新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 17785|回復: 33

[分享] 再講吓細膽 - 仙膽 NOS ECC83/12AX7

上個post發現其實好多師兄都係玩膽高手,志在開多個topic大家可以討論吓~
仙膽,聽都知價錢乸利。幾廿年前嘅product, 好嘢真係買少見少。當古董收。
其實依家科技好過幾廿年前好多,但係膽,都係通常越舊越好聽,我都唔係好明點解。自己覺得應該可能50年代有D唔環保物料生產,依家唔用得,所以點做D聲都唔及以前D膽。(我諗我係諗多咗)

小弟亦有幾對仙膽,分享下聽感
歡迎各位分享吓珍藏,講吓聽感

目前setup [updated on 14/6]
Jadis Orchestra SE (w/ SR black fuse)
ProAc Response D2
Cambridge Audio CXC
Cambridge Audio CXN
Oyaide interconnect & Power Bar (MTB-6 R0)
Acoustic Revive Power Reference / Power Sensual 18000 / Power Standard 8800 PC / Oyaide Black Mamba Sigma PC
Inakustik LS-1603 speaker cables

呢套機都覺得未發揮盡D仙膽...

純悴個人聽感,唔提年份,唔講價錢,唔踩其他膽
膽,最緊要都係夾機
如果講得有錯, 歡迎指正

#1 Mullard 10M Master Series ECC83/12AX7 Gold Pin (Great Britain)
其中一對我極喜愛仙膽, 聲底貓乸,但係聲風格完全唔一樣
貓乸聲取向,分析力高,中頻厚甜剛好,不會好似貓乸太厚聲;背景黑, 兩頻伸延比普通貓乸高,低音強,高音仍然輸德仔/Bugle boy
10M 有非金腳版,兩者聽感有差別,非金腳版分析力和背景不如金腳版

#2 Tesla E83CC Gold Pin 軍用版 Cross Sabre (南斯拉夫)
上個post講過,亦係我有德仔803s前常用膽。一句講晒,德仔803s 8成功力!
A-Frame Structure, 同Telefunken ECC803s一樣結構
三頻均衡,音場大,分析力高,人聲唔算暖但比較寫實,背景好黑,樂器分離度高
最大鑊係好多假貨 (JJ remark),一唔小心就瀨嘢

#3 Marconi B339 (Great Britain Blackburn)
傳說都係Mullard Blackburn廠出品
呢對確實唔知點型容.... 真係幾好聽... 可能有音染....
貓乸聲底,但係兩頻同分析力都比普通貓乸好唔少,人聲華麗,個人覺得聲特別甜

另一時期嘅Marconi. Blackburn出品 [Updated on 14/8]
整體嚟講冇咩驚喜,同貓乸一樣
都有諗過買到Remark膽,不過以前前輩亦講過,Marconi大部份同貓乸冇分別,有少量(或者可能好嘅俾人買晒收起晒)聲特別靚
有經驗又夠運先入到一對"真Marconi"
可能再連煲多一個禮拜可能會開聲好D, 不過以家陣聲底都真係冇咩心機煲...

#4 Amperex Bugle Boy ECC83 Treble Clef  (Holland Heerlen)
O-Getter版,有Treble Clef為挑選過嘅精選膽
同普通大圓環Bugle Boy聲底一樣,分析力高,高音甜,中音相對唔暖聲,高中音有獨有空氣感,音場比普通Bugle Boy大; 低音依然無乜,背景好黑好靜

#5 Brimar 6057 Trustworthy / Yellow T (Great Britain)
Trustworthy都係揀過嘅精選膽,長壽命
三頻平衡,人聲暖而實淨,分析力不錯,有D "Monitor" feel
見幾年前唔難搵到,價錢唔算貴,近幾年突然無晒,身價亦暴漲

#6 Telefunken ECC803S (Germany)
膽皇,真係膽皇; 不過市價真係聽到都覺得人都癲
未用過前,覺得Tesla E83CC cross sabre已經好唔錯,原本以為係正宗嘜頭又量少,所以先抄到上天。得手後細聽,確實厲害。
三頻均衡伸延度極高,音場大,分析力高,人聲唔算暖但比較寫實,背景好黑好靜,樂器分離度高,有空氣感,echo感
不過因為身價高,假膽remark膽都好多

