新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9881|回復: 26

[分享] Bricasti M1 DAC 三個星期感想

買呢部時同場有部PLACKBACK MPS5 (無MPD5所以頂住先) 同場作比較
其他器材喇叭一樣所以好快直接A/B比較到兩部機
播PCM的確M1好輕易ko到MPS5
播DSD兩部機差唔多
最終我揀左M1 (另一個原因當然係M1平好多)

唯一令我困擾地方係M1個USB明顯唔及MPS5
我用緊AURENDER X100L一定係用USB直入
好彩得知廠商即將有升級將DSD64升去DSD128及改善USB音色問題
所以決定入呢部機
最估唔到部機返黎原來我部機已經升級左最新版 (全港M1用家最快係我呢個版本)

由於我以前係 usb converter > mytek > iclock > 10m clock
一來玩得煩 , 二來幾廿條線 , 三來有咩問題搵個源頭又煩
而家一部機解決哂真係輕鬆好多
至於音色仲明顯遠勝我之前咁玩法

個remote有個filter可以調整唔同音色 (幾多玩法)
發覺部機唔落墊材效果仲好 (落左會收左d低音)
要留意呢部機每次升級都係硬件 (平均每次約4-5k)
每次硬件升級後新機都會調高個售價

評分

查看全部評分

師兄,俾你毒一毒都盲衝了bricasti m1, 真係不得了.但最新version係唔係得返機背fuse?,因之前見機內左右聲道牛位fuse不見了。
回復

Bricasti 是部好超值的 DAC, good choice!
回復

新版本是取消了fuse(可省回fuse$$$),而從舊版本升級三環牛版本的會有保留
回復

Thx for reply , 開頭仲煩緊點配sr20red 同hi fi tunning supreme tim, 咁就save 返千幾蚊,另外想問後便fuse 係唔係扭銀色環就整到出來呢?好驚亂咁整整花
回復

我對部M1都好感興趣, Ching 們可否PM街價俾我?
回復

回復

回復

可否pm入手價格?
回復

我對部M1都好感興趣, Ching 們可否PM街價俾我? x 2

Thanks a lot!
回復

Ching 們可否PM街價俾我
Thanks
回復

Ching 們可否PM街價俾我? 謝謝了。
回復

Ching我都很有興趣,可否PM購入價!?萬謝!
回復

Ching 可否PM入手價俾我? Thanks
回復

PM左比你地
THX
回復

我也是用 M1,因為想令 USB 更上一層樓,加了 Weiss int204,分別非常大。
回復

mr1010 發表於 2015-3-23 11:46
我也是用 M1,因為想令 USB 更上一層樓,加了 Weiss int204,分別非常大。

分別有幾大 ?
師兄係用咩PLAYER改M1 ?
THX
回復

我用自 rip 的 sacd dsd file 作比較,MacBook pro + Audirvana 做 source。Weiss 用原裝 switching 電源。

經 Weiss int204 後分別可不少,樂器出場時,單獨 M1 比較曖昧,吾似主角,而加上204 就會顯得出眾;場面的感覺亦是兩回事。
回復

師兄可否PM我價錢和係邊到可以買 Thank you
回復

Ching我都很有興趣,可否PM購入價!? thanks.
回復