新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4750|回復: 21

[分享] 第一次學人玩 "開卷式錄音機"

廢話少說簡簡單單講幾句心得
勸有意玩發燒友最好 停一停 想一想

優點
1) 終極靚聲首選
2) 部機用xlr/rca直駁去前級就玩得 , 超簡單
3) 部機無野set上帶就播得 , 超方便
4) 接駁夠直接 , 省了買好多線材買好多配件費用
5) 兩萬幾帶機足以完勝廿幾萬黑膠組合 , 硬件c/p值高

缺點
1) 軟件少得可憐 (最致命)
2) 軟件貴得可憐 (平均2k以上)
3) 儲存軟件佔用空間好大 (防潮櫃)
4) 買二手帶機要好小心condition (要考慮日後維修問題)
5) 上帶聽音樂過程麻煩過黑膠好多 (比較下黑膠好方便)
6) 揀歌超麻煩要回帶 (同無得揀歌無分別)

評分

查看全部評分

缺點足以致命
回復

First of all, congrats c hing. you have the ultimate source of all

however, regarding 3) 儲存軟件佔用空間好大 (防潮櫃)
is dry good for the tapes? will it be damaged?

just a very curious quesiton
回復

在音展方浪分享會,Kent Poon 說太老的帶直頭要焗 n 小時來揪乾水,又要多 n 小時冷卻 先可以用 tim.

就是以他說帶就是要乾,冇問要多乾但好可能比防潮櫃一般 set 50,60度都要乾好多先得
回復

好奇一問,樓主買的帶 eq 是那一種,nab or ccir(iso)?
回復

所有野我都比得起, 花得起,
回復

家訪可以嗎?
回復

師兄,可評論一下雨果帶的聼感如何好嗎?
有大陸網話係file convert to reel
回復

t1174 發表於 2017-8-14 16:30
在音展方浪分享會,Kent Poon 說太老的帶直頭要焗 n 小時來揪乾水,又要多 n 小時冷卻 先可以用 tim.

就是 ...

太老的抽都無用,甩磁粉,玩完。以前的卡式帶也就是這樣死(不是機)
回復

racewong 發表於 2017-8-14 16:48
所有野我都比得起, 花得起,

所有會員都知
回復

很好的分享。
可能是機器不同吧。
我的Studer A810 比較麻煩。
第一件事是要換電池,再要upgrade eprom.
然後要用calibration tape 同 示波器去set 好 EQ 同 tape head azimuth。
真的是要花點時間。不過值嘅!
回復

hksarac 發表於 2017-8-14 19:25
太老的抽都無用,甩磁粉,玩完。以前的卡式帶也就是這樣死(不是機)

甩磁粉 Kent Poon 冇咁講 wor, 反而好像有個磁帶會 黏在一起的問題。
回復

點解無左第二行?!

我第二行係寫左 ---》 但見到個防潮櫃就拗晒底。
回復

我都Ebay左部Teac開盤機返黎, 可惜行60hz巿電,搞到慢哂聲, 而家仲等緊隻牛返黎先可正式開聲, 係呢, 請問師兄您部機係美國機, 機背寫住行幾多v電同行幾多hz, Thanks!
回復

henrykee 發表於 2017-8-14 14:54
First of all, congrats c hing. you have the ultimate source of all  

however, regarding 3) ...

我個防潮櫃濕度較20
好多幾十年帶都仍然健健康康
證明只要好好保存應該無問題

評分

查看全部評分

回復

t1174 發表於 2017-8-14 16:33
好奇一問,樓主買的帶 eq 是那一種,nab or ccir(iso)?

ccir
大部份機都係ccir
回復

版主
當然可以
下個月約個時間
請多多指教

回復

dragonball911 發表於 2017-8-14 19:03
師兄,可評論一下雨果帶的聼感如何好嗎?
有大陸網話係file convert to reel

唔奇
只要唱片公司是用file母盤1:1炒去帶係無問題

隻雨果音質非常不錯
這個價有兩盒帶算抵買

評分

查看全部評分

回復

k500a 發表於 2017-8-14 19:31
很好的分享。
可能是機器不同吧。
我的Studer A810 比較麻煩。

k500a
你部A810比較高級
我部A700是入門級
太簡單沒有任何設定
回復

t1174 發表於 2017-8-14 21:05
甩磁粉 Kent Poon 冇咁講 wor, 反而好像有個磁帶會 黏在一起的問題。

目前未遇到以上問題
回復