新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6031|回復: 18

[CAS] Naim Muso靚聲一體化

Source from Oriental Daily
想玩Computer Audio Source(CAS),但嫌電腦喇叭音色粗劣兼唔型仔,英國Naim新推出的一體化音響Muso或許是你杯茶。它採用簡約金屬設計,擺在客廳聽歌極之型格,加上支援Wi-Fi及藍芽無線播歌,內置高分析解碼、擴音器及6組單元,省卻不少接駁麻煩。
串流解碼擴音播放
透過網絡下載心水歌曲無疑方便,但儲存了之後怎樣能聽到靚聲才是關鍵,用電腦喇叭音色太差,但添置解碼器、擴音機及書架喇叭又太麻煩。Muso便解決以上問題,它支援Wi-Fi連接電腦串流播歌,兼播MP3、WAV、AAC、OGG等音樂檔,亦可透過藍芽連接手機及平板,靈活性強。另內置高階DAC晶片,支援24-bit 192kHz高分析解碼,高低音細節分明;並整合75W×6擴音器,配合機面的6組單元,音量夠大音場廣闊。還設有光纖、USB及3.5mm插口,用來連接傳統CD機或MP3機都冇問題。
撰文:周仲明 
攝影:莫文俊 
模特兒:Jay(Reborn Production)
查詢電話:2317 7188
體積為628×256×120mm,採用金屬感強的簡約設計。售價:$11,895

評分

查看全部評分

機面兩側各設有半球形高音及中音單元,高音人聲通透自然。 1126-00300-002b2.jpg
回復

機頂設有一個圓形操控掣,能簡單控制音量及選擇音訊源。 1126-00300-002b3.jpg
回復

回復

雖然我覺得今次個妹都幾好,但呢D報紙寫野,係咪唔可以正正經經咁,係嗰樣講嗰樣呢?點解寫咩都要左拉右又扯呢?

評分

查看全部評分

回復

frankyching 發表於 2014-11-28 14:29
雖然我覺得今次個妹都幾好,但呢D報紙寫野,係咪唔可以正正經經咁,係嗰樣講嗰樣呢?點解寫咩都要左拉右又 ...

Agree
回復

Oh, made in China
回復

That's how Naim can price it at sub-£1,000 level.
回復

本來很前衛,但出咗 Devialet Phantom 後 ...   
回復

CKKeung 發表於 2015-1-3 10:26
本來很前衛,但出咗 Devialet Phantom 後 ...

平一大截喎。
回復

聲效如何
回復

在 HiFi Show 聽過啦,啲聲效 ...
回復

CKKeung 發表於 2015-1-3 10:48
在 HiFi Show 聽過啦,啲聲效 ...

以價論聲,我收貨。但以自己要求就......
回復

diamondblack 發表於 2015-1-3 11:01
以價論聲,我收貨。但以自己要求就......

既同意,又明白。  
回復

Devialet Phantom will be made in france, at least for first production.

If the look is too 前衛, maybe consider Dynaudio focus XD.
回復

Is it near field speaker??
回復

I just purchased mine. For sound , price and function, you can't bit that. Yes, it is made in china but quality is good.
Very good for living room.
回復

ismewor 發表於 2015-4-23 05:21
I just purchased mine. For sound , price and function, you can't bit that. Yes, it is made in china  ...

是近場speaker嗎?買左幾錢呀?
Thanks。
回復

如果我買一體化 sound bar ,我會選 Naim Muso 。怎樣都抵玩過得過樣的 B&O.
回復