新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7323|回復: 10

[喇叭] 求教選擇一套Atmos 喇叭組合_JBL

各位大大,小弟想以AV 為重心,從新建立一套組合,因為家庭環境關係,希望surround speaker 聲箱不要太大丶大深,如果白色更好,廳約12x14呎,第一個心移的品牌係JBL, 因為朋友有一套無敵的JBL,但超級無敵大隻嗰種,

好似係尼隻

好似係尼隻
除此之外,平時好少聽到JBL, 所以想求教一下。

前置希望係Array 1000
中置想 array 880,但有點過大,有冇其他推介
Surround 有諗過LS 40,不知同Array 音埸連貫如何?有更好推介?(Array 800 做唔到on wall speaker,而且outbudget)
Ceiling 無頭緖
JBL 雖然正,但普遍都很大隻,很難攪,而且冇白色,暫時唔理顏色,希望各大大指教
回復

5742係大銀幕電影喇叭
回復

澳門客 發表於 2018-4-22 19:38
5742係大銀幕電影喇叭

我朋友的喇叭的確高過我,而且他的AV房比迷你戲院有過之而全每無不及。
回復

bigpun1975 發表於 2018-4-22 18:57
http://www.jbl-tw.com/index.php/jbl/product/146/213

謝師兄,因為後置只可以放後牆牆角,應該用唔到尼隻,而且太大
回復

回復

bigpun1975 發表於 2018-4-22 21:18
http://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=98381&highlight=JBL

回復

bigpun1975 發表於 2018-4-22 21:18
http://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=98381&highlight=JBL

2k左右好選擇
回復

如果前丶中置用array, 音箱比較大,control x 會唔會連唔到array D聲
回復

Samzone 發表於 2018-4-23 20:01
如果前丶中置用array, 音箱比較大,control x 會唔會連唔到array D聲

當然差D啦

評分

查看全部評分

回復

Samzone 發表於 2018-4-23 20:01

差別當然有一定差別....特別你提到連唔到array D聲間題...單元同體積結構大小完全糸2個世界

平心而論事...

作為JBL 用家.... 主觀同客觀因素 我當曰都考慮左好多問題....

1. 天花有冇可能安到大野???  (客廳 ?? 獨立房??)
2. 太大太厚有冇問題???  (空間 及 吸音)
3. 過吾過到老虎個關???  very 重要
4. 白色定黑色...???
5. 白色 投影時會否返光???
6. 吊左上去 有冇安全隱患????
7.  D 線用什么方式收口???
8.  2隻定4隻???
9.  頇算 ????
10  JBL 530.???..S4Ai ??? SCL2?? SCL3 ??? SCL4???? 或其他?????
11. 用乜野 amp 推??? amp 頇算
12. 開關上會否太煩 ?????

冷靜小小唸下..  可能有答案

咁 2k  可能己經系好好選擇
回復