新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14115|回復: 22

[分享] 技術更先進的光纖hdmi線?

最近玩光纖hdmi線的人多了,
自然又多人討論或分享。

喺另一個數字台睇到有Ching 分享一條名為"技術更先進的"光纖hdmi線, 真系語出驚人,睇左內文, 發覺之所謂先進是因為不需插電, 但係點解唔洗插電會用先進去形容而唔係方便去形容呢?

上網去番查佢資料找不出bandwidth 多少, 但標hdmi 2.0, 早幾天發email 去問bandwidth 多少但執筆今天仍未收到bandwidth 是多大及價錢多少。

沒有數據所以先不先進真係唔知, 但小弟玩開那hdmi 線廠其實一早寄過條一樣不用插電的光纖hdmi線比我玩(見圖), 因為我成日反影話有些朋友話光纖hdmi線要揾電比佢好鬼煩(不過有另一班發燒朋友側不認同, 喜歡玩電令條光纖線效果更好), 咁廠寄到過嚟我咪試下law, 插落我部50寸爸士麻FullHD 電視機睇睇, 畫面不及用開要插電的那種, 我就放在一旁了。

等我得閒拎去其他玩大畫面朋友屋企再一齊比較下先再報告。

無得插電玩味大減,最好有得頭尾插電添,我唔怕煩架。。。

評分

查看全部評分

回復

回復

回復

有報告未呀?

評分

查看全部評分

回復

梗系有結果啦, Y大師問到, 比住兩幅圖你哋估下先(去咗個朋友屋企,用Sim2 3DLP 1080p投影機及120寸2.35:1 Stewart 投影幕比較),
因為忙緊, 詳細報告呢兩日出!

評分

查看全部評分

回復

bmb_hd 發表於 2015-5-28 16:54
梗系有結果啦, Y大師問到, 比如兩幅圖你哋估下先,
因為忙緊, 詳細報告呢兩日出!

下面 rainbow?

評分

查看全部評分

回復

bmb_hd 發表於 2015-5-28 16:54
梗系有結果啦, Y大師問到, 比住兩幅圖你哋估下先(去咗個朋友屋企,用Sim2 3DLP 1080p投影機及120寸2.35:1  ...

色温爭咁遠

評分

查看全部評分

回復

似係光咗

評分

查看全部評分

回復

Y大師你冇聽書  ,

條不插電都係Rainbow 出品,

只不過沒有推出市場。
回復

bmb_hd 發表於 2015-5-28 18:17
Y大師你冇聽書  ,

回復

ching 幾時想去睇sim2 呀?

但襟實d個銀包先好去呀!
回復

bmb_hd 發表於 2015-5-28 18:17
Y大師你冇聽書  ,

回復

續......報告,

先講機主配套(畫面設備)
Sim2 HT5000 3DLP 1080 投影機
Lumagen video processor (但忘了抄型號)
Pioneer LX88 bdp

先看大約30分鐘等套Sim2系统熱身, 本身套系統原本有兩條魚, 但機主比人搶走左一條魚, 所以即刻開條新魚由bdp 去VP, 另一條煲開的魚由VP 去Sim2, 先用兩條魚看Need for Speed 熟悉的片段, 跟住拔走行頭的一條魚 (即係有由bdp 去VP 那條), 相信行頭反映效能差别會更大, 所以用呢個位去AB比較!

換上不插電光纖hdmi線行頭, 第一嘅感覺系暗左(暗大約20%),但仍保持光纖線的質感, 色水因為暗左所以有濃左的感覺, 亦有些少偏黃!

咁睇完曬所有熟悉嘅片段就插番條要尾插電的光纖hdmi線(i.e. 魚)陽光感即時番番黎! (呢個效果重未用靚電計)

結論:
如果你未見過可插電光纖hdmi線的質素, 又或者你屋企部display device 冇USB output 而又真係一個spare 電插位都冇, 咁可能會考慮不插電的光纖hdmi線

但另一個考慮嘅因素就系價錢, 因為可以插電的光纖hdmi 線已經很便宜, 那麼他的定价應該是多少才有競爭力呢?

可能最后那點是它不能出世的真正原因。

以上比試結果只是Rainbow 自家品牌的兩款光纖hdmi線, 所以不能代表E牌不插電光纖hdmi線之表現, 不過我問Rainbow 廠知否E
牌光纖hdmi線背后之技術, Rainbow 廠話呢種只係銅加光纖線混合版, 線身比較粗, 另因有銅作導電, 線的長度有limtation, 最多只有一百多米長,比要插電的光纖hdmi線沒有什麼優勢, 廠寄比我我可能想睇下有冇市場。

最後廠加了第一句, 條線熟口熟面的, 下刪一兩句......我諗, 個意思你懂的!

不過要真正知道E牌不插電光纖hdmi線的實力, 真系要有ching 買到一條黎同魚用家AB 比較先至知道了

評分

查看全部評分

回復

趕係 Hiendy 小休之前加分先

評分

查看全部評分

回復

如果只要對畫面有小小要求,對於供電問題相信點都會諗辦法搞掂!

評分

查看全部評分

回復

rocmanb 發表於 2015-5-29 22:58
趕係 Hiendy 小休之前加分先

多謝師兄加分!
回復

shadam 發表於 2015-5-29 22:59
如果只要對畫面有小小要求,對於供電問題相信點都會諗辦法搞掂!

絕對同意!

下晝出街食飯, 如果知道遠少少嗰間好食, 都會行多兩步去啦!

評分

查看全部評分

回復

上圖除左個colour tone有d怪,我覺得佢個光位剛剛好,下圖太光啦。

評分

查看全部評分

回復

多謝師兄報告

評分

查看全部評分

回復