新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10813|回復: 45

[附件] 舊物潮玩 – AC Line Enacom

這是一個發生在過年前的故事!

無事閒逛在中環, 巧遇一中環看更向我强推一過期補藥! 聲稱能改善系统云云!細看之下, 原來是AC Line Enacom (當年稱其砲丈仔). 印象中此產物是Harmonix副產品, 冇十年都五六年! 果然是過期出土產物, 此看更十成十想清存倉底貨, 其心可測.

Enacom 1.jpg

姑且又聽其言, 觀其行! 説明書聲稱將此砲丈仔隨便插在拖板或牆蘇便可. 但看更發現最有效还是插在器材隔鄰. 何為隔鄰? 通常美式插座以兩個為一組, 即是一個插座插器材, 而另一個插座則插此砲丈仔! 插得愈多就愈好.

嘩! 心想我真係插得你少! 這麼拙劣的推銷技倆居然还可以在中環鬼混! 言畢. 於是看更逐一拔走擴音机, CD机, 以至牆上的砲丈仔, 好奇怪! 當全部拔走後, 小提琴變得暗啞, 了無生氣! 分别都幾大! 不過年近歲晚, 人生不古,  騙子當道. 汝等刁蟲小技, 就想我上當! 雖說只是區區八百大元.....

正想轉身離去, 此時老闆娘出現! 果然食神到有下午茶食! 唉!今次真係不好意思推! 買就買啦!反正都係八舊水! 豈料那個貪心的看更居然向我講. 只剩兩粒! 係買就最好買兩粒! 想再買就要等新年後再訂貨!

拙劣無極限!! 我反問, 你不如講賣完加價啦!看更見我企硬, 亦不敢做次! 於是我就無無聊聊浪費了八百大元買了一粒過期音響補品!

先將此砲丈仔插在Torus隔離牛之上牆蘇位! 重溫幾首熟悉的曲目, 可以肯定音色沒有改變, 背景相比先前寧靜, 但低頻明顯來得有層次, 混濁不再, 人聲結像亦因為低頻改善而变得清晰!人總是貪心! 一粒既然有此改善. 那麼兩粒又如何? 身為堂堂男子漢, 做男人又點可只得一粒.

頂! 於是年廿八又走去中環洗邋遢, 今次將砲丈仔插在後級插座之上! 聲音依然有可聞的改善, 但卻没有先前插在牆蘇插座上之大. 我想這類音響小道具还是適可而止! 一件起兩件便夠. 最重要还是因應自己組合而定, 貪多無益!

以八百大元換來的改善, 我想是玩Fuse以外的較相宜另一玩法, 用家唯一要考慮的到底你可以有幾多個插座吉位可讓你玩這些小道具.

評分

查看全部評分

有點像QV2
回復

我都覺得係! 不過尼粒砲丈出左都有好一段時間!
回復

7500martin 發表於 2016-2-10 20:23
我都覺得係! 不過尼粒砲丈出左都有好一段時間!

咁QV2都出咗3年。
回復

八佰元唔係貴,係揾個吉位比佢先煩
回復

即是小電感加電容一個,用做補嘗電壓電流相位差
回復

係咪好似蛇皇defender 一樣?
回復

可能是QV2學佢
回復

呢件幾年前我都玩過,印象係音色好像是高音有明顯改變。不過詳細就唔多記得了。
回復

mahi 發表於 2016-2-10 22:39
呢件幾年前我都玩過,印象係音色好像是高音有明顯改變。不過詳細就唔多記得了。 ...

師兄! 有耳仔! 因為低頻線条修靓左, 令到高頻更清晰.
回復

起碼出咗十年以上。 以前北美州賣 $85US, 而家貴咁多。 在北美州賣任何日本牌子都比香港貴好多。當年在香港,應該不用 $85US.

類似產品十幾卄年前都有。 最早期有 Audio Prism Quietline、 之後有 PS Audio Noise Harvester、 Hi Fi Tuning Noise Destroyer(好多人玩 Hifi Tuning fuse, 這個似乎唔多人玩), 再後期 QV2 和 Defender.

我以前用的是 Quietline 3, 不是插器材旁。 最有效係和家裏的電器產品插在一起。

http://www.combak.net/review/HiFiHiVi343/HiFiHiVi343.htm

http://www.positive-feedback.com/ambackissues/enacom.htm

http://www.positive-feedback.com/Issue19/enacom.htm
回復

eds60 發表於 2016-2-11 01:39
起碼出咗十年以上。 以前北美州賣 $85US, 而家貴咁多。 在北美州賣任何日本牌子都比香港貴好多。當年在香港 ...

師兄! 真係見多識廣! 印象中尼粒砲丈仔真係有十年八年咁上下歷史! 不過見代理demo又真係有料到! 加上吾算貴先身先士卒做白老鼠! 見有料到先介紹俾大家!
回復

7500martin 發表於 2016-2-11 08:54
師兄! 真係見多識廣! 印象中尼粒砲丈仔真係有十年八年咁上下歷史! 不過見代理demo又真係有料到! 加上吾算 ...

咁啱同一間店有Audio Prism、 Enacom 和 PS Audio。
回復

7500martin 發表於 2016-2-11 08:54
師兄! 真係見多識廣! 印象中尼粒砲丈仔真係有十年八年咁上下歷史! 不過見代理demo又真係有料到! 加上吾算 ...

馬田兄,有冇玩過 Acoustic Revive CS-2F outlet stabilizer?

作用係幫電源牆蘇避震(化震之類的功效)

相片中見到電源線插上的黑粒係 Harmonix RF22。 用後都有少少分別。
回復

eds60 發表於 2016-2-11 09:37
馬田兄,有冇玩過 Acoustic Revive CS-2F outlet stabilizer?

作用係幫電源牆蘇避震(化震之類的功效)

你講尼2樣嘢我又未玩過!
回復

AC Line Enacom 唔止 10 年,1998 年我已經有,實際幾時出太耐唔記得啦
回復

有電感電容的, 之後會变聲的...我也只用Acoustic Revive CS-2Q , 貪佢無色無味的提昇, 不會有life span, 加多幾個都只會提昇, 無副作用

http://www.my-hiend.com/vbb/showthread.php?823-【配件】沒有電路才是王道:Acoustic-Revive-CS-2F

2Q 是新版,2F 是舊版
回復

AS881 發表於 2016-2-11 13:06
有電感電容的, 之後會变聲的...我也只用Acoustic Revive CS-2Q , 貪佢無色無味的提昇, 不會有life span, 加 ...

係喔,唔記得enacom係電容係要煲煲它先,之後應該會有點變化。
回復

I use both AC Line Enacom & CS-2Q
回復

scholes530 發表於 2016-2-11 22:24
I use both AC Line Enacom & CS-2Q

師兄! 嘩! 勁呀! 打孖上如何!?
回復