新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Casper728

[分享] 香港音響代理真好做

ultramanzero 發表於 2017-1-13 09:41
又唔係免費維修,咁如果自己整到部唔整係要俾錢人賺,冇嘢講!
唯有 Quote 番 Greenspan 兄果句:
"祗好說 ...

咁自己識煮公仔麵係咪就唔出街食公仔麵?
家下重點是代理的服務態度
回復

以為化震板会好耐用,點知吾夠兩年就出事,几千蚊對好多hifi 友都濕碎,不過無諗過兩年都過吾到,今早上面回應似乎暗示呢d 貨色係咁上下......
回復

charliey 發表於 2017-1-13 10:01
以為化震板会好耐用,點知吾夠兩年就出事,几千蚊對好多hifi 友都濕碎,不過無諗過兩年都過吾到,今早上面 ...

其實香港symposium用家都唔少,可以睇下以上事件係個別事件定人人都有?
回復

似乎用開就吾覺,但一搬下就......樓主都係移位先知......
回復

darkfrank 發表於 2017-1-13 10:04
其實香港symposium用家都唔少,可以睇下以上事件係個別事件定人人都有?

我家用四塊SEGUE已經兩年幾三年了, 大家都知我經常要換機測試. 有時放D超重POWER AMP上去, 但OVERALL都仲係好靚仔, 無事.
相信這次問題只屬個別事件.
回復

charliey 發表於 2017-1-13 10:06
似乎用開就吾覺,但一搬下就......樓主都係移位先知......

我果四塊都無事喎.
回復

charliey 發表於 2017-1-13 10:01
以為化震板会好耐用,點知吾夠兩年就出事,几千蚊對好多hifi 友都濕碎,不過無諗過兩年都過吾到,今早上面 ...

唔夠兩年便自己撬起,即是廠的工藝質素出問題,廠是應負責任的。代理應作中間人代聯絡廠方。如買幾千元,修理又要幾千元,年多兩年貨仔,還有人敢買嗎??裝修佬黐防火板都起碼用到十年八年才撬起呢。
回復

diamondblack 發表於 2017-1-13 08:28
我講用喺hifi嘅一定要係貴嘢......

自己為例,有唔少重要嘅調整道具都係十元八塊。 ...

其實單單講「調整諧振」呢個 topic 都好複雜,唔係單單原理複雜,而包括在認知層面上,每個人系統表現不同 (非價錢級別),好多時你用的調整道具/方法套用在其他人處未必有相同效果,從認知角度上,好多好多人(包括廠)都用「調聲」呢個字眼,都係有意無意地藉著諧振來調聲,真正用「調整」的人係好少…

評分

查看全部評分

回復

hksarac 發表於 2017-1-13 10:19
唔夠兩年便自己撬起,即是廠的工藝質素出問題,廠是應負責任的。代理應作中間人代聯絡廠方。如買幾千元, ...

有左解決方法啦.

大家等等代理回覆啦.
回復

三年用家 IMG_5465.JPG IMG_5466.JPG
回復

其實有時買野係撞手神,我之前用三叔電視三年壞曬兩部,我朋友嗰部用六年都未有事.....
回復

Lime2015 發表於 2017-1-12 22:33
師兄,我都有用Townshend Audio嘅線,兩次買都係經英國一家網上店訂,付款後一星期內就DHL送到,價錢比香 ...

當初一心諗住代理都算係大,又有師兄讚服務好,才上去睇睇。真係有早知無.....
回復

幾千蚊去買塊板,都要撞手神,有沒有搞錯?
明顯係質量問題啦,廠家唔換,代理都要鬧廠,同客戶爭取啦!
回復

Matthewlhy 發表於 2017-1-13 09:59
咁自己識煮公仔麵係咪就唔出街食公仔麵?
家下重點是代理的服務態度

我從來冇話過代理服務態度冇問題,兩件事黎!我只係話塊板既情況自已都整到啫!如果保養期內免費維修咁當然俾番代理攪,但而家唔係嘛,莫講代理獅子開大口收你三幾仟,就算收你一兩仟我點解唔慳番自已整!
如果出街食碗公仔麵一仟銀,你會唔會自己煮吖?
回復

ultramanzero 發表於 2017-1-13 11:03
我從來冇話過代理服務態度冇問題,兩件事黎!我只係話塊板既情況自已都整到啫!如果保養期內免費維修咁當 ...

如果我係代理,見到塊板正常使用之下一年幾就出問題,我一定會通知廠家情況,等廠家知道質量問題,整幾錢係後話。
回復

Raymondcheng888 發表於 2017-1-13 10:57
{: ...

Raymond 兄,只不過係我自己買電視不快經驗,吾應該拉埋黎講
回復

一個公仔麵兩元,一隻旦八毫,兩塊歺肉兩元 , 共 四個八

出街一碗收三十,六倍價錢,有時我照食

回復

seriously, if it's defect, meaning there is no external damage, the manufacturer should bear the cost of repair or replacement to protect their brand name... not a must, but it's a way to tell people they are confident of their own product and such case is only happening occasionally

if there is external damage, even in warranty period, buyer should bear the repair cost
回復

我真心希望係个別事件,曾經見呢度咁多人用都有功效,一萬儿千試下又何妨? 但吾想買呢d 附件咁易出事姐...... 固定用一年多突然一陏就出事,同keep 住陏來陏去就無事,都不感令人懷疑......
回復

Raymondcheng888 發表於 2017-1-13 10:57
{: ...

不能同意更多。
回復