新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 28736|回復: 61

[附件] 唔洗1皮野的10M鐘有幾好聲呀...? - TEAC CG-10M(開箱文)

如題......加鐘真係好聲?我自己本來打算買MUTEC鐘既, 不過成日都覺得好似鐘呢家野要貴D先夠玩, 所以一直買左N-01之後都無出手,系度心大心細念住買ESO G-02X. 不過最後星期6 無聊行下HiFi鋪之下都系受唔住誘惑,一句“唔洗一皮野有日本仔10M鐘玩,邊有得輸呀”,再加上放埋公司D假有個Long Weekend,就係咁...敗左家啦...

講真,我真係唔系好大期望, 只不過真係就係個句“唔洗一皮野”唔算貴,所以先買來試下, 念住輸極有個譜........

但係事情并唔系我念甘簡單...... 我首先插左部機大概10分鐘先, 因為聽代理講部機個Clock要加熱先,甘樣先會最穩定。所以先煲一陣。10分鐘後接機開聲. 都係聽開自己熟個1-2首歌去先比較下. 哇......好明顯, 個改變真係明顯到呢..... 人聲定位準左好多, 定位好清晰,嘴型細左,音場立體左.唔知道咩原因以前聽都會覺得Diana Krall把聲有時會有D蒙,但接Clock之後, 刻意去搵返個段比較下,但發覺搵唔翻個種Blur既感受. 這個改變好明顯, 好聽左好多.  而下一個我發現的神奇點系個音場都闊左好多,以前感覺唔到既弱音都出曬。 聽久石讓的live的時候特別感受到個種提升,真係堅正......!

真心講, 以前因為D 器材唔夠班,所以一直無玩過鐘, 亦好奇怪點解D人甘傻要買多一部甘貴既鐘去玩,值得咩? 但因為想買ESO之後,自己就多左留意鐘的玩法, 所以一直心思思. 最終其實想買G-02X的,不過呢次有幸買到TEAC呢部10M,自己都由心覺得代理真係無坤我,自己真係幫部N-01升左級。而同時覺得,如果自己以後買機都會偏向可以玩Clock的器材,因為加鐘之後的改變真係好好. 感覺如果可以好似ESO,馬仔...個D機有鐘玩,但唔玩鐘的話,真係只可以說只是發揮了器材的60%功力! 我部N-01就係最好既sample.

自從上次出左N-01開箱文之後,好多ching PM 我問問題, 感覺幾有成功感,希望以後可以一買機就出文,雖然這些都可能只是我個人觀感, 但等多D人可以有個參考都好,自己都覺得滿足!多謝支持!

評分

查看全部評分

以外型來計, G-02X 襯好多
回復

見台灣網站講有條Kimber Kcable bnc跟。唔知香港有冇?Ching可以pm係邊度買到同價錢嗎?謝謝!
回復

師兄,小弟正在尋找10M鐘夾K05-x,可以pm係邊度買到同價錢嗎?謝謝!
回復

Ching check pm!
回復

cd22 發表於 2018-1-22 15:15
師兄,小弟正在尋找10M鐘夾K05-x,可以pm係邊度買到同價錢嗎?謝謝!

CLOCK CABLE我當然推介VIARD啦.
回復

師兄,小弟都正在尋找10M鐘夾K03,可以pm係邊度買到同價錢嗎?謝謝!
回復

shooter 發表於 2018-1-22 14:16
以外型來計, G-02X 襯好多

唔講價錢的話,真係同感非常!
回復

racewong 發表於 2018-1-22 16:10
CLOCK CABLE我當然推介VIARD啦.

當真?我都唸緊買Oyaide!
回復

MDee 發表於 2018-1-22 16:23
當真?我都唸緊買Oyaide!

你自己SEARCH下VIARD啦. 真係好鬼正! 法國品牌既浪漫風格.
回復

玩得二嫂, 就預左要加鐘
回復

racewong 發表於 2018-1-22 16:26
玩得二嫂, 就預左要加鐘

版主大人,你講到好似 出左呢行,預左要還 個隻mood 甘wor!甘,我會抝底架wor!
回復

師兄:可以pm邊度買到同幾錢嗎?
回復

回復

我都覺得加鐘好聲D。但是CHORD又講外置鐘不行。好彩暫時玩不到。

回復

MDee 發表於 2018-1-22 16:32
版主大人,你講到好似 出左呢行,預左要還 個隻mood 甘wor!甘,我會抝底架wor!  ...

係呀, 用二嫂, 求其加個DIY 10M CLOCK都已經可以靚聲好多.

何妨你今次加個TEAC 10M? 一定毒死你啦
回復

問下樓主10M CLOCK用咩電源線好呢?
回復

回復

請問名位師兄 k03 岩用嗎?
回復

MDee Ching 我用緊Mutec MC 3+USB 我都想加鐘, 可否PM 邊度買 同價錢。謝謝
回復