新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: JanHau

[黑膠系統] 呢度有無人有玩黑膠?

火.. [複製鏈接]
買齊晒但最多一星期聽一兩次, 好鬼懶
回復

回復 17# JanHau

冇呀! 如果10k左右盤加phono amp 是否可以有不錯的聲?:)
回復

小弟亦是黑膠人 ........

新歡Soulution 750
回復

小弟亦是黑膠人 ........

新歡Soulution 750
7500martin 發表於 2010-9-14 00:24

Soulution 超正,但好很貴
回復

舊愛 Wavestream Phono

實行左擁右抱, 盡享胆/石齊人之福
回復

回復 23# 7500martin

welcome~~~
solution好正wor~
可唔可以分享下佢係咩音色同特性~~~
回復

Soulution - 音色偏向中性, 而略帶少許優雅, 取向有別於傳統歐州瑞士色彩, 屬於含蓄和斯文一派, 不會給你狂暴的音響官能快感, 但亦不會流於慢暖溫吞一族, 一切是以耐聽舒服為大前提, 對線材和電源線異常揀擇. 相對四年, 尚在物色線材當中, 其中瑞典Entreq,  Kubala Sosna, 和TaraLab 0.8/ Zero, 都令我印象深刻.

如想充份發揮Soulution的潛能, 宜配一些大單元, 兼大咬的Power Eater喇叭, 友人曾配搭Magneplanar 3.6, 音色和氣勢一聽難忘.

評分

查看全部評分

回復

我對soulution印象相當唔錯,一來我對瑞士器材有d偏好,2來試聽過幾次soulution既音色都感到非常優雅幼細~~
但價格上就真係好貴~
回復

回復 28# JanHau

一套Soulution 720 (連內置Phono)  + 710 前/ 後級, 点都平過一部FM 266前級, 絕不便宜, 但HK 代理售價則已經相當克己, 算是少有有良心的代理, 如果代理是笨蕉, 或是揸賓士, 恐怕售價已和外國睇齊!!
回復

呢度有無人有玩黑膠?

嘩沙sir 你份新嘢貢強既!

Carson哥,我部cheap嘢,終於完工開到聲啦!得閒過嚟指教下!

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

評分

查看全部評分

回復

回復  Ziv

大約10k內價位,實價要出去睇睇
JanHau 發表於 2010-9-7 17:19

依家黑膠難搵嗎?會唔會好多都唔推出黑膠碟??
回復

不如搵一日攪一個黑膠塗毒日...等我地新手上來學下野...吸下毒 ;P

評分

查看全部評分

回復

回復 31# Ziv

黑膠唔算難搵,不過價錢比以前貴左
如果你鍾意聽JAZZ同CLASSICAL,貨源你唔駛擔心
新LP就外國會多D,HK始終都比較少
回復

不如搵一日攪一個黑膠塗毒日...等我地新手上來學下野...吸下毒
Ziv 發表於 2010-9-14 16:10

好提議, 預埋我得唔得
回復

玩黑膠其實好簡單,你先留意下你用緊既AMP有無PHONO IN,如果有,可以唔駛買PHONO直插AMP用,
如無PHONO IN既 ...
JanHau 發表於 2010-9-7 17:02

Jan兄有無聽過Nottingham space deck?? 覺得點??
回復

Jan兄有無聽過Nottingham space deck?? 覺得點??
howin 發表於 2010-9-14 20:42

豪哥,睇你對呢個盤鍾情,唔好理啦,買番嚟玩下先講
回復

豪哥,睇你對呢個盤鍾情,唔好理啦,買番嚟玩下先講
shadam 發表於 2010-9-14 22:28

無呀...因為我剩係聽過呢個同LP12.....其實兩個都好聲...不過LP12個樣實在太唔掂喇(個人感覺)...兩部價位差唔多亦係射程範圍之內.........
回復

howin 發表於 2010-9-14 20:42

聽過ar

當時用既唱頭係Phase Tech P-3G
分析力同幼細度相當好,我記得呢個盤唔算太貴~以我聽佢既表面真係幾大驚喜
選用佢唔會有錯~
回復

不如搵一日攪一個黑膠塗毒日...等我地新手上來學下野...吸下毒
Ziv 發表於 2010-9-14 16:10

等我plan下有d咩LP活動可以攪~
回復

無呀...因為我剩係聽過呢個同LP12.....其實兩個都好聲...不過LP12個樣實在太唔掂喇(個人感覺)...兩 ...
howin 發表於 2010-9-14 23:13

LP12個LOOK唔差WOR~
回復