新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 16906|回復: 49

[喇叭] 我不是打手,也不是高手

上過去 Volent showroom幾次.....開始唔係好相信自己對耳仔!一對兩萬有找嘅CL2i喇叭,居然高中低頻取向及連貫性可以調教得咁優秀,分析力來得咁真實自然之餘,亦能夠將樂器人聲分隔度呈現得令人眼前一亮,音場闊度比例恰到好處,最令人驚喜嘅係三維空間嘅像真度,令人容易「看到」樂器人聲前後排列,而音色當然是最令我討好的,高音速度不算快,有質感,既嘹亮又鏗鏘,輕重剛剛好,中頻暖和既厚而且濕潤,弱音還原力高明顯令人聲張力加不少分數,至於低頻方面絶不誇張,比較注重低頻線條嘅層次感,量度深度加速度我係絶對收貨!如果要講缺點,只可以嫌佢迅變速度不完美,高低音伸延未算晴天萬里,但如果你喜歡音樂性節奏感強而三頻密度高之餘而又不失分析力定位音場嘅喇叭,相信CL2i會係一個不錯選擇!當然以上分享只是個人對市場上定價$60000-$70000嘅喇叭作聽感比較!
由始至終都係因為CL2i定價低,所以才令我產生好奇從而吸引我,而且更令我願意放開介懷,真心聆聽及欣賞.......by the way 喇叭只係剛剛到家一星期...相信run in 後更.....

評分

查看全部評分

Joseph兄! 請問同你之前對 Eggleston Works Dianne 比較如何? 因為我對呢對CL2i都好有興趣,
回復

很羡慕,恭喜晒!!
回復

PhantomGTR 發表於 2015-7-27 23:42
很羡慕,恭喜晒!!

臨淵羨魚,不如退而結網。

評分

查看全部評分

回復

gary9413 發表於 2015-7-27 23:35
Joseph兄! 請問同你之前對 Eggleston Works Dianne 比較如何? 因為我對呢對CL2i都好有興趣,   ...

Gary 兄,Dianne特性係速度快,迅變優秀,彈跳甚佳,中底夠punch但不做作!音色透明度高,而且高頻取向刺激,具吸引力!
而CL2i三頻整體取向中性,速度起動當然比Dianne慢,高音部份當聽一些小號saxophone 金屬感比較強嘅樂器時,Dianne還原能力相比CL2i高!
但人聲部份,CL2i比Dianne更厚暖,水份更多,更磁性!
至於低頻部分,Dianne 屬於輕快punch 但量少,CL2I 低频量感多而且下潛力包圍感一流!
分析力音埸定位CL2i完全KO Dianne by the way CL2i好易擺到滿意音場定位

評分

查看全部評分

回復

恭喜師兄,Volent 真係好正上次上去聽3.5 C/P 值十分高
回復

hksarac 發表於 2015-7-27 23:57
臨淵羨魚,不如退而結網。

我星期日要搬走,九月尾新屋先收樓。。。。。。 現在買咗放邊? 
回復

PhantomGTR 發表於 2015-7-27 23:42
很羡慕,恭喜晒!!

GTR兄,小弟人窮耳高銀包無錢show,所以遲遲未能升級,一次機緣巧合下陪一高人聽TOTALDAC...以致日久生情 而且街坊標價盡地一煲
回復

rocmanb 發表於 2015-7-28 00:02
恭喜師兄,Volent 真係好正上次上去聽3.5 C/P 值十分高

師兄,3.5當然正!音色四面玲瓏,細緻晶瑩,音場定位還原能力其 高...可惜銀碼不凡
回復

PhantomGTR 發表於 2015-7-28 00:03
我星期日要搬走,九月尾新屋先收樓。。。。。。 現在買咗放邊?   ...

師兄可以訂咗先,我對要個半月才收貨,好彩Ben Sir好人肯暫借
回復

好抵玩咁喎!
回復

Josephyeung426 發表於 2015-7-28 00:12
師兄可以訂咗先,我對要個半月才收貨,好彩Ben Sir好人肯暫借

師兄,in progress,in the course of。。。。。。

評分

查看全部評分

回復

師兄,請問呢對喇叭要離牆多遠?thanks!
回復

Josephyeung426 發表於 2015-7-28 00:01
Gary 兄,Dianne特性係速度快,迅變優秀,彈跳甚佳,中底夠punch但不做作!音色透明度高,而且高頻取向刺 ...

幾位高人都異口同聲给予volent高度評價,  等我解決到小女喜歡由梳化府衝落地及用喇叭減速壊習惯後真係要去試清楚, 不過到時驚喇叭毒又中, 解碼毒又中。。
回復

gary9413 發表於 2015-7-28 00:35
幾位高人都異口同聲给予volent高度評價,  等我解決到小女喜歡由梳化府衝落地及用喇叭減速壊習惯後真係要 ...

師兄,唔怕你精,唔怕你呆,只怕你唔來。上去聽過真係好難忘記!
我前年買LKS時上去見識到對VL4,一直不能忘記。我上年去朋友家對過對VL2,同樣不能忘記。。。。。。
個感覺係,你看透了佢,佢都看透了你。

評分

查看全部評分

回復

喇叭需離牆有一點距離,更少一尺吧,後面有一個氣孔
喇叭廂體結實硬朗,高音壓放送鼓聲四起單體穩如泰山,雖不是極重身,但極穩沒半點震蕩
廂體菱角邊位並非亂做,應是經過計算用助化解注波有利傳真
手工精美,設計得宜 唯一是喇叭外型見仁見智

雖然Ben sir只是間細廠商,凡認為大廠才有資源研制好喇叭,才能精制計算測量準確的,請細看
雖然品牌不大但絕對不能看少
不過 以呢對喇叭2皮唔駛的價錢 你認真聽完會覺得是不可思議,公敵價.....

評分

查看全部評分

回復

nwh 發表於 2015-7-28 00:33
師兄,請問呢對喇叭要離牆多遠?thanks!

師兄我離後牆只有兩尺
回復

喇叭平過我後級條電源線
回復

幾位高人都異口同聲给予volent高度評價,  等我解決到小女喜歡由梳化府衝落地及用喇叭減速壊習惯後真係要 ...

你的情況更加要搵佢,原因是有幾可廠商在香港 ,壞左撞親一個電話搞定
ben sir其實有度屈機,喇叭單體比較多,你要打爆左個喇叭單元咩,即時拿個電鑽換一個喇叭單體接上 F1賽車換軑咁
上次上去有幸睇過一次換單體,唸返老外大廠單元爆左壞左,等到呆天價維修,自己地頭又要單體多得是的廠家,全大中華我唸真得volent (單體多先天性優勢)

評分

查看全部評分

回復

Gary兄,一聽無妨,將心論價,䃹左都唔肉痛!至於Dac一聽死硬!you are totally dead

評分

查看全部評分

回復