新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8756|回復: 24

[前級] (小道消息) Marantz AV8801 有機會升上 Dolby ATMOS

升級後應該是全世界第一部同時有 DTS NEO:X 及 Dolby ATMOS 支援機種
新 DENON 架構上同 8801 差唔多, 不過就支援 4K60 同埋同多一粒U

** 小道消息聽過就算, 唔好當真, 知情人事也不作公開, 不要問我來源 **
如事件有進一步消息我會再為大家報導, 此消息應該是香港第一個網站發起

評分

查看全部評分

機會有幾大先?
回復

原來唔止日本 .... 個風都吹到美國了 !!! 應該60%以上成事
回復

係咪玩Atmos就無FH玩呀?
回復

Good news for existing owner and 2nd hand value
回復

bigair 發表於 2014-7-28 15:24
係咪玩Atmos就無FH玩呀?

其實ATMOS 7+4.1 同 NEO:X 的 11.1 真係差唔得幾多 !!! 只係放喇叭位置上有少少分別 !!!
所以先可以寫FIRMWARE 去玩 UPDATE
實際效果我相信唔係咁多人試過 11CH 既威力 , 包圍感連貫性大大比7.1好 !!!

點解我唔玩11CH ??? 因為我有一部極高分析力, 細緻到可以叫我放棄 11CH 既能耐

回復

ilccmcf 發表於 2014-7-28 17:18
其實ATMOS 7+4.1 同 NEO:X 的 11.1 真係差唔得幾多 !!! 只係放喇叭位置上有少少分別 !!!
所以先可以寫FIR ...

只係放喇叭位置上有少少分別 << 認同!
回復

我都頭痛緊年底要賣走部8801换atmos, 如果有得升就好了, 如果有新消息請update.
回復

pwong888 發表於 2014-7-29 04:06
我都頭痛緊年底要賣走部8801换atmos, 如果有得升就好了, 如果有新消息請update. ...

我就係放賣左好耐都冇人要
仲要平到18000
所以先嬲嬲地先搵朋友傾下
家陣留返佢唔賣了
我個日本朋友話比我聽仲得意... 就係因為 8801 已經現時頂級, DENON 再出都只係同級數, 所以先唔出新機, 等下一代, 基本上馬仔,DENON, 馬仔, DENON 咁既方向走
事實上8801係日本都賣得好好, 今次如果真係有得算級真係會留返好多客, 敵對的安仔就係咁好得用家歡心
回復

我下一個目標,就系換前級
E加睇定D先,D科枝行得太快啦
回復

我好期待Dolby Atmos既來臨…
回復

pepsiman 發表於 2014-7-30 15:01
我好期待Dolby Atmos既來臨…

新屋想整定D喇叭
家陣睇緊有邊隻C零喇叭正
一皮野一隻咁上下OK
回復

ilccmcf 發表於 2014-7-30 15:57
新屋想整定D喇叭
一皮野一隻咁上下OK

我都正有此意…
回復

已有最新 AV8802 相片
支援 9.2.4 共15CH ...... 相當驚人 !!!
咁做法不單止支援 DOLBY ATMOS , 同時又完美支援DTS NEO:X !!! 相當貼心

評分

查看全部評分

回復

ilccmcf 發表於 2014-7-30 15:57
新屋想整定D喇叭
一皮野一隻咁上下OK

白色邊有得揀擇,所以我買咗 p5
回復

4Ktv 發表於 2014-8-14 12:01
白色邊有得揀擇,所以我買咗 p5

唔係咁... 今次去AV SHOW , 有幾間公司都開始賣 C零喇叭
有黑白色添喎
回復

當中 Martinlogan 係我最鐘意.... 但可惜香港已經無代理..... 去左上海
回復

ilccmcf 發表於 2014-8-14 12:05
當中 Martinlogan 係我最鐘意.... 但可惜香港已經無代理..... 去左上海

去AV Consultant 便可買到。順帶其實用wall panel 喇叭也可替補代表ceiling 喇叭。暫時wall panel 喇叭比ceiling 喇叭有較為多選擇

評分

查看全部評分

回復

http://www.martinlogan.com/architectural/stealth/index.php
回復

tst123 發表於 2014-8-14 12:09
去AV Consultant 便可買到。順帶其實用wall panel 喇叭也可替補代表ceiling 喇叭。暫時wall panel 喇叭比 ...

OH~~~ THANKS !!!

有冇D好既介紹呀師兄 !!! 謝謝
回復