新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 878|回復: 12

[請教] 聲場與力度不能共存?

調整聲場越廣闊中頻和能量感越弱是否必然定律
不是,尚未成功,仍需努力。

評分

查看全部評分

回復

其實你要找尋你房間的SWEET POINT, 即是[室交連], 有關這三個字, 你可以在GOOGLE SEARCH大量文章.

我在HIENDY都有分享過..
回復

有好多野受制於喇叭本身
回復

andy3210 發表於 2023-9-5 11:33
有好多野受制於喇叭本身

喇叭本身的質素當然好重要, 但我既經驗係就算之前玩EPOS M16, 只要擺到個交連點, 樓主所講果兩點都可以共存的.
回復

喇叭相位徹底相反聲場最大  但聲音最散
45度 Toe in 力度最大但聲場最緊

如果你的共存是要聲場要跟相位相反時一樣大  力度跟45度 Toe in一樣硬猛

確實不可能
回復

我覺得兩者無抵觸
回復

根據你咁講,睇嚟你未擺得啱位置,我經驗係擺啱位每樣野都變得好起來,如音色會突然通透,高至低變得平均平衡,聲音開陽。
你試吓先唔好追求特別廣闊嘅音場線,先唔好 toe in住,搵一個高低平均嘅位置先,再逐啲逐啲 toe in 試吓。
試吓下面呢個方法睇吓有冇好效果。

若根據 George Cardas (線材大廠 Cardas 的老闆) 所論 :
若視聽室為長方形,則...
喇叭到側牆 : 房間寬度 x 0.276
喇叭的間隔 : 房間寬度 x 0.447
喇叭到後牆 : 房間寬度 x 0.447
...
舉例來說,若你的房間寬 400 cm,則...
喇叭到側牆 : 約 110 cm
喇叭的間隔 : 約 180 cm
喇叭到後牆 : 約 180 cm
...
P.S. 側牆、間隔,是從喇叭的中心線 (而非箱體或單體的最外緣) 算起,
而後牆,則是由箱體或單體的最前緣算起。
回復

frankyching 發表於 2023-9-5 15:23
根據你咁講,睇嚟你未擺得啱位置,我經驗係擺啱位每樣野都變得好起來,如音色會突然通透,高至低變得平均平 ...

佢這個擺法很易理解。 新手一睇就明
回復

racewong 發表於 2023-9-5 18:36
佢這個擺法很易理解。 新手一睇就明

係呀,係最易好聲嘅方法。
回復

frankyching 發表於 2023-9-5 20:23
係呀,係最易好聲嘅方法。

之後再跟據自己既口味再微調就攪掂晒
回復

回復

ackcheng 發表於 2023-9-5 22:47
https://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=103893

呢個po我都幾乎唔記得有參與過。
回復