新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12846|回復: 38

[線材] 雞年第一擊Schnerzinger Reference 3000 2M XLR

上門求缐

上門求缐

祝各Hiendy師兄,想換就去換!越換越靚聲!

驚喜真係一浪一浪來,本來無打算Michael 會來我家,當見到他時,佢話想到我家聽下4個protectors喺我嘅系統効果如何,其實有小小抗拒,但心諗都應該會買佢嘅EMl protector,上來睇睇都好,順便可睇下仲有冇需要fine tune,我就答應咗佢;跟著佢再加多句,你要我帶咩cables上來,心諗大件事,今次一定又多一樣嘢心思思,但我同佢講話唔使,佢話試試啦,真係唔同感覺,佢講咗一堆缐出來,只有balance最易換,所以當日佢就攞咗對Ref 3000 2M XLR同 EMI protector上我家。

見到對Ref 3000後其實都幾興奮,因為真係幾靚,最更要一定要白色,因為話好聲啲。

正式開始,先只用原來嘅4個 protectors, Michael 先播一些自己帶來嘅音効碟,在場嘅兩位朋友都嘩嘩聲叫!

插入Ref 3000 XLR, Michael 再試之前音効碟,我地三個大鄉里再嘩!嘩!嘩!嘩!嘩!聲。呢條咩缐黎架!從未試過有呢種觸電感覺,太恐怖!真係唔識用數字形容提升幾多!真係好誇張!Michael 再播幾首歌,真係令我地見識到真鋼琴聲、真小提琴等(以我現在系統的感覺)。

Michael 試完幾首歌後,到聽自己碟時間,就用了我地經常試嘅UHQCD reference sampler,第一首"點指兵兵",開頭結他聲感覺係好了小小,但唔係好誇張果種感覺,直到鼓聲跟其它楽器一齊響起時,感覺到場面大咗,樂器分離感覺比較強,不過不代表我覺得首歌好滿意。第二首"春光花月夜"頭段的六指琴魔也感受到音符向我彈過來,用兩個grid protectors時也試過有類似感覺,而聽到第51秒時出果陣低頻是我聽過系統中最好聲嘅一次。(當然我聽其它系統嘅經驗都唔係好多)在場三個大鄉里都又嘩咗幾聲,啲低音真係可下潛到每一個角落,而且好從容,實在大開心。第三首"出嫁"聽完第一下鼓聲停咗幾秒,再一下鼓,俾佢嚇一嚇,因為背景太靜,而且感受到鼓皮嘅振動向我面上吹過來,而且好大啊!太誇張喇,邊有人信。

再跟住插隻EMl protector,當5隻protectors再加對 Ref 3000真係進入咗一個大和諧嘅景界,真係播乜歌都好好聽,跟本唔識用數字形容提升咗幾多,完全未試過有呢種感覺。開心嘅時候真係過得特別快,又係時候講bye bye。真係好唔捨得甩返兩件嘢出來。我好失落啊!當我插返自己舊果對XLR落自已部後,再開返套機聽,相信無5分鐘,我就熄咗部機。

過咗幾日,當時Michael仲未走,我膽粗粗上咗佢住嘅洒店,問佢可唔可以留低對XLR俾我,好開心佢答應咗。所以現在已被我私有化。雖然我已經用緊,不過我仲未捨得拆開個袋。

評分

查看全部評分

Upload photos

上門求缐

上門求缐

成功到手

成功到手

2M XLR

2M XLR

不能自拔

不能自拔
回復

有無訂埋個cable protecter?
回復

racewong 發表於 2017-1-28 00:30
有無訂埋個cable protecter?

一步一步啦 要玩晒佢啲嘢仲有好長嘅路 不過真係一件比一件興奮!
回復

Skycam 發表於 2017-1-28 00:39
一步一步啦 要玩晒佢啲嘢仲有好長嘅路 不過真係一件比一件興奮! ...

睇住你班友仔中毒, 我都好開心

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2017-1-28 00:47
睇住你班友仔中毒, 我都好開心

槍王版主,問聲望借對返嚟試下啦!可能你仲需要解藥多過我
回復

Skycam 發表於 2017-1-28 00:53
槍王版主,問聲望借對返嚟試下啦!可能你仲需要解藥多過我

我唔敢借, 因為知道實會中毒
回復

恭喜師兄入手 Ref 3000,大家都係 Ref 3000 用家,條 SC 效果都好得人驚,相信入手係時間問題

評分

查看全部評分

回復

Ching,原來你是上聲望分享既Ching,唔覺唔覺你已是《善掠錢呀》大放毒家,恭喜恭喜又升級又有靚聲

評分

查看全部評分

回復

tst123 發表於 2017-1-28 09:37
恭喜師兄入手 Ref 3000,大家都係 Ref 3000 用家,條 SC 效果都好得人驚,相信入手係時間問題 ...

tst123兄,佢嘅缐真係唔可以用以往聽嘢嘅方向去估計缐材對系統嘅提升,用完後就明白佢嘅提升真係幾嚇人 你都快D試下佢D protector啦!一樣好驚喜㗎!
回復

Wing1238 發表於 2017-1-28 10:43
Ching,原來你是上聲望分享既Ching,唔覺唔覺你已是《善掠錢呀》大放毒家,恭喜恭喜又升級又有靚聲 ...

係啊 當時我都只係用protectors, 就係見完Michael就俾佢引我試咗呢對缐囉
回復

呢個牌子真係好似撞邪咁
不過D產品又真係好神奇好掂
回復

Skycam 發表於 2017-1-28 23:47
係啊 當時我都只係用protectors, 就係見完Michael就俾佢引我試咗呢對缐囉  ...

恭喜您!恭喜您...買屋買田又買地.....

評分

查看全部評分

回復

Hungmo 發表於 2017-1-29 00:04
呢個牌子真係好似撞邪咁
不過D產品又真係好神奇好掂

Hungmo兄,絕對唔係撞嘢咁,佢係會俾你聽到真嘅感覺,係帶你行正路 都係果句,無心換嘢,唔好試
回復

Changsan 發表於 2017-1-29 01:16
恭喜您!恭喜您...買屋買田又買地.....

Changsan兄,係就好 玩咗之後可以買田買地,我絕對唔介意入全套
回復

Michael 說的Schnerzinger cable 或protector 好powerful, 但合作就會火山爆發, poom!!!
回復

racewong 發表於 2017-1-28 01:38
我唔敢借, 因為知道實會中毒

槍王中毒...我地就等你report..
回復

Schnerzinger 產品的 特點就是超高速超寬頻率。等於你有條頂級賽車跑道,不論 你部係超級跑車或豪華汽車,或者係三輪車,甚至係單車都好,都能夠令你本身的極限表現在重播中完全發揮出嚟!

所以有啲師兄home demo後話自己hifi間房仔變成籃球場,但唔係AV amp做假加雞粉味精啲幻象

評分

查看全部評分

回復

tjausw 發表於 2017-1-30 12:08
Schnerzinger 產品的 特點就是超高速超寬頻率。等於你有條頂級賽車跑道,不論 你部係超級跑車{:5_ ...

我架單車都在極速行駛中

評分

查看全部評分

回復

試左或用緊的開心share,
單車快過私家車...
寶藥黨....
回復