新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5069|回復: 24

[後級] 汽車引擎散熱在音響中的應用

最近接百萬音響工程﹐
也只有中國土豪願意如此做﹐超級特甲水/油冷後級﹐將汽車引擎散熱系統應用在音響。用戶要求保密﹐在此僅貼該後級背後照片。
已請ETL工程師檢驗通過﹐用戶買了保險. http://www.intertek.com/
PS.建議做電器產品的使用ETL安全認證﹐讓產品進入國際市場避免產品安全問題風險. ETL比UL安全認證便宜2/3以上﹐出問題如果不是因為產品本身設計問題保險公司必須賠償損失﹔沒有第三方安全認證的產品保險公司可以不賠償。
記得貼警告標籤﹕
WARNING!
The System Must Be Grounded Before Energizing.否則制造商可能要賠錢.
www.etl.com

評分

查看全部評分

水冷又不是什么新科技,我2012年8月就DIY了一對水冷 Class A 100W mono ,用左5年多,只加過一次水,內部干干淨淨無塵。

100W 041.jpg

a 100W 043.jpg

100W 029.jpg

100W 016.jpg

評分

查看全部評分

回復

請問點解水冷散熱重要內置風扇呢?唔會增加噪音咩?
回復

Samuelt 發表於 2018-1-20 19:24

理論性問題,由大廠解答好些。

回復

simon62 發表於 2018-1-20 18:09
水冷又不是什么新科技,我2012年8月就DIY了一對水冷 Class A 100W mono ,用左5年多,只加過一次水,內部干 ...

你僅是功率輸出級甲類﹐從散熱器看到推動級不是甲類。
除功率輸出級以外,(4Vp-p in)所有晶體管放大級開環時有削幅失真嗎﹖
用電池調2V輸入﹐接6.2 Ohm負載﹐正負輸入各24個鐘後如何﹖
6.2 Ohm負載:https://www.amazon.com/Commercia ... 8VAC+heater+element

一般膽機的變換速率70V/us , 你+_40V左右供電的晶體管甲類後級有不輸于膽機的音質﹖
最少PCB部份要油浸。。。。。。3ma,4ma,20ma,100ma推動....>=+_70V供電. DIY必須做到石機完全沒有晶體管聲.
By the way,現代音響系統聽感有多少好過當年聲寶GF8585﹖

評分

查看全部評分

回復

Samuelt 發表於 2018-1-20 19:24

加風扇沒必要水冷!
經多名發燒人士調查﹐‘石機只有FM可以聽得下不過好快趣就壞左’就系唔加風扇的結果。本貼的後級將系統類似分體冷氣將水或油引到聽音房間外當一個系統工程來做系同一級別嗎﹖
以70年代的晶體管耐壓﹐水冷也沒辦法跟膽機比較聽感﹐即使現代的晶體管後級其開環指標根本比不上膽機。要好聲又不要消耗能量很難。
晶體管輸入級同樣要發燒﹕

評分

查看全部評分

回復

天下第一刀 發表於 2018-1-20 23:07
你僅是功率輸出級甲類﹐從散熱器看到推動級不是甲類。
除功率輸出級以外,(4Vp-p in)所有晶體管放大級開環 ...

我出圖只是想說,什么水冷不必神神秘秘扮高科技,淘寶上大量給養魚、養水草、激光切割、等離子切割~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~等等機器用的水冷機,內部來來去去就係水泵、水箱、風扇、電子恆溫器等普通材料,在於你懂不懂組裝出來,不懂就幾百蚊有交易。

https://item.taobao.com/item.htm ... p;abbucket=5#detail

評分

查看全部評分

回復

simon62 發表於 2018-1-21 00:52
我出圖只是想說,什么水冷不必神神秘秘扮高科技,淘寶上大量給養魚、養水草、激光切割、等離子切割~~~~~~ ...

不必神神秘秘扮高科技﹐幾乎所有發燒人士要求不要風扇﹐將分體空調的蒸發器安裝進去還是有干擾,甚至心理作用感到聲音變冷﹐電子恆溫器干擾也大﹐8 Ohm 100W Class A﹐600W Class AB的後級要外觀HIEND﹐聽感HIEND不易做。
發燒人士說油浸聽感最佳﹐油浸保險絲﹑油浸火牛﹑油浸電容﹑油浸晶體管﹑油浸電子管﹑油浸電阻等等,總之整機油浸更好。
油浸不要想象成中醫的以形補形﹐其實油浸散熱效果好,使電子零件更穩定變換速率更好而已.

評分

查看全部評分

回復

高科技。能低于40度就好。
回復

天下第一刀 發表於 2018-1-21 02:10
不必神神秘秘扮高科技﹐幾乎所有發燒人士要求不要風扇﹐將分體空調的蒸發器安裝進去還是有干擾,甚至心理 ...

幾乎也好,不幾乎也好,玩就係玩,何況玩音响心理作用佔好重。

干擾?你做唔好,唔代表其他人做唔好囉。

評分

查看全部評分

回復

simon62 發表於 2018-1-21 09:40
幾乎也好,不幾乎也好,玩就係玩,何況玩音响心理作用佔好重。

干擾?你做唔好,唔代表其他人做唔好囉。 ...

