新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10739|回復: 41

[前級] 一個時代的終結,置於死地而後生

各位師兄大家好
話說兩年前,入手一件老古董前級mark levinson no40,她的音色音效絕對是我所聽過的前級中最適合自己,開心了兩年,事與願違,由於年事已高,不知何故機內突然發現好多毛病,經一輪不惜工本創救行動也返魂無術!唯有忍痛將她塵歸塵,土歸土!傷心欲絕中,AV路仍是要行,戲要繼續睇,演唱會要繼續聽,究竟有誰可以取代mark levinson在我心中的位置?就讓我先賣個關子,好讓我為40作出一份懷緬。

評分

查看全部評分

R.I.P
回復

好期待會係邊部,我故緊有一部但唔知中唔中
回復

期待。  
回復

Shadow 師兄,好耐無見!

上次家訪聽40仔 一聽難忘,真系可惜啊。

但系舊嘅唔去新嘅唔嚟,期待下次家訪另一番新氣象!
回復

升級上NO 52啦!
回復

lwk10 發表於 2017-3-24 13:29
升級上NO 52啦!

52好似是兩聲道用的
回復

isseykit 發表於 2017-3-24 12:05
好期待會係邊部,我故緊有一部但唔知中唔中

一定唔中,因為今次是cheap野
回復

玩Linn 頭!?
回復

Linn頭俾LEO玩緊,唔敢攪人地D野
回復

一個時代的終結,話說有mark levinson40後,睇戲之音質是從未在之前所聽的任何AV前級感受過, 奈何太短命。自從上年11月ML退下,一直也想退燒, 因為以我所知,要找個音質上能與之匹敵,價格一定非比尋常,而投放大量金錢於前級上實屬不智,單講一個制式問題已經令人困擾。
整個聖誕期間日日悶悶不樂,因為真是不知買乜去取代ML,突然老虎跟我説一句:"不如我比錢你買過部機!"此話一出 ,當然四出尋找目標, 但由於是老虎比錢,當然不能過份去選擇theta,meridian之hiend品牌!退而求其次,諗諗馬仔marantz!不過經高人LEO指點下又是放棄!就在此刻,忽然比我撞到一個品牌,"QSC"! 以我所知此品牌在専業領域是極為成功的品牌,無論在live sound及cinema方面亦有一定知名度,而剛巧此品牌亦推出了一部戲院用的前級而亦可接hdmi,名為DPM100H,本身自己現在都有用專業的後級MC2 audio,效果亦非常滿意,所以對專業的器材評價亦睇高一缐。
反正香港未有人在家試過,當然香港好多戲院也有用此品牌,就不如等我置於死地而後生,等我試!就譲我成為香港第一只家用白老鼠。可能會有師兄問點解唔㨂dolby,原因只有一個,CP850要廿幾萬,遠離筆直。
就到送貨一刻,代理服務窩心,專業工程師的調校絕對值得在此一讚。
經過兩個幾月的地嶽式不停微調,缐材之配搭及空間之處理,得出以下的結論:
1,她絕對是一部物超所值的前級,開聲一刻,連我老虎都話咁似去左戲院,但又沒有戲院的聲底咁叫及插耳粗鞋感覺
2,她的動態是我聽過最大的一台前級,測試陳慧嫻演唱會反叛,開首打個幾下鼓聲,直頭有現場一樣的感覺,試海豹突擊隊的鎗聲時,真是粒粒清,下下準,尤其是彈売跌落地上之質感,重量感,更是非一般機種能企及。三國之鳳鳴山之戰,開頭Maggie q之撥絃,之後的萬馬奔騰氣勢及張力,只能說一句:直樹姆指
3,她輸比ML就是超低的控制力及密度,聽adele或羅敏莊之concert,密度感是未追到ML,其實價位已可反映,但經過不斷的EQ調校,聲底是可追貼ML。想當年ML賣價是超過廿萬,一比對價錢之下,我已當贏了!
4,她的穏定性更是我用過的前級中最好,而分析力更奇高,比起之前聽得更多訊息。但分折力好之餘也屬有鬼佬味,不是日本機聲。
至此,如各位正想換前級而不嫌她樣衰,此機確實值得一試,誠意推介!淨係玩佢個幾條parametric EQ都超級好玩!

評分

查看全部評分

回復

師兄真厲害,但如果沒有專業人員調校,一般用家是否不太合適呢?見到你的設備及環境真係流灑口水
回復

skyman 發表於 2017-3-24 21:13
師兄真厲害,但如果沒有專業人員調校,一般用家是否不太合適呢?見到你的設備及環境真係流灑口水 ...

早晨師兄,設備上其實都只是一些專業用平價器材,相比好多同好實屬相形見絀!
調校上的確跟民用機有很大差異,尤其是在缐材配搭上更是要花心思!
回復

回復

師兄真厲害  , 用 7.1 嗎 ? 専業領域前,後級及接線多少錢 ? 我有興趣換機 .
回復

我都有用緊佢平價嘅後級....

回復

Shadow兄
好利害,專業玩家
回復

Pochacco 發表於 2017-3-25 15:55
師兄真厲害  , 用 7.1 嗎 ? 専業領域前,後級及接線多少錢 ? 我有興趣換機 . ...

師兄,睇你點玩才知價錢!
回復

xlarge 發表於 2017-3-25 16:11
我都有用緊佢平價嘅後級....

師兄原來也是知音人,請教對其後級有乜見解?我都度緊佢地D後級
回復

土豪級玩家..................................超勁
回復