新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12511|回復: 37

[測試報告] 澹泊明志, 寧靜致遠 - Wilmer Ultimate Isolator 威馬極緻真平衡...

先講吓故仔先

大家如果有留意小弟應該會知道, 小弟之前長居北京, 舊年年尾回歸香港
北京居住環景同香港有好大差別, 當然北京居住面積比香港大三倍, layout亦係發燒友夢寐以求的, 套機點擺都好聲

返到香港間屋只有原來1/3, 仲要係鑽石型, 對我呢D入門散仔嚟講確係好大挑戰

但係原來忽略咗最重要一環 ----- 電!

係香港, 成套機升咗一輪, 發覺唔好聲, 初時認為係喇叭擺位同屋型大細問題. 後來發覺原來係電
北京我住新樓, 大概每棟大廈15層, 一層2個單位 (即大概30伙每棟樓), 配電超足;
香港住私人屋苑, 住宅區, 大廈31層, 一層8個單位 (即大概248伙)

30 vs 248.... 可想而知..... 係香港着機就知究竟多唔多人返屋企. 或者要聽歌都要10pm後會好D

原本用Isol-8 Minisub 2
2017-03-13 212852.jpg
其實都唔係新型號, 但係都幾好用, 用後明顯靜咗. 不過淨濾波解決唔到我問題, 都係人多電差時發揮唔到....

跟住開始留意隔離牛, 因為地方問題, 擺得落諗過中村N200mkII同PS Powerplant P5. 諗諗吓時馬Sir放post出新款隔離牛
中村N200 mkII原本係心水, 但係只有4個位略嫌唔夠用. P5着實唔捨得...
馬Sir隻牛牛又真隔離,又平衡式,又有隔直,仲有防地環,1000VA fit我套機.... 仲要fit我荷包.... 一於去馬

終於講到入正題....

我本人比較喜愛銅插座, 尤其以前用Oyaide R0插座非常滿意, 所以我游說馬Sir幫我做隻custom, 等咗3個禮拜, 終於到手!
2017-03-13 200224.jpg

Show吓個靚仔樣先:-
2017-03-13 211613.jpg
2017-03-13 211639.jpg
插座部份係我custom, 選用Oyaide R0純銅插座, 所以會同其他師兄隻牛會有分別

重新走線開機
2017-03-15 212949.jpg
2017-03-14 000144.jpg
2017-07-11 223454.jpg
Photo 15-7-2017, 22 11 22.jpg
面板藍燈可着可熄

2017-03-15 194816.jpg
我套小學雞setup, 執完都幾靚仔

開機立即發覺好靜, 底燥少咗好多.... 頭兩日除咗靜咗, 聲仲係比較緊同唔太開揚
咁鬼大隻EI牛, 緊係要煲返一排先會有料到

本人多數聽Jazz同流行曲, 測試以CD同CAS, 以下幾隻碟為主:-
CD部份
Jazz at Pawnshop大家屋企必備, 唔駛多介紹

點指泰迪羅賓呢隻碟錄音確實好好

CAS部份
呢隻Opus 3 mastering, 現場一樣

試機必備2015

喪煲咗一個禮拜左右, 成隻EI牛變左安格斯牛! 真係好大分別
可能因為有隔DC同地環, 加上平衡式隔離牛, 真係靜如深海. 背景一靜, 分析力就高咗, 連帶音場定位都好咗
聽兩隻pawnshop好明顯現場感足咗好多, 背景聽多咗好多觀眾雜聲亦變得清析
音場感覺無大到, 但係深度會有進步
電處隔離牛最怕cut頻, 試吓隻<春江花月夜>同Double bass<What a wonderful world>
肯定無cut頻, 下潛同線條仲好咗D
試泰迪就仲係爭DD

2017-03-24 214612.jpg
換電處當然要換埋粒屎! 將原本我用係Isol-8條ip4-8000落返隻牛牛度, 搵啱個方向再開聲
安格斯牛變咗神戶牛
今次換屎提升好大吓, 估唔到隻牛對屎咁敏感
老土D講句, 揭開層紗, 高音去盡D, 音場定位再好D
試返隻泰迪, 真實感好強 , 唔經唔覺就聽完成隻碟
直頭打同任督二脈咁! 如果用呢隻牛一定換埋條屎. 我諗條WA Quantum fuse都會幾夾隻牛

用咗隻牛真係唔駛睇住個鐘聽歌, 而家鍾意幾時聽就幾時聽
係香港地玩兩聲道真係要玩埋隻隔離牛, 唔係套機幾難發揮好
雖然我唔鍾意用"性價比"嚟形容product, 不過今次呢隻牛牛真係性價比王!

