新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 17629|回復: 16

[喇叭] 新手上路喇叭選擇

小弟剛入坑,新手上路,準備走上音響呢條不歸路。。。有啲野想請教下各位師兄師姐,小弟剛買左隻Denon x1400h既擴音機,想問下選購喇叭上有咩野要注意?我爬文睇有啲人講要睇隻擴音機既推力,如果配合得唔好又有機會燒喇叭,我暫時聽落有啲抽象。。。有無師兄師姐可以指點下

Denon x1400h有無咩野入門式比較經濟實惠既喇叭好推介?
天龍x1400h, 係7.1AV擴音機在2ch下衹有8Ow輸出, 適合選一啲書架喇叭,B & w 亦是不錯的選擇
回復

wildmanhk 發表於 2017-10-23 15:49
天龍x1400h, 係7.1AV擴音機在2ch下衹有8Ow輸出, 適合選一啲書架喇叭,B & w 亦是不錯的選擇 ...

我諗住整5.1.2,唔係好似好浪費咁
回復

可以用B & W CM 5或KEF R300作前罝配同系中罝加二對JBL Contral X作surround 及 Atmos speaker玩5.1.2
回復

wildmanhk 發表於 2017-10-23 22:36
可以用B & W CM 5或KEF R300作前罝配同系中罝加二對JBL Contral X作surround 及 Atmos speaker玩5.1.2{:5_2 ...

師兄個配撘好crossover wo, 其實咁樣配有啲咩野特別注意,我成日以為1 set過相容性會好啲,呢家野真係有排學
回復

JBL 性價比高,平靚正亦同KEF及BW亦夾聲,而最重要前置三個ch最好同系
回復

wildmanhk 發表於 2017-10-24 18:28
JBL 性價比高,平靚正亦同KEF及BW亦夾聲,而最重要前置三個ch最好同系 ...

今日有sales介紹我有套超平denon sys2020,唔知得唔得
回復

如果ching買這些套裝我衹可以說有聲出,包你好快再罝過。更可況你要兼顅聽歌?不如你講有幾多預算買這5.1.2的speaker,可能大家可以俾多啲合你條件的建議。
回復

wildmanhk 發表於 2017-10-24 22:38
如果ching買這些套裝我衹可以說有聲出,包你好快再罝過。更可況你要兼顅聽歌?不如你講有幾多預算買這5.1.2 ...

聽WILD兄而家咁講。。咁我而家好清楚。。。套裝唔WORK。。。我其實對喇叭budget無咩概念,個人係希望1萬蚊內可以做到套入門級既5.1.2,再唔係就慢慢加上去。。。而家有套垃圾家庭組合喇叭,有一兩隻差唔多打柴,所以想換埋佢

同埋地方唔係好大,未必放到座地式個0的
回復

Jeffery216 發表於 2017-10-24 23:14
聽WILD兄而家咁講。。咁我而家好清楚。。。套裝唔WORK。。。我其實對喇叭budget無咩概念,個人係希望1萬 ...

其實如果以一萬蚊嚟計要買曬八隻喇叭真係有啲難度, 你可唔可以話我知你現在的組合營有多少隻喇叭可以用呢?
回復

wildmanhk 發表於 2017-10-25 00:20
其實如果以一萬蚊嚟計要買曬八隻喇叭真係有啲難度, 你可唔可以話我知你現在的組合營有多少隻喇 ...

我絕對同意超級有難度,加上而家隻AMP都係超級入門級(Denon X1400H),喇叭買過火位又未必推得靚,唔無的話轉眼又要換AMP就好傷身。。。

我而家組合有5隻喇叭(其中兩隻開始沙)+1隻woofer(換左AMP後已經用唔到)
我本身有兩個諗法
1.求其用住sys2020+而家其中兩隻喇叭組合成5.1.2,圖中藍色圈個位就可以填反
2.唔求其買,由中置+主聲道+woofer開始換上去。。。其他用得既喇叭就頂住後環迴同天花喇叭先。。

螢幕快照 2017-10-24 下午11.41.32.png
螢幕快照 2017-10-24 下午11.41.54.png
螢幕快照 2017-10-24 下午11.42.11.png
回復

Jeffery216 發表於 2017-10-25 00:35
我絕對同意超級有難度,加上而家隻AMP都係超級入門級(Denon X1400H),喇叭買過火位又未必推得靚,唔無的話 ...

方案二係較好的,可循序漸進玩又唔會浪費現有器材
回復

建議買Kef R 100加中置C 200,現有speaker全作surround 及atmos。
回復

wildmanhk 發表於 2017-10-25 10:24
建議買Kef R 100加中置C 200,現有speaker全作surround 及atmos。

Kef R100係唔係呢隻? > http://us.kef.com/r100
C 200都係Kef既?我搵唔到0的資料
咁Woofer唔洗住?

另外想請教下,我爬左好多文其實有0的野我都未係好分得清,你地一般影容既Atmos全景聲係唔係由天去地定係由地去天,定係其實兩種都係Atmos既一種? 我屋企呢種就係由天打反0的聲落來,我上網睇有0的係喇叭上加多隻對天既喇叭做反射式(http://www.kef.com/uploads/images/en/r/what_is_atmos_tw.htm)
回復

wildmanhk 發表於 2017-10-25 09:23
方案二係較好的,可循序漸進玩又唔會浪費現有器材

Wild兄,其實我屋企空間有限,有時我會諗而家既空間整5.1.2會唔會太格硬黎,我比較擔心會唔會影響品質?
我想整5.1.2係因為考慮到第時如果搬屋的話可以升級慢慢上,唔係一搬屋一炮過換曬都幾傷下,畢竟音響呢條路有排行...
回復

Jeffery216 發表於 2017-10-25 17:48
Wild兄,其實我屋企空間有限,有時我會諗而家既空間整5.1.2會唔會太格硬黎,我比較擔心會唔會影響品質?
我想 ...

please check your message
回復

學習一下。

評分

查看全部評分

回復