新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 11032|回復: 42

[分享] ***分享一個名不經傳嘅牌子***

襯過年放假比較得閒,想同大家分享一吓,一個名不經傳嘅牌子,係由一部合併amp開始去認識佢。
約半年前,與朋友去揾部合拼amp, 來推佢對大食座地,揾咗好內、唔係watts数唔啱就係唔夾,同埋售價好貴,终于最後記起佢,佢係香港唔係咁多人識,來自New Zealand嘅牌子叫Plinius ,小弟只係印象有喱個牌子,但一路都冇乜留意佢,曾經見過喱個牌子嘅後級上過外國雜誌A級榜。
後來揾到佢有部合併amp 叫hiato,網上及外國非常好評,有成300W AB 類,cp值高又靚聲,所以朋友亦想試吓用佢來推佢對大食座地喇叭。
之后有曰约左代理試聽,去到show room  試機,當時佢用plinius自家品牌cd机+hiato+一對德国牌子gerxxx phxxxx 嘅limited ii , 未開声巳知道唔多掂,因這隻360度發聲嘅喇叭唔係咁ok,因小弟多年前曾經聽過,點知一開聲!哇!同朋友都目定口呆,之後大家都說一個字… 唔係個"得" 字,而係個"X"字,點解咁差嘅,播乜都非常難聽,想即時走人,之后再聽多幾首歌都係冇乜改変就走了,心諗部amp冇可能咁差,如咁差就唔會係外地拎咁多奖,唔通又係D吹水奖,之后朋友再上網去请教各路師兄及一D曾经嘅用家,回覆都一至讚好,最后朋友都胆粗粗入左喱部合拼一試。
之后返到朋友屋企開箱搭落D正常喇叭開声,音乐響起,大家都係哇!左一聲,D聲做乜咁正!聲音同代理度聽真係差天共地,兩個字“好得”對大食座地比佢推得好好聲,又非常之夾。
原來代理個度係個對德国牌子喇叭趕客,如果代理用返D正常喇叭去夾喱個牌子嘅機出聲,就算喱隻牌子冇乜人識及冇乜二手價都一定會有好多知音人。
  之后小弟曾退烧,將舊有座哋喇叭、前後级、cd機出售,但機都未賣晒,忍唔到一個月又身痕,忍唔住又買返對書架仔,喱次要簡單直接,揾部cd及合併,简简单单聽吓歌仔便算。
  係出面試聽咗幾對書架喇叭,又上網做吓功課,出名個D又唔太啱自己,唔出名個D又冇二手價,考慮之後都係聽聲收貨,最多同佢長期作戰,之後就買咗一對冇乜人識嘅喇叭仔,叫Atohm 嘅法國牌子GT1 hd ,買喱對書架仔勝在佢夠全面,佢冇一樣突別出色,但播放各類型音樂都有80分,夾佢當然首選係朋友部hiato合併啦,拎對書架去朋友屋企搭吓,睇吓表現点先,推出來幼細又好力都好啱自己,非常醒神,原來喱個牌子都夾到我對喇叭仔,但係唔播歌時用耳貼近高音,微微嫌高音唔夠靜。
之後想再試清楚,訽問過代理後他不介意我拎埋對書架仔上去試機,上到去代理時正用更部後級來聽歌,就順便撘吓一試,唔試由自可一試之後又出事,聽過之后真係聽唔返轉頭,部合併即時比下去,好彩當時自己冇要求聽佢部頂級SA Reference ,因為真係負擔唔到,由最初諗住買部合併機變成買左部後級……喱㳄又䑛嘢!不過心裏亦好開心,原來對喇叭仔可以咁出色,好彩冇買錯嘢。
  當曰試音用嘅配撘係Plinius 嘅cd機 + Nagra PLP + SA 103 + Atohm GT1 hd ,就係聽完喱個古唔到會咁夾嘅组,所發出來嘅聲音可以咁全面及令人著迷,小弟即時入晒腦!一直念念不忘,佢播蔡琴出來嘅人聲有質有感情,kennyG 吹到企左出来,D口水聲換氣聲等...現場感十足,聽爆掤嘢又控制得宜,音場立体,有層次樂器鋼琴等等又夠真實,播出來嘅音樂好有活生感及引力。
  喱期2仔抵照跟…,過了两星期後再買埋當曰用來配搭喱部後級試音用嘅Nagra前級,因PLP已停產現只能買到小弟能力負擔得到的melody 前級來搭部103。
今天部SA103差不多煲了3個月,部Amp未煲時聲音聽感稍薄,高音略乾線條有點含糊,但現在已經一掃而空,聲音有密度,有豐富細節與及明亮嘅光澤,又有很好嘅缐條感,播放各種音樂時都好有吸引力,對小弟來講喱部amp從音質及其金工都非常出色绝对無投訴,啱晒小弟喱D Budget 有限嘅人。
原先係諗住退烧,點知宜家還比舊有器材升级了(都只係D入門嘢,請勿見笑),賣了舊有的sacd機現在還未儲夠錢買新的,為有用部飛記頂住,現在已經食更樹皮,我諗遲吓應該連樹皮都冇得食...^^。

以上純緖個人分亨,不喜勿插謝謝各位!

評分

查看全部評分

Plinius 我知係好野喎
回復

依家邊間代理?
回復

宜家係喱間
達信工程有限公司 TOP VISION ENGINEERING LIMITED
近觀塘
回復

gerxxx phxxxx 嘅limited ii ???

即係咩? 香港仲有少少言論自由,讀者亦好成熟唔駛驚。
回復

原來仲有代理
回復

在英國時,此品牌也有人識,評論好評也好像不少,師兄憑聲收選貨是明智消費者。
回復

恭喜師兄
回復

恭喜
回復

師兄,請問可否告知我買價?
回復

fkbong 發表於 2017-2-1 18:06
宜家係喱間
達信工程有限公司 TOP VISION ENGINEERING LIMITED
近觀塘

部Class A 後級靚聲到不得了
回復

恭喜師兄買靚Apm、靚喇叭
回復

睇嚟樓主又走上音樂之旅了,不過係去了南半球啫!恭喜!恭喜!
回復

多謝各位師兄
回復

吾知師兄嗰次係用全平衡去試聽定係用RCA ?
回復

pOcky 發表於 2017-2-1 20:48
吾知師兄嗰次係用全平衡去試聽定係用RCA ?

完來匹配係咁重要所以我突別留意用咗D乜嘢接線,嗰次係用全RCA
Cd去PLP用>Purist Audio Design RCA 乜乜油浸線好似話幾千蚊貨仔
PLP去SA103用>Gotham 11001 RCA 好似只係千元货仔
SA103去GT1 hd用 >Transparent super speaker cable

回復

DIO 發表於 2017-2-1 18:32
gerxxx phxxxx 嘅limited ii ???

即係咩? 香港仲有少少言論自由,讀者亦好成熟唔駛驚。 ...

德国 German Physiks limited II
回復

恭喜師兄!用自己雙耳去聽而覺得最啱聽喺最滿足!不要做牌子奴隸
回復

Plinius 都唔係名不經傅. 之前係Jadis 都有聽過...
回復

師兄都要換過頭像....
回復