新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12802|回復: 23

[線材] 喇叭線選擇

ProAc Response 2.5 用什麼喇叭線好
有冇多D資料...
回復

無資料下一律推薦 kondo SPZ
回復

要什麼資料先
回復

Budget-不貴
回復

Audioquest 是否合適
回復

唔貴即幾錢?幾錢才是貴?
不如比個數
回復

目前只用cv4 Audioquest 。若是$5000左右,不介意二手,有什麼選擇
回復

揾條底音線條好的如XLO
回復

好喇叭線有 Siltech 旗艦, Taralabs 旗艦, kondo SPZ, Swiss Cable Reference. Ocellia Reference
但要洗得其所, 便要知您想換喇叭線的要求和目的, 如要多點低音或低音吾好要有控制性低音, 要加空氣感,
人聲要靚D有張力,增加分格度如私等等(即聽感想改善D嘜)
才可會有好建議給都您

評分

查看全部評分

回復

用緊AQ CV4, 只要用$5k去買級數高些的AQ已會有明顯改善。可考慮号型例如pike peak.
回復

co3derek 發表於 2014-11-22 02:21
好喇叭線有 Siltech 旗艦, Taralabs 旗艦, kondo SPZ, Swiss Cable Reference. Ocellia Reference
但要洗 ...

ching我想改善分格道用 siltech king定用 Taralabs Omega Evolution定odin?
回復

多謝各位意見。知道無預算是很難有意見。只是想知道此
回復

lwk10 發表於 2014-11-22 07:30
ching我想改善分格道用 siltech king定用 Taralabs Omega Evolution定odin?

祇想改善分格道用 odin 應是首選. odin D 師兄比下意見啦
因為師兄祇問改善分格, 即代表師兄系統低音和濃度多, 所以odin是首選.
我用貴到Lee D 神級線咩
回復

我之前對ProAc Tabettele用過AQ Volcano及Extreme Clear整體平衡道好但唔夠幼細,之後用過Audio Note SPX II中高靚但冇低頻及收唔緊,用係現在Marten Design更缺低頻,所以真㑊睇你口味和配搭。
回復

lowhi 發表於 2014-11-21 23:10
揾條底音線條好的如XLO

聞說XLO間廠己執,是否真的?
回復

starhifi 發表於 2014-11-22 15:04
聞說XLO間廠己執,是否真的?

佢官綱仲上到喎, Ching消息從何來?
回復

1603/ 2404囉!
回復

krell 發表於 2014-11-22 18:06
佢官綱仲上到喎, Ching消息從何來?

我電話問過中環代理,他們說XLO廠已停產兩年,所以這兩年都冇供應XLO缐比市場賣,所以就算深水埗永盛等都冇XLO線賣,亦唔見代理賣廣告,原先想買條XLO比AV amp用。個人認為入門級XLO缐放在Av組合好過2聲道。
回復

kcichung 發表於 2014-11-21 23:04
目前只用cv4 Audioquest 。若是$5000左右,不介意二手,有什麼選擇

My another loudspeaker used is Pioneer DIY loudspeaker cable, around $300/feet, giving much overall balance and mush bass than Audio Note SPX II and much more neutral sound than Siltech 550 loudspeaker cable!

So not an expensive 20K Audio Note and Siltech cable must surpass the cheap 5K cable.  
回復