新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 23639|回復: 80

[附件] Sr ground地盒大作戰

話說有日被毒買左只迷你地盒,可以插18條嘢!但跟機得六條線!一口氣插左5條!膽前.一對後級.2qute dac .dac Lo's .聲嘩一聲,好似由480p去左1080p咁!高中低都明顯提升!分析力,能量感都提升唔少!一只盒仔咁大改變!好開心!
我現時配置,mac book pro (加線性牛)-Aq bug-USB hub (加5v線性牛)-Digital time 2(ddc)-同軸-chord 2qute ((加線性牛)-膽前-後級 !
返回正題!正當我好開心咁周圍分享之際!慢慢發現雖然成套嘢高清左!但卻無咩心情聽嘢!心諗應該出左問題!於靜下來搵問題!
終於發現雖然高清左!但是太有力,太埋身,好似食芥辣咁哄鼻子!無咩感情!唔接地盒則好有感情,但背景音樂欠層次!如何平衡成為問題!於是開始試唔同的接法,當唔接前後級時,聲音開如無咁埋身,但感情仍沒夠!心諗唔通要聽人聲就唔接地盒,聽其他就接地盒!甘好唔方便姐!本著唔信邪心情再試,試搞前端!當關左USB hub的線電後,感覺好左,於是成個USB hub 抽走左,Aq bug 又抽走埋,搞足一天!終於得到我想要得效果!感情到位(減力水)背景音樂層次分明!有適當的力感!試悲情城市無腳軟!最終地盒只接了dac 及mac book 的線性牛兩條!呢只地盒無疑十分有效!但要用到卻要花功夫!經此一役,終於明白自己追求緊咩聲!最終能馴服只地盒,收穫十分大!

評分

查看全部評分

你可以試吓自己 DIY 地線,例如用 Jensen 純銀線,會潤返好多
回復

多謝威馬Sir 咁真係要試下!

評分

查看全部評分

回復

這個Synergistic research地盒真系正 換左D地線仲正
除了jensen有無其他好地線推薦?
回復

DICK1688 發表於 2017-2-3 19:33
多謝威馬Sir 咁真係要試下!

去金雞 12 樓買
回復

剪咗個春頭直入喇
回復

wilmerworkshop 發表於 2017-2-3 19:23
你可以試吓自己 DIY 地線,例如用 Jensen 純銀線,會潤返好多

要潤梗係威馬地線啦,簡直係家肥屋潤
回復

地盒既質素高低,係咪睇吸走d野之後,仲有無活生感,感情,音色可以淨返低?
回復

grounding 做得好絕出重要, 除靜電做得徹底效果更明顯!
回復

我依家地盒同地濾.一於行雙味。
回復

係喎, 掛住幫你地攪團購, 我自己都未買番隻SR添
回復

starck 發表於 2017-2-3 20:47

仲 hard sell 過我。。。
回復

racewong 發表於 2017-2-3 21:07
係喎, 掛住幫你地攪團購, 我自己都未買番隻SR添

快啦!
回復

kei8864 發表於 2017-2-3 20:47
地盒既質素高低,係咪睇吸走d野之後,仲有無活生感,感情,音色可以淨返低? ...

唔止,係應該更好感情
回復

starck 發表於 2017-2-3 20:47

哈哈,我同師兄一樣要瞓低個SR ground box先掂
回復

mufans 發表於 2017-2-3 21:18

條野太硬?
回復

企唔到,要瞓低先頂得住....個ground box
回復

mufans 發表於 2017-2-3 21:30
企唔到,要瞓低先頂得住....個ground box

瞓低插得舒服 d 架
回復

mufans 發表於 2017-2-3 21:18

哈哈,無辦法唔躺著被插,啲大轉細頭太易斷啦,夾硬企斷咗幾條,唯有訓....
回復

樓主試下用銀線,煲一輪就又舒服又聽多好多野架!
同埋ground box去牆蘇都要用埋銀線呀!
回復