新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: chrisclw

[家訪] AV急症室登記處

古晶 發表於 2012-7-3 02:53
小弟張後置呃左2m

師兄用bi amp
回復

小弟張後置呃左2m

唔怪之得你話低音細 ! 你係米用先鋒auto cal之後無再set過機裹面其他野 ? 如果係ge , auto cal完之後個低音係一定唔夠聲 ! 你先把低音音量set到12點位同set 90hz ! 之後去機set低音先+6db聽第一次 ! 通常都係唔夠 , 你多數要多+3db , 開始留意夠唔夠低音 , 之後因個人口味+/-1~2db上去到足夠為止 ! 睇戲用memory2 all ch adjust 聽感比較平均 , 中置+1db , 後置+3db ! 見你張圖個低音都無咩位走 , 我估可能放過去飯廳可能有驚喜要試 , 而家你試下前置拉出 ,低音放左邊死角+back fire set180反相試下 , 仲有後置呃2M多左d ! 呃1~1.5M以內好d , 2M聲音有點虛了 ! 就甘睇都係設定問題同低音太近所至 ...試完都唔得最後set前喇叭為"大"再試

PS : 你現時位置都係好難放大低音 ! 建議你諗DD / TES-EQ / JL 10吋左右好D .....平平地HRS都可以

AMP PC用JPS加強低音輸出力感 , HDMI用VDH , 前三隻用LS502自己cut線會平D . 你同我D口味差唔多 , 應該啱你

部140Bluray機放左佢 , 執部二手93 4k左右 , 平ge就LX55 2k中

回復

小弟張後置呃左2m

最後先去audio setup menu :
STAN WAVE --------- OFF (OFF左聲會比較清晰)
DRC ----------------- OFF (呢個一定要OFF )
EQ ------------------ OFF (如果喇叭簿聲先OFF)

Speaker system set : all front bi-amp 唔要zone2
回復

多謝kelvin大師兄教路...我晚D上試下攪下佢......多謝哂你
回復

iwantbd 發表於 2012-7-3 03:14
師兄用bi amp

Pioneer SC- LX75
AMP
回復

古晶 發表於 2012-7-3 17:39
Pioneer SC- LX75
AMP

你可以試下用佢ge方法 , 去尋找你低音的最佳位置 ~

link : http://www.axiomaudio.com/subwoofercrawl.html

set低音次序 : 低音位置 > 低音箱設定 > 擴音機內低音設定 > 微調 > 甲線 > 加釘/石
回復

kelvinchow8 發表於 2012-7-3 20:04
你可以試下用佢ge方法 , 去尋找你低音的最佳位置 ~

link : http://www.axiomaudio.com/subwoofercrawl. ...

今日試左你所講咁sat個低音...點sat個位都係梳化後兩尺.........
不過跟你教其他db就好左好多清色左(始中係低級野好難變得好好)
但係唔知右後置而家開機次次(白)一聲
同埋個前置點可以教多D高音?
有冇D咩腳架可以張我個中置喇叭斜斜地向上對住個面?(百事大哥話咁樣會好好多)
多謝^o^
回復

古晶 發表於 2012-7-5 01:20
今日試左你所講咁sat個低音...點sat個位都係梳化後兩尺.........
不過跟你教其他db就好左好多清色左(始中 ...

今日試左你所講咁sat個低音...點sat個位都係梳化後兩尺 ?

答 : 有冇試過放去飯廳果邊試 ?

但係唔知右後置而家開機次次(白)一聲 ?

答 : 你小心睇下有冇shot喇叭線 , 都可能喇叭本身有問題 , 你可以左/右互換試下 , 是否都係右邊"白"一聲 ! 最壞情況係amp壞......

同埋個前置點可以教多D高音 ?

答 : 你先要開"EQ" , 之後進入EQ調教加大db , 數值大就係代表高音越高 !

有冇D咩腳架可以張我個中置喇叭斜斜地向上對住個面 ?

答 : 好睇你要較幾高... 要果較少少 , 可以用3M膠粒同釘腳幫到你 ! 如果要較得比較高 , 就要用專用中置腳或木方墊高 !
回復

有冇試過放去飯廳果邊試 ?
條線冇咁長....

你小心睇下有冇shot喇叭線 , 都可能喇叭本身有問題 , 你可以左/右互換試下 , 是否都係右邊"白"一聲 ! 最壞情況係amp壞......
唔係馬....

你先要開"EQ"
ok

可以用3M膠粒同釘腳幫到你
ok謝謝
回復

kelvinchow8 發表於 2012-7-5 01:55
今日試左你所講咁sat個低音...點sat個位都係梳化後兩尺 ?

答 : 有冇試過放去飯廳果邊試 ?

大師兄我想問eq點入?
我琴晚搵左好耐都搵唔到...........
回復

古晶 發表於 2012-7-5 02:12
大師兄我想問eq點入?
我琴晚搵左好耐都搵唔到...........

最衰我部90拔左喉...........明天比相你睇 ~
回復

kelvinchow8 發表於 2012-7-5 02:15
最衰我部90拔左喉...........明天比相你睇 ~

唔該哂大師兄
回復

古晶 發表於 2012-7-5 02:15
唔該哂大師兄

古晶兄,你同Kelvin既對話其實好有價值,但若然繼續係呢個急症室登記處度討論,一定令好多Pioneer用家損失咗學野既機會,不如去研習區開個新帖再慢慢研究好嗎
回復

pepsiman 發表於 2012-7-5 10:09
古晶兄,你同Kelvin既對話其實好有價值,但若然繼續係呢個急症室登記處度討論,一定令好多Pioneer用家損 ...

係啵
ok
我立刻轉
回復

新仔想報名診症,請各大師幫幫手
現有器材如下
AV前 馬蘭士7005
   後  麥景圖207
   喇叭前Focal826W 中Focal1000 後Dail +仔DD15
   投影sony 30及Grandviw 90吋慕
回復

hongtam 發表於 2012-7-7 23:52
新仔想報名診症,請各大師幫幫手
現有器材如下
AV前 馬蘭士7005

Pls pm to Chris first and leave your contact no., thanks ~
回復

kleehkg 兄
己登記
謝謝
回復

新仔想報名診症,請各大侠幫幫手
現有器材如下

電視:松下50寸V20等離子
中置:MK 150II X 1
前置:法國勁浪FOCAL 1037be X 2
後置:MK 150T X 4
低音炮:13寸JL AUDIO F113