新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 2876|回復: 9

[分享] 鎗王直擊第1屆澳門國際高級HI-FI視聽展 PART ONE

今年2017年, 澳門首次有大型音響展, 這對於港澳HIFI迷實在是天大喜訊.

一連三天的澳門HIFI SHOW, 昨天十月十九日喺澳門威尼斯人展覽廳舉行. 我昨為你地既版主, 當然第一日, 一早就過大海為你地報導一下啦. 早D少D人, 影相方便D丫嘛.

大家睇下相片先.

澳門威尼斯人展覧廳真係大到不得了, 睇相片都知道有幾大啦.

20171019_111152.jpg 20171019_111311.jpg

每間展廳的面積大約八百尺, 絕對適合一D中大型器材展覧.

第一間我入到展館就係: TASCAM

依間專業器材公司, 主力都係放喺PRO LINE. 不過唔講大家可能唔知, TASCAM果部DIGITAL RECORDER超正. 好多CAS發燒友都使用佢, 用作一比一燒錄CD.

20171019_111409.jpg 20171019_111420.jpg 20171019_111427.jpg 20171019_111449.jpg 20171019_111517.jpg 20171019_111522.jpg 20171019_111528.jpg 20171019_111536.jpg 20171019_111547.jpg

第二間係OPPO, OPPO今次展示當然係4K PLAYER 203SE / 205啦. 不過由於間房太黑了. 所以影唔到相片.

20171019_111656.jpg 20171019_111709.jpg 20171019_111726.jpg 20171019_111739.jpg

跟住就係國內品牌隆宇電源.

20171019_111807.jpg 20171019_111818.jpg 20171019_111827.jpg

再過多間房, 就係我地HIENDY的老友駿韻音響及東哥. 今年佢地放左兩部簡單又好聲的SOULUTION喺CMS架.

20171019_111906.jpg 20171019_111916.jpg 20171019_111936.jpg 20171019_112007.jpg 20171019_112317.jpg

一部就係541 SACD PLAYER.

另一部當然係SOULUTION 最入門, 但我勁期待既330合併機.

唔知你地有無留意330個後面, 有組PHONO輸入呢? 我就係鐘意依PART..

探完班, 再去隔離房睇下先.  係我地好熟悉既BMC, 不過今次SHOW出BMC的喇叭. 好鬼靚仔又靚聲. 各位BMC FANS, 我建議你地快D過去澳門聽下依對喇叭啦.

20171019_115247.jpg 20171019_115303.jpg

第二條巷, 就係百里登, 依對喇叭我都係第一次見咋.

20171019_115328.jpg 20171019_115340.jpg 20171019_115357.jpg 20171019_115414.jpg

行過小小就到MARTIN LOGAN配搭BMC.

20171019_115543.jpg 20171019_115610.jpg 20171019_115745.jpg

隔離房就係AV示範

20171019_115904.jpg 20171019_115915.jpg 20171019_115931.jpg 20171019_115943.jpg 20171019_115947.jpg

就喺我影緊相既期間, 我比D靚聲吸引左我過去對面的房間

原來係老友尚賢既SHOWROOM, 今次佢地用左乾隆做喇叭, 使用一套最頂級的AUDIO NOTE推. 邊有可能唔靚聲丫.

20171019_120031.jpg 20171019_120044.jpg

仲有對AD後級及使用ABSOLUTE CREATION的線材.

20171019_120057.jpg 20171019_120136.jpg 20171019_120148.jpg

今次真係早起鳥兒有野食, 人小小, 自己一個靜靜地聽依套天價組合. 超正!

-------------------------- 仲有好多相片仲未POST呀, 等我今晚再出埋PART 2啦 ----------------------------------

評分

查看全部評分

关注中,
回復

本來諗住去唔成,不過琴日晏晝突然有假,所以仆咗去睇,個場真係好大
有驚喜,尤其是台灣德川,3吋全頻書架,真係正

台灣德川

台灣德川

仲有 Q Acoustic 對旗艦,C/P 值好高

評分

查看全部評分

回復

rocmanb 發表於 2017-10-20 22:42
本來諗住去唔成,不過琴日晏晝突然有假,所以仆咗去睇,個場真係好大
有驚喜,尤其是台灣德川,3吋全頻書架 ...

唉, 我都無聽Q Acoustic添.
回復

最衰無假放,否則一定跟你過去學吓嘢
回復

威尼斯個塲暫時算係音展最好的塲地,地方大又夠高又夠靜,房和房之間有一定間距,房外其他空間,休息地方又夠多,可惜就是無人來看
回復

澳門客 發表於 2017-10-21 09:57
威尼斯個塲暫時算係音展最好的塲地,地方大又夠高又夠靜,房和房之間有一定間距,房外其他空間,休息地方又 ...

其實澳門有好多大型酒店的展覧廳都好正.

好似上次萬眾攪event個漁人碼頭都好正啦.
回復

Martin Logan 同 Steve Jobs 有關係?
回復

t1174 發表於 2017-10-23 03:11
Martin Logan 同 Steve Jobs 有關係?

我都好奇怪呀! 不過我無睇果本書
回復

rocmanb 發表於 2017-10-20 22:42
有驚喜,尤其是台灣德川,3吋全頻書架 ...

德川 間房唔錯,對3寸相思全音域喇叭仔,配同廠的合併機,係七百幾尺地方真係爆得下,有驚喜。
有片 :
https://youtu.be/q59hZ-vBDfI
回復