回#4 你所謂的大廠FM根本不敢進美國市場﹐在消費者權益保護不力的地方才可以。
大甲類後級沒風扇或用水/油/制冷劑等將熱能引到屋外只有死路一條。

我不認同‘何況玩音響心理作用佔好重’; 系阿Q精神佔好重﹔
感覺一D發燒人士買左幾萬美元一套的音響音質不如他幾千美元的古董音響﹐但總是講‘呢D系旗艦聲’阿Q精神而已。

對自己高價買進或精心DIY的音響必須以其他用戶的角度來聽﹐細心用各種CD試聽﹐輸出級甲類明顯聽感提昇音質好左﹐但為何還是有晶體管聲﹖
到音響鋪用同一系統換吾同的喇叭聽下﹐在同一喇叭用吾同的後級聽下﹐如此你以後會客觀D看待音響。
喇叭的失真比後級大﹐所以喇叭非常重要﹐如一個德國Accuton 5寸陶瓷中音單體換在任何音箱都會明顯感覺人聲圓滑左﹐中音失真明顯下降。But be careful the speaker killer !
後級又稍微比喇叭重要D﹐
電源>>音源>>前級>>後級>>喇叭﹐最後系聽音環境﹐喇叭擺位。
你提及的淘寶,產品價錢比EBAY便宜很多,但不敢賣到國外﹗我想買但他不收國外任何銀行的信用卡。出于政治原因,香港﹑臺灣是中國的一部份是必須賣的。

PS.建議你的作品改成整機油浸冷卻效果更好而且防潮﹐將所有晶體管電流調到最線性大甲類﹐音質才能全國提昇﹔用日本電飯煲的磁敏限溫器作溫控及保護精確可靠。技術不如靠把口的收錢多......呢個世界系No money no talk.

評分

查看全部評分

回復

dekiller 發表於 2018-1-21 04:09
高科技。能低于40度就好。

音響靠個人DIY系不可能做到HIEND﹐要有團隊精神﹐請個專業冷氣師傅幫忙將分體冷氣的銅管焊在所有要散熱的銅板散熱器上可以做到40度~43度恆溫。音響系一個系統工程﹐用不同的專業人員做相關專業的部份才能做出HIEND的音響。
天下第一刀就系靠把口﹐從來系請多種不同專業的人員做一個音響工程,而且每個工程都通過第三方UL or ETL安全認證,是否HIEND用戶耳朵現場收貨,。所以妒忌扣分也是被一刀秒殺﹗一句講細高中低檔通殺﹐但No money no talk.對于音響﹐人腦比電腦更精確.
整機油浸散熱好﹑防潮好,所以聽感好.

評分

查看全部評分

回復

天下第一刀 發表於 2018-1-22 04:47
音響靠個人DIY系不可能做到HIEND﹐要有團隊精神﹐請個專業冷氣師傅幫忙將分體冷氣的銅管焊在所有 ...

試過一部細瓦純A石機,就頭3分鐘好聲。所以我只能用膽機。石機留給土豪玩。
回復

文筆全不通順,上文不接下理,論點、原理似是而非,毫無根據,左一句專業,右一句Hiend,甚麼甚麼工程,全部紙上談兵,就以為發表咗警世偉倫,一日到黑就以為只有自己係全世界清醒嘅唯一一個,所有玩緊音響、製造音響嘅人都發緊夢,全部人都應該跟你嗰套先係正常!我夠識講啦:要做到hiend、專業,必須要在真空環境進行,而且一定要考慮到量子同時間嘅關係及原理,要好聲必須要使用太空科技⋯⋯白癡!
回復

要做到好聲、耐聽,必須要在有反射處理房間,而且一定要考慮到線路同零件嘅關係及原理,要好聲必須要使用高質電源⋯⋯⋯呢啲咁嘅發文,同一個套路,只要改一下元素,任何人都可以發表無懈可擊嘅 post. 發呢類 post 就如打飛機⋯⋯⋯⋯
回復

dekiller 發表於 2018-1-22 10:05
試過一部細瓦純A石機,就頭3分鐘好聲。所以我只能用膽機。石機留給土豪玩。 ...

基本上40萬以下同價位的石機及膽機﹐聽感系膽機勝出.

評分

查看全部評分

回復

基本上優質器材如發揮得宜,定比一般器材聽感優勝⋯⋯
回復

Hifi用嘅電容係標明Paper in oil ,唔係攞啲油嚟浸住佢。油浸燈膽?內地有過個人真係走火入魔先做啫。唔係乜油浸都靚聲,導線油浸咗之後,食咗高頻,冇曬細節。我去過一次內地所謂高手聽自制膽機,盟鼻,冇分析力,蔡琴個咀成間屋咁大,話咁叫好聽喎,頂唔順。

評分

查看全部評分

回復

都唔明搞咁多嘢做乜,不如擺曬啲器材喺第間房,穿牆將喇叭線個嚟,litsenig room 齋擺喇叭,咁就得喇。

評分

查看全部評分

回復

天下第一刀 發表於 2018-1-22 02:54
回#4 你所謂的大廠FM根本不敢進美國市場﹐在消費者權益保護不力的地方才可以。
大甲類後級沒風扇或用水/ ...

facebook 入唔到大陸,跟產品有關係嗎?FM賣唔賣到去美國,跟產品有關係嗎?歐洲都有CE,你算把喇。

油冷散熱會好過水冷?你知唔知乜叫導熱系數?你求其找出一種散熱油睇下導熱系數係幾多再來吹牛皮。

至於乜乜晶體管聲,你聽過咩?我住你隔離屋?你都幾十歲人喇,無証無據既事,講野唔好up得就up,尤其係對住我。

評分

查看全部評分

回復