新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9139|回復: 26

[後級] 超值後級初體驗 - MMC P500 (終於明白甚麼是驅動力與控制力!)

超值後級初體驗

前言:
自年初入了一對比較難推動的座地喇叭 (聲稱阻抗值是 4 ohm),便沒有享受過聽音樂的樂趣,因為一直在尋覓啱力水又夾聲的後級去匹配它,沿用的英國品牌250W@4ohm功放推唔掂呢對大食喇叭,出來的聲音很單薄且冇下盤,得知威馬SIR有一部驅動力和控制力俱佳的後級,便膽粗粗借回家一試,這部後級名字叫MMC P500,功率是500W@4ohm,橋接模式功率是1000W@4ohm,呢部後級本身是針對如ATC SCM或Dynaudio那些大食喇叭而設計,在威馬借來的這P500後級還經過了威馬SIR親手摩改,聲音一定更有保證,詳細規格及資料可參閱http://www.hiendy.com/hififorum/ ... p;extra=&page=3

實試:
接好線材一開聲便馬上感覺到力水非常充足好力,能量感比舊機大了不少,左右喇叭之間的距離需要再拉闊點三頻才平衡,把喇叭重新定位後整個音場相比之前用的舊功放穩定了不少,下潛力更佳,聲音卻非常中性。在試這部P500 Class AB後級之前,我也向友人借過了一部Class D後級一試,那部英國Class D後級的功率達700W@4ohm,聲音屬快速和乾淨的類型,推動我的喇叭力水也很充足,但個人卻感覺聲音欠缺了應有的感染力,讓我一度懷疑自己的前級甚至乎是整套音響組合上是否太清淡,幸遇P500把我的憂慮一掃而空,配上P500後聲音水份充足完全沒有乾澀,聲音很有感染力,以萬元以內的價格來說性價比非常之高!

最明顯的分別就是控制力了,聲音的強弱變化交待得清清楚楚,播放輕柔的聲音時富有質感,感覺更細緻,播放抽鼓或大堆頭的Orchestra時出到強勁氣勢之餘又能保持穩定的音像與定位,可以說是完全地控制好了我呢對大食喇叭。

總結:
MMC P500雖然規格是500W@4ohm,但給我的感覺反而不是一舖盲力,而是有很強的控制力,把前級所輸出的音訊穩妥地放大及傳送到喇叭,沒有多餘的調味或音染,稱稱職職地做一部後級該做的事,這也很合我的心意

大家可能會覺得呢篇都只不過係廣告,如你不相信我呢部MMC P500有那麼好的表現您大可以向威馬SIR借回家一試,又或者師兄們如果懷疑自己對喇叭仲未餵飽,建議您們借呢部MMC P500來PK一下自己嘅後級,怕的只是會像我一樣,把這P500一放上了自己的器材架後便搬不下來

(連結參考:Wilmer Piano喇叭線 http://www.hiendy.com/hififorum/ ... &extra=page%3D1 )

評分

查看全部評分

部機好靚呀
回復

回復

恭喜師兄搵到心頭好!
回復

回復

個面版。。。。
回復

Nelson .8 少咗個錶
回復

揾到咁好音樂烕,感染力後級,恭喜
回復

... 最緊要搵啱自己嘅器材
回復

依部機超正呀. 又係CP值極高既石後推介.
回復

部機好靚仔呀!
回復

重抵過我一套四件威馬十週年mono power amp,我換一套四件之前都係抬返去同屋企set Ampzilla mono PK過完勝之後先比錢(Ampzilla賣返二手重收返double 一套四件十週年既價錢)
回復

幾年前都搬過mmc p500翻屋企,初衷同Jacky兄一致,可惜同我對Revel F208唔夾,最終無功而返......
回復

pihack 發表於 2017-9-26 08:32
幾年前都搬過mmc p500翻屋企,初衷同Jacky兄一致,可惜同我對Revel F208唔夾,最終無功而返...... ...

請問師兄最後揀了甚麼功放配 Revel speaker 呢?  
回復

pihack 發表於 2017-9-26 08:32
幾年前都搬過mmc p500翻屋企,初衷同Jacky兄一致,可惜同我對Revel F208唔夾,最終無功而返...... ...

無三不成幾,「幾」年前應該唔係我嘅訂制版
回復

wilmerworkshop 發表於 2017-9-26 11:34

原來如此。  
回復

wilmerworkshop 發表於 2017-9-26 11:34

你既用料又有唔同?
回復

超正
回復

racewong 發表於 2017-9-26 12:03
你既用料又有唔同?

回復

拎部比Kelvin仔推爆佢對AP啦
回復