新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 13315|回復: 32

[其他] 音響系統中,邊一條cable你覺得影響最明顯?

在整套system中,每一條cable也是重要。
根據你自己的"個人經驗",邊一part的cable令你相信能在聲音上"聽得到"最大的改變/影響。
如有其他線不在選項中,請列出。
請同大家分享。謝謝
單選投票, 共有 273 人參與投票

投票已經結束

17.58% (48)
18.32% (50)
0.73% (2)
6.23% (17)
50.55% (138)
0.73% (2)
2.20% (6)
0.73% (2)
1.83% (5)
0.37% (1)
0.73% (2)
您所在的用戶組沒有投票權限

話你知最重要係你腦入面絛cable!

呢類問人邊樣,那樣重要嘅瀨依芙標題又係hiendy獨有!

評分

查看全部評分

回復

第一最明顯:喇叭線,不過前端PC都好明顯。
回復

當然係電流越大越長越明顯,喇叭線當首選,很多人以為是電源線或總供電專線,其實這些線由於電壓高(220v),所以電流不太大,例如2000w,如果220v,電流只2000/220=9.09A而已,但喇叭線不同
 如果輸出400w接在8歐喇叭上,那電壓是56.57V,但電流已經是7.07A了,而且還不是電源恆定的50hz而是音樂範圍的20-20khz

評分

查看全部評分

回復

喇叭線真係唔慳得
回復

線材講配搭,條條都重要。如果只能換一條,我情願唔換。

評分

查看全部評分

回復

我就使過用條Siltech 550 RCA及喇叭缐插落B仔到,發覺如只插訊號缐,套機就冇咗b仔的音色30%,但換入550喇叭缐夾AN訊號缐,整套機已變了Siltech的音色,冇哂B仔中性的特色。
回復

互相影響
回復

喇叭線直接影響系統的阻尼系數﹐但有時吾系越大越好﹐有D人要故意松一下接線頭
以加大接觸電阻來調整聽感。

信號線影響系統的高中低音聽感﹐系跟輸入級並聯電容對聽感的影響有少量類似﹐
但細信號電線的低音明顯沒有大直徑信號電線好。

USB﹑網路線﹑同軸的線間電容直接將數據方波變形﹐但DAC輸入的閥值系固
定的﹐因此線間電容大或稍長的線會感覺明顯慢或者延遲﹐過長的USB線﹑網路
線引起信號來回反射﹐可以聽到明顯的回聲。

後級電源線直接影響電源的“源內阻”﹐對能聽出水電﹑核電﹑火電的人影響最大。

評分

查看全部評分

回復

我最深刻就放條v10 wall 2m比拖板用果一刻,之后換電處就更加明顯提升 [img][/img]

評分

查看全部評分

回復

能聽出水電﹑核電﹑火電的人?????
回復

karsonkwan 發表於 2014-11-29 07:42
能聽出水電﹑核電﹑火電的人?????

一定無啦! 試問邊有地方有齊唒呢三種供電?

評分

查看全部評分

回復

leoking 發表於 2014-11-29 09:54
一定無啦! 試問邊有地方有齊唒呢三種供電?

分得出果下已經好攪笑,已經夠資格入不正常人類研究所
回復

死啦!我對喇叭線反而最平!八十萬喇叭線我來也!但查實係八十萬Yen我都冇呢!
回復

一般發燒友都覺得接線的重要性排名如下:

1)喇叭線
2)電源缐
3)訊號線
4)數碼線

我覺得訊號線和數碼線的影響差不多,訊號線放的位置也影響不大。
回復

唔想投,因為最重要是配合
我方向會是這樣
我喇叭線會盡量中性,味精野會在CD/PHONO線先明顯
而PC是高中低音力度配合調整
回復

其實條條都重要
回復

GREENSPAN 發表於 2014-11-24 04:32
話你知最重要係你腦入面絛cable!

呢類問人邊樣,那樣重要嘅瀨依芙標題又係hiendy獨有! ...

對!您的説法似曾相識。還記得前任國家主席江澤民怎樣回應當時的有綫電視新聞之花張寳華的尖銳問題麽?
他說:You are too simple, sometimes naive!
回復

新漢陳Sir 發表於 2015-1-30 10:49
對!您的説法似曾相識。還記得前任國家主席江澤民怎樣回應當時的有綫電視新聞之花張寳華的尖銳問題麽?
...

小弟絕不認同! Hiendy 就係希望多啲人提出問題、多啲交流及分享,下下俾人批評話 naive、無人再出聲時Hiendy 咪要收檔!
回復

讯号线最重要。
回復