新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 3193|回復: 18

[請教] Toslink頭轉SC頭

係TB買左兩個D人Link media converters試吓張Ethernet訊號轉為optical存輸作為isolation. 初步效果如很多師兄所言聆靜度大幅增加 背景超靜。我已經用兩個PPA行double run。但加左呢2個media converters之後仍然有大幅改善。實在係玩CAS嘅朋友不可錯過的恩物。而且投資不大 一條中價LAN線的價錢都唔洗。

由於個media converter係用SC插的 只能搵幾蚊條嘅雞光纖線連接 唔知有冇Toslink轉SC的轉接頭咁就可以試吓用audio grade嘅光纖綫睇睇會唔會可更上一層樓。

我懷疑光既嘢咁接嚟接去唔會有好結果。不如你去鴨記華輝買條 "3M" SC -SC 代替你個條,有 1m 咁短的, ~$120,會再好D。
同埋如果你個 media converter 係新買,煲得一頭半個月會更好線。

同埋,我覺得,LAN cable 接頭個到,可以既話,由機入直接接上個 media converter,係無咁方便換線,但少隻香爐少隻鬼。

講開又講,你有無試過同你呢 PPA 接地盒?呢兩個 media converter 都可以接地盒的。又係好好效果,尤以 route 個到接地盒最明顯,試試看。
回復

我諗呢度有個誤解,Toslink光纖線係高質光纖線。
回復

diamondblack 發表於 2017-2-23 17:20
我諗呢度有個誤解,Toslink光纖線係高質光纖線。

Toslink 唔係只係 optical connector 的其中一種standard 咩?
https://en.wikipedia.org/wiki/TOSLINK
回復

PhantomGTR 發表於 2017-2-23 16:04
我懷疑光既嘢咁接嚟接去唔會有好結果。不如你去鴨記華輝買條 "3M" SC -SC 代替你個條,有 1m 咁短的, ~$12 ...

Thanks PhantomGTR兄指點。我早兩星期去過華輝但個Sales話冇1M咁短。不過我冇問佢係咪3M的。週末會再去睇睇。唔知黃金有冇呢?
我個PPA冇接地盒呀 會試試
另外光纖線係有好多種插頭個喎。例如大細Toslink,SC,LC等等。Toslink好似係for audio的標準。電話公司就好似係用SC的。唔知有冇錯   

回復

ap1117 發表於 2017-2-23 21:50
Thanks PhantomGTR兄指點。我早兩星期去過華輝但個Sales話冇1M咁短。不過我冇問佢係咪3M的。週末會再去睇 ...

師兄不要客氣。

》》我早兩星期去過華輝但個Sales話冇1M咁短。不過我冇問佢係咪3M的。週末會再去睇睇。唔知黃金有冇呢?
好似只有華輝先有,要去木中尸金櫃位問佢地先。

》》我個PPA冇接地盒呀 會試試
一定要試!幾乎即刻有料到。

》》 Toslink好似係for audio的標準。電話公司就好似係用SC的。唔知有冇錯   
呢D留返俾電工師兄答了。
回復

另外想請教一下開個media converters的電源有冇特別的次序嘅呢。我而家個connection係
router & NAS -> PPA -> PPA -> Media Converters -> MAN301 player
我router同兩個switches嘅電源都係長開
回復

另外想請教一下開個media converters的電源有冇特別的次序嘅呢。我而家個connection係
router & NAS -> PPA -> PPA -> Media Converters -> MAN301 player
我router同兩個switches嘅電源都係長開的。但部MAN301, media converters 同NAS就聽歌時才開。但每次重開電源之後部MAN301都認唔到部NAS。 未加個media converters之前重來冇這問題。不知有什麼地方有問題呢?
回復

ap1117 發表於 2017-2-24 19:39
router & NAS -> PP ...

NAS 建議最好長開,因為佢係Server 產品,可以24H/7D的去運行。反而每一次重新開機,硬碟都有可能出現問題(我親身經歷試過兩次)
回復

ap1117 發表於 2017-2-24 23:39
router & NAS -> PP ...

除了 man301,外其他全部長開就得了。
如果你之前NAS都係聽歌先開,咁 NAS 一定唔及 MAN301 BOOTUP 快,咁我懷疑MAN301 應該都認唔到部 NAS 喎。
回復

個connection都係冇未加optical之前穩定。而家試吓係MAN301再remount 個NAS啲歌仔再睇睇。不過有成3、4T都要有排等  
回復

ap1117 發表於 2017-2-25 11:26
個connection都係冇未加optical之前穩定。而家試吓係MAN301再remount 個NAS啲歌仔再睇睇。不過有成3、4T都 ...

咁奇?我一D 問題都無,個 media converter 係個 network system 中應該係隱形的。
回復

唔知關唔關double run 兩個switches事?(1個PPA DLink & 1個PPA zyxel)
回復

又或者個media converter個connection唔穩定。我用Dlink DGE872。你用什麼?
回復

ap1117 發表於 2017-2-25 14:43
又或者個media converter個connection唔穩定。我用Dlink DGE872。你用什麼?

same DGE872, 不過我只用一個switch,你試下飛一個 switch 看看。
回復

一個media converter係點樣接?
回復

ap1117 發表於 2017-2-25 21:05
一個media converter係點樣接?

其實有 D switch 本身係已經有 built-in media converter,咁就可以只用一個 media converter,其實咁隔少一層。
如果係用電腦做 player,咁買張對應既 media converter card 插係電腦到,咁就甚至連 media converter 都慳返,又更直接,由 switch 用光纖做 lan 線入直入電腦。不過,呢張 card 要攪LPS 供電就可能會麻煩D。等電工師兄來答你了。
回復

明白了 謝謝!
回復

Welcome, enjoy
回復