新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 15093|回復: 36

[投影機] [澳門首試]Optoma UHD51 平民4K+HDR+3D 投影機

貨源不多..強搶兩部UHD51返來測試....
才發覺...屋企好似無HDMI 長線係度...奶野...
又唔想拆部大佬(UHC68)落來..點算? 無有馬交兄弟有10M長光千HDMI線借來頂住先?

開箱第一個感覺...好細部....連個Remote都骨子過人

評分

查看全部評分

今晚上去試
回復

咁啱既?上星期香港代理都送咗孖寶兄弟嚟我度做測試,初步非常滿意啊...

評分

查看全部評分

回復

我有68,  上到哩試51
回復

pepsiman 發表於 2018-4-18 19:30
咁啱既?上星期香港代理都送咗孖寶兄弟嚟我度做測試,初步非常滿意啊...
...

51 個様好醒目喎
回復

唔指有樣,仲好有內涵...
回復

外型有點似Benq
回復

pepsiman 發表於 2018-4-18 19:30
...

知唔知UHD51大約幾錢?
回復

tyee 發表於 2018-4-19 09:59
知唔知UHD51大約幾錢?

建議零售價 $16,000 ...
回復

pepsiman 發表於 2018-4-19 10:40
建議零售價 $16,000 ...

THANKS!!!!
回復

pepsiman 發表於 2018-4-18 20:46
唔指有樣,仲好有內涵...

pepsiman 兄, 部uhd51 幾時攪返個試影?
回復

DSC_0040.JPG DSC_0044.JPG DSC_0041.JPG

詳情請看HiEndy百事佬的評測..............袋瀆........

評分

查看全部評分

回復

特別鳴謝馬交Sam哥 夜mama專登攞條HDMI線借給我..可以粗略短試一小時
原廠設定.....3.5米投110" 灰幕1.1增益HDR有氣有力

台版UHD51以萬5蚊唔洗的價錢有依個真實4K(830萬像素) 及HDR效果仲送你3D功能...真係無話可說
仲要1.2:1短距影距(2.65米投100")..強烈建議有興趣的朋友去看看DEMO, 了解自己是否有彩虹眼問題
如果唔怕..依部機抵玩到極點....

初步感覺台版UHD51
優點
1).成像異常銳利, 比大佬UHC68支鏡更利...果然支鏡頭誠意之作(全新開發)
2).黑位, 原生對比度比之前1080P DLP 同價位的產品好明顯大改進(雖然依方面都係唔及JVC)
3).用戶介面(OSD)很圖像化快捷易用
4).雖然是燈泡機, 但力水十足, 播HDR光度可接受, 不怕灰灰蒙蒙的感覺
5).風扇聲不嘈..至少比我以前部W1070+靜很多
6).調色上功能全面, HDR MODE也可以給予全功能調節
7).Lock HDMI信號很快...不似前期產品要等十秒八秒
8).動態對比度, 進階影像強化 – PureMotion <--效果理想, 畫面流暢 (識買一定係買51, 50雖然平D但諗清諗楚)
9).我最關注類似Benq W1700的投影畫面上下漏光問題...UHD51是沒有的(安樂晒)
10). 1080P 3D功能............(對唔住..原來家中無3D眼鏡..又要問人借...試左再講)
11). 51 兩個HDMI 輸入也同樣支援HDCP2.2...同樣支援HDR...不似前期產品只有HDMI 2才支援
缺點
1).開機速度比一般機慢, 估計是用了Android OS需要時間load
2).原裝設定顏色沒有Benq發色討好, 需要花點時間微調
3).原生對比度沒有大佬UHC68 Laser光源的好(依樣講來都多如....平成3倍)
4).有待更新.....
5).有待更新.....

手機(Iphone X)拍攝, 原UHD51跟機設定未有調整

評分

查看全部評分

回復

濕哂
回復

ikkjr 發表於 2018-4-19 12:27
pepsiman 兄, 部uhd51 幾時攪返個試影?

同代理商量吓先...

評分

查看全部評分

回復

pepsiman 發表於 2018-4-19 14:55
同代理商量吓先...

依部好值得搞活動....個價太親民....估計死好多人
回復

pepsiman 發表於 2018-4-19 14:55
同代理商量吓先...

如果可以同代理爭取埋個靚價
益下Hiendy會員就真係 very good la....
回復

個投距好吸引
回復

fishbone8822 發表於 2018-4-19 14:32
特別鳴謝馬交Sam哥 夜mama專登攞條HDMI線借給我..可以粗略短試一小時
原廠設定.....3.5米投110" 灰幕1.1增 ...

骨兄:又有新野玩
回復

ikkjr 發表於 2018-4-19 15:12
如果可以同代理爭取埋個靚價
益下Hiendy會員就真係 very good la....

努力爭取中...

評分

查看全部評分

回復