新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12565|回復: 28

[分享] 我又以身犯險去索毒 - 又多兩個皇冠

我在3天前出的第三篇家訪預告。 因物主事忙, 尚未約到時間家訪。 我太早出預告,唔好意思 。 因我太心急想盡快呃分。 為表歉意, 我自修兩嘢 , 應該係自毒先啱。

我第一篇家訪報告的主人翁 leslie611兄被朋友毒, 借了一樣毒物給他試 - Siltech 雙皇冠喇叭線。本來 leslie611兄正在用4條雙皇冠電源線和一對雙皇冠平衡線, 喇叭線用 Odin。leslie611兄叫我一定要去他家再聽一次。 感受下全套雙皇冠的威力。 他說機會難逢, 就算本地代理都聽唔到。咁難得的機會點可以錯過。

Leslie611兄已開着機熱身了一小時, 他用 B仔111 播放 internet radio 的古典台熱身。 我坐下聽了兩分鐘, 收音機的聲雖然不及播CD。 其實聲音非常唔錯, 全無數碼聲,聽得好舒服。今次聽了大部份上次家訪時聽過的歌,另加了兩首上次沒聽的。

雖然只是由 Odin 換成雙皇冠喇叭線。上次聽已是個多月前。 仍然好明顯分得出兩者特性上的分別。 leslie611兄在自己聽慣的組合, AB 比較, 感受一定會比我更深。

Odin 強項係高音。 聽 Nojima plays Liszt 和 Time out。  無論鋼琴高音鍵的鏗鏘通透聲、 saxphone 響亮有金屬質感而不刺耳和 套鼓 cymbals 的清脆叮叮聲使我着迷。

聽 UHQ sampler 出嫁。 用 Odin 聽, 個鼓好似體形較細。 聽雙皇冠時,鼓聲更結實、深潛, 鼓的尺寸好似大咗幾吋咁。 低音非常震撼。因兩部 911 的高強控制力和在相當大的聽音空間, 絕不會有 boom 和含糊的低音出現。

聽感上 Odin 非常快速, 而雙皇冠感覺上較慢。 不過雙皇冠能讓我聽到音樂中的所有細節和音樂的高低起伏變化。

聽了一段時間後,我留意到用了雙皇冠喇叭線後, 音樂背境比 Odin 更靜。 因上次家訪時,我覺得音樂背境唔算好靜(已用上補品級線、雙銀地盒和高級器材)。當時我心想唔夠靜,9成9係 file 的問題。 因我聽過幾套不同系統聽 file 都幾嘈下(包括最新款的全 Linn 組合)。 可能我間房全做了房間 acoustic 處理, 背境非常寧靜有關。 雖然好靜,不過套機的聲唔掂 。全套 Siltech 就真係夠寧靜了。

音樂背境更靜的好處,是少了毛噪音(我好討厭背境唔夠静的毛噪音)。 越靜越能聽到更多細節和音樂動態更大。 如在相同音量播放下,背境靜了 3db, 即係動態大了 3db。 所以背境夠靜是非常重要的。

Leslie611兄好喜歡全套雙皇冠的表現。高音久聽耳仔也不疲, 中音有血有肉, 低音深潛結實。

如果未睇家訪的師兄,家訪報告在此。

當B仔遇上小証據(下) - 雙皇冠 乘5 = 正!
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=93083
(出處: Hiendy.com 影音俱樂部)

評分

查看全部評分

多謝EDS60兄精彩嘅分享
有機會聽下,比較下啲神級線材,真sinmo
不過可能會令到Odin fans唔高興播

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2016-3-30 07:55
多謝EDS60兄精彩嘅分享
有機會聽下,比較下啲神級線材,真sinmo
不過可能會令到Odin fa ...

Odin 都出了新款 Odin2
回復

回復

eds60 發表於 2016-3-30 07:59
Odin 都出了新款 Odin2

咁又係喎
如睇完呢篇報告唔滿意,Odin fans又可諗諗升級去Odin 2計劃/行動了
我哋呢啲凡人,只可靠睇文字去幻想下啲「天仙音」境界嘅分別了
回復

Good report, thanks for sharing

評分

查看全部評分

回復

又是 丹拿
回復

A門兄, 你最近D家訪野野去到咁盡,我連尾燈都睇吾到.....................真係比你玩死
你有冇D家訪比較親民D..................我D自卑感出唒呢

評分

查看全部評分

回復

remychiu 發表於 2016-3-30 10:07
A門兄, 你最近D家訪野野去到咁盡,我連尾燈都睇吾到.....................真係比你玩死
你有冇D家 ...

我想出玩房篇那位朋友的家訪報告。 不過佢話佢套機太平,唔好意思俾人睇。 我都冇計。
回復

由 Odin 喇叭線轉去 Odin 2 ,改善大到令人吃驚

評分

查看全部評分

回復

有得睇冇得聽,得個睇字

評分

查看全部評分

回復

yhyueng 發表於 2016-3-30 12:32
有得睇冇得聽,得個睇字

我有得聽,但冇錢買。
回復

eds60 發表於 2016-3-30 12:41
我有得聽,但冇錢買。

有得聽都好
回復

你有得聽 Kondo & VA 夠好啦。 我都未聽過 Kondo。
回復

eds60 發表於 2016-3-30 12:50
你有得聽 Kondo & VA 夠好啦。 我都未聽過 Kondo。

kondo的魅力真的沒法擋

評分

查看全部評分

回復

全套……皇冠…………正!
回復

iwantbd 發表於 2016-3-30 16:16
全套……皇冠…………正!

eds60 有90萬分, 我的200倍,勁!

評分

查看全部評分

回復

momei 發表於 2016-3-30 19:14

你要分?

多發言!多搭嘴!
回復

momei 發表於 2016-3-30 14:14

分數可以當 milage 使係我嘅夢想.....
回復

你都有45萬呀,咁多勁哥。
回復