#7 GEC B339 (Great Britain) [updated on 14/6]
很特別很得別的膽,一上機聽,嚇咗一跳
膽味唔濃,反而似石機聲! 幾通透嘅石機聲!
三頻平衡,高低伸延不俗,密度高。聲比一般NOS膽快,如果慢機想聲快D可以用呢對。樂器分離度亦不錯。背景黑

#8 Brimar CV492 (12AX7) Black Plate Square Getter (Great Britain) [updated on 14/8]
由於多位師兄極之推介呢款膽,搵到就帶返屋企嘆吓
屬於軍用早期膽(雞腳嘜),黑屏方環
人聲甜而華麗,高音有光澤,低頻一般,樂器分離度一般,背景靜,音樂感一流,分析力不錯但不算特別高
我諗呢款膽如果聽LP應該極之唔錯

其實仲有好多仙膽,本人未聽過,如果師兄們有不訪寫吓聽感。e.g. Genalex b759, Mullard 方屏, Bugle Boy D-Getter Treble Clef.... etc
買膽最緊要忍得,忍得有時會以1/3價錢買到實用級仙膽

睇篇文,你就知我唔忍得啦

之前講過D NOS膽, 大家可以參考吓, 加返條link:-
講吓細膽 - 平民NOS ECC83/12AX7
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=94671

評分

查看全部評分

回復

Jadis Orchestra SE只用兩支x7細膽嗎?
回復

iwc 發表於 2016-5-1 15:04
Jadis Orchestra SE只用兩支x7細膽嗎?

無錯,2支x7
4支Power tube (EL34/6CA7/6550/KT88/ KT90/ KT120)
回復

專攻一個型號都好,起碼慳返啲Thx!

評分

查看全部評分

回復

好精彩呀

12ax7都幾好玩!有好多種性格同特色,特别啱有身痕症燒友…聽厭左(食得龍肉多…都想轉下口味…轉完口味后…隔一排再食番龍肉,又會特别好味…吾知糸咪久别重逢多茲味

等同換左吾同性格…膽再聽,就好似換左另一部机聽甘,當然仙膽 醫身痕症就别具药效(特效药當然貴好多),奉勸冇乜玩開膽嘅燒友…最好遠離此“毒物”,害人不淺呀!切勿以身試法(唉 可惜自己中左毒)!

現今啲毒犯(賣膽者…)好猖獗 叫價越尼越狼!
回復

JJ Tesla 我唔知係咪有黑商 remark 出嚟,但係 Tesla N 年前已經比 JJ 收購左,一早就冇 Tesla 只有 JJ Tesla,最基本係白字 Tesla 就唔好買,黃字應該係正式舊裝 Tesla,特别係 ECC803S。。。其實就裝 Tesla 亦只有 ECC803S 買得過

評分

查看全部評分

回復

My ECC83/12AX7 Ranking:-

1/ Genalex Gold Lion 12AX7 NOS Made in Great Britain

2/ Mullard 10M Series 12AX7 Gold Pins and Telefunken ECC803S depends on what you want.

評分

查看全部評分

回復

eggberg 發表於 2016-5-2 19:05

1/ Genalex Gold Lion 12AX7 NOS Made in Great Britain

c兄可否講講你批仙膽 係您套組合音色…等嘅表現… (最好講埋300B… )

期待又期待
回復

wilmerworkshop 發表於 2016-5-2 18:12
JJ Tesla 我唔知係咪有黑商 remark 出嚟,但係 Tesla N 年前已經比 JJ 收購左,一早就冇 Tesla 只有 JJ Tes ...

