新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14026|回復: 29

[喇叭] 冇想過咁靚聲 - LS50, 以價及細論聲,正!

近排起碼玩換了三對小喇叭,今天再入了對KEF LS50玩下,初步認為這個價錢計算,確實非常出色,比起現役兵團也不失禮,音場好濶,也有比箱體大的氣勢丶質量和密度,完全不像有些師兄所說的問題。等佢開聲及set好位後再試真的,我目標是用一般合併機也保持水準,希望不一定要用A70之類去推才好聲,因它最後是放在房的。其實我是不喜歡它的樣子,但也因接受它的聲音而開始喜歡佢,推介!

評分

查看全部評分

我都想試下呢對,因它的評語各走極端頗得意.
回復

edo 發表於 2015-3-31 08:01

這對細細對, 好爆得
回復

嚮 show 度听過一次,唔知係唔係當時冇配搭好,定係听唔慣金属喇叭,感覺速度有D快,低頻紧D,唔係咁舒服。
回復

edo 發表於 2015-3-31 08:01

我估器材是有要求的, Power未必要大, 但電流Damping大能好些, 畢竟只85db, 如果當佢套裝機咁玩可能唔掂, 等我再找部All-in-one CAS AMP 試下佢先。

評分

查看全部評分

回復

小弟剛入手兩個幾星期, 以佢既 size 同價錢黎講真係表現得唔錯! 不過據唔少 ching 都話佢有大食大, 自己用緊 Creek 100A 去推佢, 都覺得唔錯, 音場, 定位, 低音都到位!
回復

但佢曾經是r33 放二手之冠
回復

hoyin13 發表於 2015-3-31 11:04
小弟剛入手兩個幾星期, 以佢既 size 同價錢黎講真係表現得唔錯! 不過據唔少 ching 都話佢有大食大, 自己用 ...

好似話有排煲, 連D sales 都係咁話, 叫唔好心急, 我準備用部機仔連夜煲佢。
回復

4Ktv 發表於 2015-3-31 11:15

請問師兄你自己有無玩過 LS50?
回復

hkranboy 發表於 2015-3-31 11:18
好似話有排煲, 連D sales 都係咁話, 叫唔好心急, 我準備用部機仔連夜煲佢。

我買個陣 Sales 就一句話 "500 個鐘 la"
回復

4Ktv 發表於 2015-3-31 11:15

眼看未為真, 耳聽也未必實, 故多比較找不同, 找自己喜歡的就是。但求沒有偏向, 唔喜歡咪換另一對, 都賺左過程啦!唔好我唔講的, 好咪分享下, HiFi係開心嘢來嘛!

評分

查看全部評分

回復

PhantomGTR 發表於 2015-3-31 11:19
請問師兄你自己有無玩過 LS50?

我祇係寫出我好奇所見,別無它意
回復

hkranboy 發表於 2015-3-31 09:47
我估器材是有要求的, Power未必要大, 但電流Damping大能好些, 畢竟只85db, 如果當佢套裝機咁玩可能唔掂,  ...

老實說,LS 50 要玩得好吾易,個人認為夾膽機吾錯
回復

喜歡較豐盛厚中底的朋友會唔喜歡佢
回復

其實好多喇叭仔都好好聲,要看看是甚麼合拼機和前後級,配搭適當,找到平衡,才是皇道!

評分

查看全部評分

回復

Raymondcheng888 發表於 2015-3-31 16:04
其實好多喇叭仔都好好聲,要看看是甚麼合拼機和前後級,配搭適當,找到平衡,才是皇道! ...

ching, 咁樣呢隻野用乜合併機好呢?
回復

bigpun1975 發表於 2015-3-31 14:53
老實說,LS 50 要玩得好吾易,個人認為夾膽機吾錯

非常同意bigbun ching意見,硬聲同軸喇叭,比較適合年青人靈敏耳朵,配膽機應該可以找到多一點平衡。

都是純屬個人意見!
回復

煲了50小時了, 現在上腳準備認真D玩佢, 對手是Diablo & 805D, 過完復活節收工入盒車上大陸再玩。
螢幕截圖 2015-04-01 12.07.53.png

評分

查看全部評分

回復

Raymondcheng888 發表於 2015-4-1 01:04
非常同意bigbun ching意見,硬聲同軸喇叭,比較適合年青人靈敏耳朵,配膽機應該可以找到多一點平衡。

都 ...

Raymond 兄,可惜我吾係年青人了
回復

bigpun1975 發表於 2015-4-1 12:51
Raymond 兄,可惜我吾係年青人了

一日未登陸、一日都係年青人、我刀係
回復