新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 13402|回復: 55

[商戶廣告] 彩虹魚 第二代 Hybrid 光纖HDMI線 即將推出!

RF Hybrid 2.0

RF Hybrid 2.0

小弟和一衆發燒玩家等了這麼久(由最初接觸至今相隔四至五年),彩虹魚才推出第二代 (今次推出不用外置供電銅光Hybrid2.0版),外觀上沒有華麗的設計,整體設計平實,相信彩虹魚廠相信一條光纖HDMI 線最重要的任務就是把訊號完整地通過它傳送過去,而且接駁妥當之後,很少人會再去看它,所以當年第一代彩虹魚進入香港市場時,很多朋友只看到口碑未見過彩虹魚光纖HDMI線的樣子就付訂金訂線了。

今次推出的Hybrid 2.0 版,收到彩虹魚廠的確認是完全符合 HDMI 2.0 18G 傳輸標準的頻寬要求,而且今次更推出2米及3米短線照顧電視機用戶 (Hybrid 2.0 版有2m, 3m, 10m, 15m 及20m;30m 以上需訂制),官網亦會在稍後正式推出時更新產品資料。

Hybrid 2.0 版拿上手直接感覺到的最大分別就是那有份量的插頭,廠方在第二代直接upgrade 用上金屬外殼(鋅合金),而且感覺厚度十足,金屬外殼一直是發燒友的至愛,認為是對阻隔外來訊噪有肯定的幫助。

有用過彩虹魚光纖HDMI 線的朋友都會知道光纖HDMI線 在使用上有方向性,今次亦不例外,兩個插頭分別壓印上TX 或RX,訊號由TX 插頭 (Transmit)傳輸到RX 插頭(Receive)e.g TX 插頭接在Bluray Player (或AV AMP),RX 插頭接在TV (或投影機)那邊。

另外第二代把插頭上的LED 燈也一併移除,聽上去好像不user friendly,但想到目的是把一些會劣化訊號的影響減至最低,進一步優化輸出訊號的純度,這不正正是大家選購HDMI 線時最首要關注的問題嗎?!

最後,可能有些朋友會覺得不就是一條光纖HDMI線嗎? 但這些朋友可能不知道一條光纖HDMI營造出來的聲畫表現最重要其實是取決於所選用的電光/光電轉換晶片!

彩虹魚第一代已經是採用自家定制的晶片,出來的質素有目共睹,第一代晶片由2K時代服役到現在的"新"4K年代,還是有很多朋友追捧,彩虹魚一直對高品質的堅持,當然不會為了可讓產品可早一點推出市場便隨便在市場上買晶片來造第二代彩虹魚.......小弟相信市面上的4K晶片不能滿足彩虹魚的要求,所以才會自家定制這新一代的晶片!

至於採用自家定制晶片效果是否比其他市面上能買到的晶片效果好呢? 還是留待大家來體驗吧。

https://www.facebook.com/rainbow.fish.hdmi/

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... age%3D1&page=13

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... &extra=page%3D1

評分

查看全部評分

Very good news. 2 things that always block me from getting the 1st generation:
1) need external power;
2) too long

Now both issues solved, BMB hing, can you PM the price for 2m and 3m to me?
回復

willip 發表於 2017-7-25 12:20
Very good news. 2 things that always block me from getting the 1st generation:
1) need external powe ...

I had order 3M....
回復

是否仲要插USB?
回復

師兄你好,

今次2.0 Hybrid 版不再需要外接USB 供電就可使用。

謝謝你對彩虹魚 2.0 Hybrid 版光纖HDMI線的關注。
回復

你好大口兄,講咁耐比你吊晒胃囗啦,請問幾時先有货?

評分

查看全部評分

回復

嚟緊影音展有無示範?

評分

查看全部評分

回復

利申:我是彩虹魚用家
最近多咗不少類似的產品,有大陸仔,韓國仔,美國佬........
各位師兄的開箱文我當然欣賞及感謝.
但條條都話天下無敵加平靚正
如果有同場比較就好啦

評分

查看全部評分

回復

謝謝師兄支持!

其實真係唔知師兄是那位,因為很多師兄從不同渠道包括FB messenger,whatapps 及這裏等聯絡我訂線,希望有機會見到你面時你自我介紹啦。

再次多謝師兄支持彩虹魚!  
回復

Ki937 發表於 2017-7-27 14:08
你好大口兄,講咁耐比你吊晒胃囗啦,請問幾時先有货?

希望兩星期啦
回復

wooban 發表於 2017-7-27 15:49
嚟緊影音展有無示範?

唔知趕唔趕得切。
回復

bmb_hd 發表於 2017-7-28 00:19
謝謝師兄支持!

其實真係唔知師兄是那位,因為很多師兄從不同渠道包括FB messenger,whatapps 及這裏等 ...

我經Herman同你訂3M,你唔識我好正常。

評分

查看全部評分

回復

Harwood 發表於 2017-7-28 01:28
我經Herman同你訂3M,你唔識我好正常。

原來係Herman 兄朋友,幸會呀!

他自己亦訂了一條長的,但我都未覆實佢價錢呢......

你地唔驚我開天殺價咩?!

評分

查看全部評分

回復

bmb_hd 發表於 2017-7-28 01:34
原來係Herman 兄朋友,幸會呀!

他自己亦訂了一條長的,但我都未覆實佢價錢呢......

妖,講呢啲~
你快D交貨好過喇。
再唔交貨就

評分

查看全部評分

回復

我想要2M
回復

請問2M要訂幾耐?同埋幾銀?
THX

評分

查看全部評分

回復

請問最短幾多呢? 係咪1m ? 價錢幾多呀? 謝謝
回復

請問2m 及3m價錢,如何交收?謝謝
回復

請問2m要幾錢?

評分

查看全部評分

回復

Chings pls. check pm. Thanks!
回復