新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 26726|回復: 185

[分享] 香港音響代理真好做

依家d代理真係幾好做,話說1年多前經分銷商買咗塊行貨Symposium Segue 入門化震板,因最近升級咗個HiFi架,當還原器材去新架時發現塊化震板前面左右兩邊鋁面板有脫離現象,㩒落去會彈彈吓,知道有問題,唯有要攞去代理修理啦!

去到維修部等咗一陣,之後有位先生出來見到塊板,即刻問我用咩機放上在塊板上面,又話呢款板唔可以放重過7kg 嘅器材,不過最正果句係話塊板就算有d脫離都冇問題,聽唔出喎!最後我都係放低等師傅檢查,然後走人。幾日後收到代理維修部電話,話塊板去寄去美國廠維修,運費要幾千蚊,另外再加維修費。

代理咁覆我,分明叫我唔好整算數啦!單係收運費都已經貴過買塊全新同款板。

冇理由塊板用年幾就有鋁面板分離咁流呀?!我放上去部機(Devialet) 都只係得6kg重,代理跟本唔想跟進塊板有質量問題。

另外,有冇師兄知道自己寄塊板去美國Symposium 廠運費大約多少錢呢? 塊板重約4.1kg,尺寸為19"x18"x1.63"。

評分

查看全部評分

香港郵政應該幾百蚊,可以拿去郵局問價,提供postal code,寄speedpost
回復

Hong Kong post office.
寄SpeedpostEMS 去美國 4.5Kg , 大約$600.

http://www.hongkongpost.hk/tc/postage_calculator/index.html
回復

我估計代理是這樣計算,單程寄到美國600元,來回1200,即是個成本要1200,依照一般香港hi-end市場的食水深度,1200元成本至少要賣2400才是日常方式,再加舊百元保險和舊百元sales哥哥的佣金,報3000是十分十分合理
回復

mahi 發表於 2017-1-12 14:42
香港郵政應該幾百蚊,可以拿去郵局問價,提供postal code,寄speedpost

唔該師兄

代理覆我要幾千蚊運費,分明唔想跟進!
回復

sasihara 發表於 2017-1-12 14:56
我估計代理是這樣計算,單程寄到美國600元,來回1200,即是個成本要1200,依照一般香港hi-end市場的食水深 ...

咁樣學人做代理,算吧啦!
回復

Gauss5831 發表於 2017-1-12 14:48
Hong Kong post office.
寄SpeedpostEMS 去美國 4.5Kg , 大約$600.

唔該師兄
回復

this only tells me one fact ... Symposium Segue ... entry level products are not reliable ... and no support from dealers, local agents ...

評分

查看全部評分

回復

Casper728 發表於 2017-1-12 14:58
唔該師兄

代理覆我要幾千蚊運費,分明唔想跟進!

可能代理又是這樣想,幫你跟進維修,個利潤是1200元。但是代理給你一個特優惠換個款新的,個利潤仲多個1200
回復

香港D代理又唔推廣,食水深,又唔肯跟進維修...所以才越來越多人買水貨....間間代理都係咁..個市唔差就奇啦!

評分

查看全部評分

回復

點脫離法?自已黐番得唔得?
代理做得好D既,可用成本價(特價)賣番一塊俾你,收番你呢塊俾廠處理!
回復

所以上網買附件冇咁嬲!
你同代理分銷商買時就話行貨有保障,其實係對佢地有保障囉!
回復

chakat 發表於 2017-1-12 15:04
香港D代理又唔推廣,食水深,又唔肯跟進維修...所以才越來越多人買水貨....間間代理都係咁..個市唔差就奇啦! ...

好同意師兄睇法!
回復

mufans 發表於 2017-1-12 15:08
所以上網買附件冇咁嬲!
你同代理分銷商買時就話行貨有保障,其實係對佢地有保障囉! ...

我以後唔再買呢間代理嘅產品,服務欠佳!
回復

ultramanzero 發表於 2017-1-12 15:08
點脫離法?自已黐番得唔得?
代理做得好D既,可用成本價(特價)賣番一塊俾你,收番你呢塊俾廠處理! ...

自己黐唔到,離開咗1-2mm左右,不過㩒落去彈彈下。
回復

Very bad experience
唔知佢地見post會否即刻幫你整呢?
回復

Casper728 發表於 2017-1-12 15:28
自己黐唔到,離開咗1-2mm左右,不過㩒落去彈彈下。

講真塊板又唔係好貴,與其花千幾蚊運來運去維修,不如平D放咗佢買個塊仲實際。
回復

Wing1238 發表於 2017-1-12 15:32
Very bad experience
唔知佢地見post會否即刻幫你整呢?

代理冇話唔整呀,不過收費貴過你買新啫
回復

其實代理話寄去要收幾千蚊, 真係要問下佢點寄法
回復

ultramanzero 發表於 2017-1-12 15:35
講真塊板又唔係好貴,與其花千幾蚊運來運去維修,不如平D放咗佢買個塊仲實際。 ...

有問題仲放俾人,唔係咁好喎。我唔會囉!

評分

查看全部評分

回復