新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 16922|回復: 45

[解碼器] Accuphase DC-37 到着及幾問

1. DC-37 Digital Volume --> Power Amp vs DC-37 + 2120 --> Power Amp 差多少? 夠唔夠Gain
2. S2000 transport + DC-37 vs DP-550, Which combination will win?
3. DP-550 + DC-37 vs DP-720, Which one will win?
4. Macbook Audio files + DC-37 vs DP-550, Which one will win?
5. From above 1-4, how to reorder?
螢幕截圖 2015-01-02 15.07.15.png

評分

查看全部評分

咁快有貨 期待師兄報名
回復

果真快手...
回復

可否比些意見如上? Thanks
回復

恭喜恭喜
我以為你會買埋其他嚟比較, 出個報告添
回復

藤原拓海 發表於 2015-1-2 15:38
恭喜恭喜
我以為你會買埋其他嚟比較, 出個報告添

邊可能咁大海無量呢, 如果大家話玩file已靚爆, 咁就盤都唔駛買, 用住S2000先
回復

hkranboy 發表於 2015-1-2 15:48
邊可能咁大海無量呢, 如果大家話玩file已靚爆, 咁就盤都唔駛買, 用住S2000先 ...

我嘗試豬up吓, 不可盡信
1. DC-37 Digital Volume --> Power Amp vs DC-37 + 2120 --> Power Amp 差多少? 夠唔夠Gain
有前級音場好 d, 但冇前級 Gain 都夠嘅
2. S2000 transport + DC-37 vs DP-550, Which combination will win?
呢個真係好難講
3. DP-550 + DC-37 vs DP-720, Which one will win?
DP-720 win, 勝在個 transport
4. Macbook Audio files + DC-37 vs DP-550, Which one will win?
Macbook Audio files + DC-37 win,  DC-37 個 DAC 高兩班
5. From above 1-4, how to reorder?
DP-720 + 2420 + A-46

評分

查看全部評分

回復

師兄,
大約幾銀呢?發姣中⋯
回復

有錢真好
回復

問吓之嘛,都唔方平啦⋯⋯
回復

chowchowchow 發表於 2015-1-2 15:28
咁快有貨 期待師兄報名

報咩名呀
回復

回復

hkranboy 發表於 2015-1-2 15:48
邊可能咁大海無量呢, 如果大家話玩file已靚爆, 咁就盤都唔駛買, 用住S2000先 ...

file好難勝到正正經經的4~5萬的CD player!
(除非成套CAS+DAC玩到10萬8萬)

S2000只用轉盤都唔會點好聲(我用過).

如果玩轉盤加DAC, 要用純轉盤才好聲.

轉盤係第一關好緊要, 地位同DAC一樣咁重要.

評分

查看全部評分

回復

hkranboy 師兄, 關於第1點
…..........
........
剛轉用C2420(之前用緊C270V),感受到AAVA嘅威力,個人認為DC37嘅數碼volume很難跟AAVA相比,加番部前級應該是上策。

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2015-1-2 17:32
hkranboy 師兄, 關於第1點
…..........
1. DC-37 Digital Volume --> Power Amp vs DC-37 + 2120 --> Powe ...

我現在也正用2120(較入門),只是想比較一下取下經。
回復

弓起c興 和和新鮮和和金呀
回復

C HING幫我問曬我的問題

評分

查看全部評分

回復

hkranboy 發表於 2015-1-2 18:16
我現在也正用2120(較入門),只是想比較一下取下經。

師兄,期待你比較下,再分享一下是否真有唔同
回復

係報告
回復

我都準備叫朋友幫我落訂 DC37  好緊張
回復