新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14993|回復: 49

[官方測試報告] racewong report - 第一次感受TRIPOINT + DALBY地線的毒力

TRIPOINT, 香港發燒友稱佢為富貴地盒.

無他, 先不談論售價, 單單睇佢的造功, 的確令人聯想到[富貴]二字. 再睇埋個售價, [富貴]二字, 當之無愧.

在HIENDY已有多位神級用家使用TRIPOINT地盒, 佢地使用的地線都係TRIPOINT地盒既<跟[盒]線>.

原因無他, 就是"平"靚正, 佢地都好多都比較過市面的其他地線, 最終都係覺得這<跟[盒]線>最能發揮TRIPOINT的威力.

而我作為HIENDY的餅主, 一早已經在KING SIR, THOMAS等等神級玩家家中初嘗TRIPOINT的威力. 如要我用簡單數個字去型容TRIPOINT地線, 我會用一張小提琴獨奏的LP為例, 當未使用TRIPOINT地盒時, 聽感一切良好, 沒有甚麼大問題. 但一接駁TRIPOINT後, 發覺之前的所謂[良好], 演奏者之前只是HEA住拉比你聽.
情況就好似佢平時[練習]時的練習, 與[比賽]的演奏那樣大分別. 每一個拉弓的動作, 力度控制, 感情的投入, 都在接駁了TRIPOINT地盒後發生.

WhatsApp Image 2017-07-26 at 10.52.28(1).jpeg

如果我未聽過A/B比較TRIPOINT地盒的話, 打死我都唔會相信[地盒]可以提升這份聽感.
有機會的話, 我一定要安排個試聽會比大家感受這TRIPOINT的威力.

今次的報告, 除左講TRIPOINT地盒外, 另一主角就是DALBY地線MEDA.  

DALBY MEDA GROUNDING CABLE, 其設計及測試正正就是使用TRIPOINT地盒作REFERENCE.
而聽代理講, DALBY的設計有別與於市面一般的地線, DALBY MEDA使用了多股純線作為導體, 並使用布質物料作為SHIELDING 之用.

由於我本身都沒有使用地盒的習慣, 所以我為左測試依條MEDA, 專登過去中環, 御品音響入面的試音室, 使用TRIPOINT地盒與全套TRINITY 進行測試. (在此要多謝植SIR的招呼)

WhatsApp Image 2017-07-26 at 10.52.28(5).jpeg

WhatsApp Image 2017-07-26 at 10.52.28(4).jpeg

WhatsApp Image 2017-07-26 at 10.52.28.jpeg

去得御品音響, 當然就入去大房測試拉, 大房的喇叭使用了[乾隆], 以全套TRINITY推動. 測試開始時, 我先叫植SIR將全部地線甩掉, 先聽一次, 再使用TRIPOINT跟盒線接駁到TRINITY部PHONO. 的確, 接駁TRIPOINT後, 之前提到的提升十分明顯地加進這套系統中.

WhatsApp Image 2017-07-26 at 10.52.28(3).jpeg
最後, 就是使用DALBY地線取替TRIPOINT原裝地線. 聽番同一首小提琴獨奏黑膠時, 當播左大約三十秒左右, 我與植SIR你眼望我眼, 大家不約而相地聽到支小提琴在中頻的分析力, 厚度與水份, 全面提升得好勁好勁.

如果TRIPOINT跟盒線已經係100分的話, 我們可以給這DALBY MEDA 120分. 聽感上簡D講就係: DALBY MEDA強於中頻的水份, 分析力, 細節量與連貫性, 聽小提琴與女聲時, 聽得出比TRIPOINT地線優美好多好多.

WhatsApp Image 2017-07-26 at 10.52.28(2).jpeg

以二萬元一條既DALBY地線, 價錢的確堅離地! 但聽過佢的水份後, 我諗好多TRIPOINT用家都不會慳果幾萬蚊, 為你地的TRIPOINT地盒UPGRADE一下地線吧.

現在條DALBY MEDA地線就放在御品音響, 我建議所有TRIPOINT用家都快D打比植SIR約時間聽聽啦.

評分

查看全部評分

地缐真係好大影響,試過就會知
回復

身在日本也感受到毒力
回復

" ... 以二萬元一條既DALBY地線, 價錢的確堅離地! 但聽過佢的水份後, 我諗好多TRIPOINT用家都不會慳果幾萬蚊, 為你地的TRIPOINT地盒UPGRADE一下地線吧 ... "  

小弟一早已在多位毒友的系统中,領教過 Dalby ground-cables 之劇毒了。  真係一插就中毒,不能自拔,冇得醫,只好立即磅水!

不過,這 MEDA 已是 Dalby ground cables 中最貼地的一條了。 莫非 Audioexotics & Dalby 想誘敵深入?  

評分

查看全部評分

回復

Dalby 魔力,不同凡響
回復

Hahaha!
i am tempted
回復

kahw 發表於 2017-7-26 22:49
Hahaha!
i am tempted

Gogogo!!!!!!!!
回復

真係好毒
回復

是乾隆不是乾龍
回復

豪無人性!
回復

餅主, 你好似無中毒喎...
回復

未有聽感,只係木工質材可見係絕頂級
回復

SnipperD 發表於 2017-7-27 14:54
餅主, 你好似無中毒喎...

儲緊錢
回復

儲緊錢..

買Tripoint Troy Elite同埋4條Dalby?
回復

SnipperD 發表於 2017-7-27 15:40
買Tripoint Troy Elite同埋4條Dalby?

一條dalby已經係我銀包既極限.
回復

racewong 發表於 2017-7-27 18:07
一條dalby已經係我銀包既極限.

版主大大:點解你試完d咁毒嘅嘢都冇事嘅
回復

Davidsky 發表於 2017-7-29 16:54
版主大大:點解你試完d咁毒嘅嘢都冇事嘅

咪就係因為無晒錢囉, 要儲錢呀
回復

回復

回復

信,所以最近加入地盒行列
回復