新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Casper728

[分享] 香港音響代理真好做

小弟近月亦遇唔少業餘代理,價錢貴過原廠 MSRP 都算,貴到爆嘅線就算俾全數 deposit 都無 home trial 但又借俾熟客,想訂 bi-wire 佢話廠無做,但人地webpage 寫明 tri-wire 都有等等.....只識收得貴買咗話之你又亂噏一通冷門少少都要訂幾個月嘅貿易公司。最佳辦法係直接 send email 甚至打電話俾同原廠,有時甚至會繞過代理直接幫你解決。

師兄嘅例子只就又係亂噏諗住大你2百萬等你知難而退。

擇錄自原廠網業:
Weight Capacity

On flat surfaces: The Segue shares the high weight capacity of all Symposium platforms and has moderate cantilever strength. Placed flat upon a uniform support surface (such as a shelf, table, floor, etc.), it has a theoretical weight limit of several hundred pounds (>150 kG) or more.
When placed on top of cones, rack posts, etc: When only supported at three or four contact areas (such as couplers, cones, vertical rack legs, etc), very high weight loads (greater than 100 pounds or about 45 kG) should be avoided. With moderately heavy weight loads of more than about 40 pounds (18 kG), the support contacts should be placed or located directly beneath and inside the footprint of the load itself, and not outside the load's perimeter.

7kg?我個煲蓋都唔止啦。
回復

AS881 發表於 2017-1-12 18:50
因為呢d case 我也試過

Me too......

要睇下你長命的?定代理拖得長的?

往往的「代理」or「維修」都係同你玩鬥長命!
回復

starck 發表於 2017-1-12 18:51
小弟近月亦遇唔少業餘代理,價錢貴過原廠 MSRP 都算,貴到爆嘅線就算俾全數 deposit 都無 home trial 但又 ...

我當然有上網睇到啦,只係代理講7kg,好明顯想推卸責任,唔想跟進啦!

正常傳統器材又點會得7kg咁輕吖!官網亦冇寫只限7kg啦!

回復

Hifi  rack同層板附件,買水货好過,起碼平行货一截
回復

我半年前幫襯行買張貴外國水貨一倍的梳化,話聖誕前送來依家仲話要等多2個,攪到新年都冇新梳化坐。有時買行貨都好怒氣!
回復

依D代理...擺明係大 '代' 鳩 '理' 你. 7kg都講得出,佢不如話係要放機頂。

評分

查看全部評分

回復

今時今日玩音響,真係自求多福。良心香港代理真係已經買小見小。
回復

香港Hifi 友特別好洽。
年紀大,冇氣,冇時間,疊水,好似好有教養,怕事。
你見即使間唔中見有投訴都唔會講清楚detail,店名,型號,價錢。
好聽D講係多一事不如小一事,
最後仲會有唔知真人定打手走出黎好似好睿智咁叫你enjoy music先最重要。
回復

starhifi 發表於 2017-1-12 19:27
我半年前幫襯行買張貴外國水貨一倍的梳化,話聖誕前送來依家仲話要等多2個,攪到新年都冇新梳化坐。有時買 ...

我幫人在日本訂個實木書櫃番嚟, HK$8xxx 比佢, 香港賣價係HK$22xxx
回復

支持樓主,俾人揚左上網先話跟進,對客真係好

好多時啲代理或職員真係好唔掂,叫人點幫襯?我最近上網買幾次 hifi 嘢好多時都係老闆親自回覆,仲要係即日來回幾個 email, 送貨 shipping 又平又快,啲代理咁嘅樣我真係祝佢地好運
回復

如果你全家所有奢侈品係水貨,有壞極其量寄原廠維修。
保證你平過靚過行貨好多。哈哈。
回復

個人經驗,聲望已經係提供較佳服務,我部机唔係幫佢買都跟到足

不過今次事件真係差啲,塊板如果真係整理貴過塊新理應提供優惠價比樓主舊換新
回復

乜o甘Q化学o架!
回復

Casper728 發表於 2017-1-12 14:58
唔該師兄

代理覆我要幾千蚊運費,分明唔想跟進!

1)舊年我寄对XLR線去美國維修,用speedpost買埋个盒共hkd350,香港代理值得一讚由維修變换全新。
2)今年部水貨前級要維修,問代理都話可整但要排6个月才開始檢查,最後揾香港D師父攪掂左。
回復

chakat 發表於 2017-1-12 15:04
香港D代理又唔推廣,食水深,又唔肯跟進維修...所以才越來越多人買水貨....間間代理都係咁..個市唔差就奇啦! ...

symposium只係一間好細嘅廠......
回復

Casper728 發表於 2017-1-12 19:04
我當然有上網睇到啦,只係代理講7kg,好明顯想推卸責任,唔想跟進啦!

正常傳統器材又點會得7kg咁輕吖! ...

小鬼, CHECK PM
回復

表面上話好好服務
其實大家心中有數
回復

diamondblack 發表於 2017-1-12 21:01
symposium只係一間好細嘅廠......

唔關廠大廠細問題,間廠做生意冇原則,祗係識推責任。遲早執笠。
回復

叫呢間代理去食屎啦!
回復

現在等代理回覆!
回復