本人非商家同寫手, 唔啱聽就住嚟小我, 問價錢自己問馬Sir

用咗3個月,日日都聽嘅2-3個鐘的話牛牛大概雖要1.5個月煲透  (11/7/2017 updated)

評分

查看全部評分

師兄用得咁開心,我就等得好心急

評分

查看全部評分

回復

mufans 發表於 2017-4-3 12:48
師兄用得咁開心,我就等得好心急

轉埋個彎就到~
等收到快D試
回復

恭喜師兄解決到電0既問題, 睇黎呢隻牛想唔認性價比之王都唔得

評分

查看全部評分

回復

恭喜Hungmo兄來了一個大躍進

評分

查看全部評分

回復

恭喜HUNGMO兄,靚電之下 ,系統更上層樓

評分

查看全部評分

回復

Davidsky 發表於 2017-4-3 13:23
恭喜Hungmo兄來了一個大躍進

David兄咪笑我啦
要追你我連你尾燈都睇唔到....
回復

smalltiger 發表於 2017-4-3 13:44
恭喜HUNGMO兄,靚電之下 ,系統更上層樓

小虎兄, 好耐無見!

幾時出篇文俾我呢D新仔偷吓師

評分

查看全部評分

回復

恭喜HUNGMO兄, 靚牛牛加靚屎=靚聲加靚聲。

評分

查看全部評分

回復

Hungmo 發表於 2017-4-3 14:35
小虎兄, 好耐無見!

HUNGMO兄的分享報告寫得十分精彩 ,小虎獲益良多

評分

查看全部評分

回復

個報告好正呀!!!

評分

查看全部評分

回復

Hungmo 發表於 2017-4-3 14:33
David兄咪笑我啦
要追你我連你尾燈都睇唔到....

Hungmo兄:都真系不知誰看到誰的尾燈 因回香港四星期 回來……投影機不能開機 送了去JVC維修部檢查!維修費用萬多港元 那當然不會維修,決定買部新的 JVC X770 但因回香港洗大咗  沒有辦法 ………希望三個月後能有新的投影機 至於4K投影幕,深信要再遲一步才能夠更換

現時只係可以使用23寸的………止渴  

評分

查看全部評分

回復

Hungmo 發表於 2017-4-3 14:35
小虎兄, 好耐無見!

係啊小弟都在等候中

評分

查看全部評分

回復

smalltiger 發表於 2017-4-3 16:04
HUNGMO兄的分享報告寫得十分精彩 ,小虎獲益良多

小虎兄.....

評分

查看全部評分

回復

Davidsky 發表於 2017-4-3 16:24
Hungmo兄:都真系不知誰看到誰的尾燈 因回香港四星期 回來……投影機不能開機 送了 ...

連個天都叫你upgrade
IP有條4k屎, 換咗可能變40k

屎坑點燈 (POWER HOUSE 4K+ VIDEO FUSE)
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=97613
(出處: Hiendy.com 影音俱樂部)

評分

查看全部評分

回復

回復

Hungmo 發表於 2017-4-3 16:38

Hungmo兄:小弟的全套系統已經升級哂屎好耐了 訊源是用黑色SR!其餘的全部是紅色SR……屎

小弟現在懷疑投影機那麼短命(4年) 就是給我四年來的不斷吹谷再加強力補品 負荷不起!所以那麼短命呢

但話說回來,小弟在這四年間因回香港,大陸看過不少系統的投影機 包括4K投影,除了一套在國內看到的兩部SONY VW520疊投令小弟印象相當深刻之外 其他我覺得和小弟的投影機,各有各好

評分

查看全部評分

回復

Davidsky 發表於 2017-4-3 16:57
Hungmo兄:小弟的全套系統已經升級哂屎好耐了 訊源是用黑色SR!其餘的全部是紅色SR……屎{:5_48 ...

呢條係專俾"畫"㗎....
特登比Projector㗎...
回復

玩電玩得好,一個救全家
好值得投資

評分

查看全部評分

回復

Hungmo 發表於 2017-4-3 16:38

一於毒死佢

回復