新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 18598|回復: 60

[後級] 將C1帶進另一境界既 A1 - CH Precision

相距上次去意大利餐廳有現場鋼琴伴奏食和牛牛扒已經接近3個月了,還記得3個月前的周末急不及待地約定代理時間試聽A1 mono block in bridged mode的心情,尋找幻想中的悅耳音質的經過。

試聽一對A1後,效果當然不負所托,十分之正面,但...結果...
Bank account多左條相當負面的transaction! 

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... age%3D1&page=17

C1 係門口迎接新成員2xA1,當然要拍照留念:

評分

查看全部評分

A1 個紙箱大小同C1一樣,機身重量唔好睇小,足100磅,剛好約C1既兩倍。

評分

查看全部評分

回復

唔知各位CH 用家正沉醉於享受C1既時候重記唔記得機底全新時有顆大鏍絲,用來搬運時防止零件震動,A1 係用上3顆。

評分

查看全部評分

回復

雖然CH 附設有mechanical grounding 設計,但試驗中A1既熱力好快就傳到C1,令到C1過熱情況下而影響其發揮,都係放番上架好得多。

評分

查看全部評分

回復

Bubble 發表於 2014-9-24 00:31
雖然CH 付有mechanical grounding 設計,但試驗中A1既熱力好快就傳到C1,令到C1過熱情況下而影響其發揮, ...

有無上左架既全家福睇下先?
回復

Bubble ching,

Congratulation for having a new toy!

Just want to know have ching considered the new M1 ?
回復

回復

恭喜恭喜!
一套CH太正啦!
等埋L1, X1
回復

hohoiho 發表於 2014-9-24 01:36

Congratulation for having a new toy!

hohoiho兄,

M1 可能適合你的 single-end 的 Alexia 多啲.  

A1 x2 使用在 biwirable speakers (如 Bubble兄的 B&W Diamond800) 是有特異功能的!  

等等Bubble兄的詳細解說吧.  

評分

查看全部評分

回復

Bubble 發表於 2014-9-24 00:31
雖然CH 付有mechanical grounding 設計,但試驗中A1既熱力好快就傳到C1,令到C1過熱情況下而影響其發揮, ...

同意,我試過忘記拿走塊布,蓋住C1煲機,結果比平時熱好多,聲音反而打折扣,所以暖機最好,不要熱機

但A1熱多?
回復

CKKeung 發表於 2014-9-24 08:34
hohoiho兄,

M1 可能適合你的 single-end 的 Alexia 多啲.   

ckkeung hing,

你說得對.

十分期待Bubble ching報告.
回復

恭喜晒,期待報告....
回復

hohoiho 發表於 2014-9-24 01:36

hohoiho hing,

太睇得起小弟了,有錢有地方當然M1好,但現在我的空間來講,用一對A1行mono bi-amp,即每部A1 take care一邊喇叭之餘,再每部A1駁一對喇叭線去每邊喇叭既高/中音及低音binding post,已經卓卓有餘,Florian亦建議除非聆聽空間達500sq feet以上才需要用到Bridge mode,否則,mono bi-amp的接駁方法的效果係最理想。今晚再post張圖畀大家了解。

評分

查看全部評分

回復

Audiophilelp 發表於 2014-9-24 08:28
恭喜恭喜!
一套CH太正啦!
等埋L1, X1

haha...may be...
回復

Audiophilelp 發表於 2014-9-24 08:38
同意,我試過忘記拿走塊布,蓋住C1煲機,結果比平時熱好多,聲音反而打折扣,所以暖機最好,不要熱機

但 ...

A1屬AB類,都幾熱下,但不至於燙手,4小時左右都係48-49度,從未試過達到50度。
回復

Bubble 發表於 2014-9-24 09:00
hohoiho hing,

太睇得起小弟了,有錢有地方當然M1好,但現在我的空間來講,用一對A1行mono bi-amp,即每 ...

Bubble hing,

mono, mono bi-amp, Bridge mode,etc. 對我是十分復雜的問題, 跟你學吓嘢先.

先謝過!  
回復

恭喜師兄
我真係以為 A1 係 Class a 架
回復

Bubble 兄,
恭喜恭喜。
CH 的 Florian 真的很樂意回答用家的問題。有了這樣子的支援,用家也會比較容易做出合適的决定。

評分

查看全部評分

回復

hohoiho 發表於 2014-9-24 09:23
Bubble hing,

mono, mono bi-amp, Bridge mode,etc. 對我是十分復雜的問題, 跟你學吓嘢先.

Hohoiho hing,

唔好客氣,購買前也讀了本user manual數遍和email CH Precision無數次,希望可以以我有限既知識回答你。

A1共有5個mode可選擇,設計上係power amp既一個突破,亦屬於市場上罕有既產品。

Stereo
Mono mode
Bridge mode
Passive Mono Bi-amp
Active Mono Bi-amp

評分

查看全部評分

回復

Bubble 發表於 2014-9-24 09:34
Hohoiho hing,

唔好客氣,購買前也讀了本user manual數遍和email CH Precision無數次,希望可以以我有限 ...

咁多野玩?!
回復