新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Casper728

[分享] 香港音響代理真好做

bigpun1975 發表於 2017-1-13 10:45
其實有時買野係撞手神,我之前用三叔電視三年壞曬兩部,我朋友嗰部用六年都未有事..... ...

我部LG電視又係,一年零一個月壞,同代理講,佢話要開機檢查費 $780,OK 啱啱過保我無話可說,我明白,我檢查完唔整 $780 冇得退,但我問如果整呢?佢話都唔會計入去修理費內,咁啫係點我都要俾 $780,電話來來回回討論幾日,幾日後經理打電話來,佢話會例外處理,如果最終維修可以將 $780 豁免,其實第二日,我搵相熟嘅修理佬問過,佢教我自己搞,只係有兩粒電容熱脹咗乾咗,換咗佢再避開熱源,第三日我就有返電視睇。所以我最後同佢經理講,我話我雖然只係一個少少嘅用家,我都會盡我一切可能嘅辦法,同我識嘅朋友、接觸嘅人分享我呢個經驗。部機自從我換咗電容, touch-wood 到今日超過六年都好精神 ⋯⋯

評分

查看全部評分

回復

GREENSPAN 發表於 2017-1-13 00:40
Andprise 兄,

喺E悲買, (USA seller) Gel pad 係用在 motorcycle seat的, 即係可以日曬雨淋 我用最厚個 ...

多謝 Greenspen 兄

評分

查看全部評分

回復

frankyching 發表於 2017-1-13 11:43
我部LG電視又係,一年零一個月壞,同代理講,佢話要開機檢查費 $780,OK 啱啱過保我無話可說,我明白,我 ...

我係新買一年壞第一部,同 CS 周旋左半年,最終換機,第三年第二部壞埋,剛剛三年保養,正......
最后部機送左比阿姨,佢響佢樓下揾人整,幾舊搞掂
回復

利申並非用家

一直上網見有唔少人用, 我自己相信係個別事件.

我只係覺得最大的問題係, 樓主要返來上網講, 版主出手幫, 代理先肯認真跟進. 咁作為一個普通消費者仲有咩好講?

要靠版主有影響力, 或者識得個代理, 先解決到, 呢啲係乜野服務?

其實好欣賞鎗王版主的熱心幫網友, 抱歉令你難做了, 但實在不吐不快.

評分

查看全部評分

回復

我無買過LG,自己係三叔用家,三叔個代理真係令人火滾!
我部新買電視畫面有問題,但call 代理時,發覺單憑說話好難形容個問題(可能我表達得差)。咁我提出搵師傅上黎睇,佢就推三推四,話call 師傅都無用,應該無得整,睇到即係無問題等等說話。最後都無跟進到,而部電視就繼續服役,都無計。
我屋企三部三叔電視,好在另外2部無問題。總之買三叔嘢,勝在平,規格夠高,但QC 差,要賭運氣,買到無問題的貨就賺晒,件貨有問題就自求多福!

評分

查看全部評分

回復

哈。買行貨買到咁可憐,就是香港。
一開始就貴一大節,過保要佢整就必定又貴過廠,
仲要攪到代理咁難做真係唔好意思,個客錯。
回復

間間公司也一樣,包括政府。呢個根本係香港嘅固有問題。做嘢求其,眼光短視,最叻推卸責任。上梁不正下梁歪,成個社會氣氛/culture都有問題。

玩Hi-Fi求開心,但係大部份industry players 齊齊做價,價錢透明度極低,係今時今日資訊發達嘅社會,呢個行業仍然用緊70-80年代嘅生意手法去營運!我本人覺得,貴唔緊要,服務態度好夠專業, 解決到問題,俾貴啲都底。

玩Hi-Fi真係一門專業嘅學問,玩嘅未必能夠掌握到最正確最新嘅資訊,亦都未必有好多時間可以爬文,有時真係要依賴專業嘅從業員去解釋介紹,但係依家啲industry players,淨係識用打手或sales 起勢吹去攞生意,但係players基本功做得差,銷售員只係賣嘢,但係product and industry knowledge 都唔好,成日亂咁講,最緊要賣到野就算數。Post sales, customer service 更差,問多句都唔識,又係亂咁吹。

冇辦法,今時今日政府、賣樓、賣車果D都係咁,喺香港做人可能只能夠 - 忍,繼續刀來頸受!

評分

查看全部評分

回復

同電視分別係...香港行貨音响嘢大家都知食水深. 大家俾多D都係想買個保障同服務啫.
就算過咗保養, 壞機自己拎番去check係咪一定要收檢查費呢?  上門檢查冇得好講, 俾D水腳係應該.
回復

神風怪盜kid 發表於 2017-1-13 12:51
我無買過LG,自己係三叔用家,三叔個代理真係令人火滾!
我部新買電視畫面有問題,但call 代理時,發覺單憑 ...

你睇吓 "轆七" 單嘢香港三星個做事態度同方法,比較吓其他地方,你就知香港三星代理有幾差同幾冇智商,我呢部電視係第一樣買韓國貨,好耐之前,我都認定呢部係我最後一樣韓國貨,我會記住,韓國嘢 No Way!我好慶幸我未去過韓國,我亦唔會去。
回復

嘩越搞越覆雜,不討論代理問題,如果深信又感受到呢塊版的作用,再搞一定會變聲,可以作其他用途了

評分

查看全部評分

回復

Matthewlhy 發表於 2017-1-13 11:22
一個公仔麵兩元,一隻旦八毫,兩塊歺肉兩元 , 共 四個八

出街一碗收三十,六倍價錢,有時我照食

咁你唔好講飲水,屋企飲水唔洗錢添,一樣大把人出街買支裝水啦!攞三幾拾同一兩仟比?
拗黎都無謂,反正樓主都話自己唔識整,咁咪希望代理收個合理D既價錢,俾錢攪掂囉!
回復

Dennis 發表於 2017-1-13 13:23
嘩越搞越覆雜,不討論代理問題,如果深信又感受到呢塊版的作用,再搞一定會變聲,可以作其他用途了{:5_430: ...

根據香港代理嘅講法只能擺7kg嘢上去,隨時只可放得2-3粒釘墊,都唔知仲咩其他作用
回復

其他和hifi無關的⋯⋯
回復

事情經過鎗王版主努力協助下,終於收到代理有誠意嘅回覆,可以俾小弟補錢換過塊新板。

另外要多謝各位師兄嘅關注及回覆,事情先可以咁快有解決方法。

再一次感謝鎗王版主嘅幫忙!

評分

查看全部評分

回復

Dennis 發表於 2017-1-13 13:41
其他和hifi無關的⋯⋯

開飯,墊抬
回復

唔要整,換塊新?
回復

ultramanzero 發表於 2017-1-13 13:28
咁你唔好講飲水,屋企飲水唔洗錢添,一樣大把人出街買支裝水啦!攞三幾拾同一兩仟比?
拗黎都無謂,反正 ...

你本事,三幾十唔係錢!
回復

Casper728 發表於 2017-1-13 13:47
事情經過鎗王版主努力協助下,終於收到代理有誠意嘅回覆!

另外要多謝各位師兄嘅關注及回覆,事情先可以咁 ...

咁未好囉, 大家開心,

槍王有料到
回復

墊住沙發來坐,矛痔瘡。
回復

Dennis 發表於 2017-1-13 13:49
唔要整,換塊新?

係補錢換過件新板!

評分

查看全部評分

回復