有牛味, source只是點綴, source 再好也絶不能蓋過牛肉味, 否則這就變成宣賓奪主了!
又正如烈火戰車2之極速傳説扒地 (譚耀文飾演) 曾説過: 人要控制架車, "人...要要..惡惡惡..過車, 唔唔..可以車..車惡過人" , 唔係就不受控!
我到底講緊乜 ?

評分

查看全部評分

回復

AS881 發表於 2017-1-7 21:55
接上回:

轉咗金叉同紅銅頭尾一開聲頭兩秒是覺得對辨了, 冇咗之前不知名的air cushion包住, 把人聲出番來了 ...

非常多謝大大的分享
回復

唔是話50ncf 唔得, 這經驗只体驗在我自己system上, 頭同線都都要夾system 用, 冇話一定要用邊個就一定好! 可能我換一對金頭一樣ok, 只係我又要在成套系統其它地方加加減減去就番!

評分

查看全部評分

回復

師兄可否告知地址,遲下過香港睇睇
回復

kei8864 發表於 2017-1-7 22:45

待你過到嚟, D線都煙消雲散了!
回復

kei8864 發表於 2017-1-7 22:45

有地址都冇用. 線已賣曬.
回復

AS881 發表於 2017-1-7 21:55
接上回:

轉咗金叉同紅銅頭尾一開聲頭兩秒是覺得對辨了, 冇咗之前不知名的air cushion包住, 把人聲出番來了 ...

請問樓主,义是用在電源線那處?
回復

叉,即係Furutech FP-204,有G鍍金和R鍍銠兩款。用途等同線耳,夾住條銅線再插入個頭尾電源插頭上。

評分

查看全部評分

回復

那樣唔用NCF頭尾都得喎
可以平好多
回復

Willwing 發表於 2017-1-8 13:55
那樣唔用NCF頭尾都得喎
可以平好多

Yes, of course! Accessories sometimes can be a two-edged sword, depends on how you make use of them only!
回復

tarantino 發表於 2017-1-8 10:59
請問樓主,义是用在電源線那處?

Yes, another ching answer already!
回復

一手交錢 一手交貨

評分

查看全部評分

回復

我相信我是唯一一個唔用50 ncf 頭
回復

AS881 發表於 2017-1-8 14:47
Yes, another ching answer already!

完全明白,謝謝!
請問線徑的尺寸是否容許直接收落頭尾插?
回復

tarantino 發表於 2017-1-8 22:28
完全明白,謝謝!
請問線徑的尺寸是否容許直接收落頭尾插?

你意思是唔用叉?
回復

AS881 發表於 2017-1-8 22:39
你意思是唔用叉?

對。是否唔落义?
回復

tarantino 發表於 2017-1-8 22:42
對。是否唔落义?

唔落叉都得,無叉是厚聲啲,用叉是爽快一點

評分

查看全部評分

回復