Tesla的確係JJ前身,不過可能係要cost down關係做出嚟嘅膽差天共地
Tesla當時據說係用Telefunken機生產,亦有Telefunken技術人員,純悴因為當時德國人工廠房貴所以Telefunken合作係捷克開副廠(有D似20年前返大陸開廠咁), 所以生產出嚟D膽其實係德仔copy. 不過唔知係無心定有意,將83同803s型號掉亂咗
Telefunken ECC83 = Tesla ECC803s
Telefunken ECC803s = Tesla E83CC
Tesla同JJ管身其實分別好大,JJ圓身肥仔好多,早期JJ都係打Tesla嘜
JJ Tesla E83CC.jpg
上圖為JJ早期生產印Tesla嘜E83CC

據知黃字白字Tesla都有生產過,年份唔同印字有分別

Tesla 通常會有廠暗碼,好似"32"係 Prague
E83CC CS.jpg

外國有兩篇文寫得好好,大家可以參考吓,分真假德仔803s同Tesla E83CC

ECC803S Tesla Fake Tubes
http://www.jacmusic.com/nos/ECC83-part-numbering1.html

HALL OF SHAME, PICTURES OF FAKE TUBES
http://www.jacmusic.com/nos/images/Fakes/

評分

查看全部評分

回復

eggberg 發表於 2016-5-2 19:05

三對入面我有兩對,我排名同你一樣,德仔803S > 貓乸10M

師兄有時間寫吓對Genalex B759
傳說中聽過B759都返唔轉頭....
回復

Hungmo 發表於 2016-5-1 17:08
無錯,2支x7
4支Power tube (EL34/6CA7/6550/KT88/ KT90/ KT120)

我都係玩Jadis,其實Jadis 都好夾rt同巴馬,不仿可以試吓!
回復

iwc 發表於 2016-5-2 22:00
我都係玩Jadis,其實Jadis 都好夾rt同巴馬,不仿可以試吓!

巴馬我有,上面有講過6057. 其實候緊早期白T
RT 真係未試過,邊期咩結構好?

同埋師兄用緊邊款揸的士?
回復

Hungmo 發表於 2016-5-2 21:37
Tesla的確係JJ前身,不過可能係要cost down關係做出嚟嘅膽差天共地
Tesla當時據說係用Telefunken機生產, ...

跟據内文,筆者好似係 2011 年寫呢編野,文中照片未見最舊果款 Tesla,只有交接 JJ 前嘅貨尾照片,其實果陣嘅 Tesla 已經唔得
回復

wilmerworkshop 發表於 2016-5-2 23:12
跟據内文,筆者好似係 2011 年寫呢編野,文中照片未見最舊果款 Tesla,只有交接 JJ 前嘅貨尾照片,其實果 ...

完全同意~

你話呢對?

其實如果唔係鍾情803s, 德仔ECC83已經好好
不過通常玩開膽都會身痕想試A-Frame結構嘅膽
回復

Hungmo 發表於 2016-5-2 22:04

黃丅應該比白丅更精選,巴馬可以聽吓長炭黑屏方環。小弟用緊da50s!

評分

查看全部評分

回復

Hungmo 發表於 2016-5-2 23:23
完全同意~

你話呢對?

好似係,廿幾年前有過,唔係咁記得

不過舊裝正牌 Tesla 就算用今日嘅價嚟講,仲係 best buy 中嘅 best buy

評分

查看全部評分

回復

Hungmo 發表於 2016-5-2 22:04

Rt有一隻五十年代早期x7,Rt 嚟講應該最好聲,不過小弟都冇嚟支膽,Rt 細佬只有U7,只憑U7估計,請勿見怪!
回復

iwc 發表於 2016-5-2 23:35
Rt有一隻五十年代早期x7,Rt 嚟講應該最好聲,不過小弟都冇嚟支膽,Rt 細佬只有U7,只憑U7估計,請勿見怪 ...

唔緊要

睇吓我地邊個有機會先入對試試
回復

Hungmo 發表於 2016-5-2 21:47
三對入面我有兩對,我排名同你一樣,德仔803S > 貓乸10M

師兄有時間寫吓對Genalex B759  

Sorry! It was the difference between yours and mine.
My opinion is Mullard 10M Series 12AX7 Gold Pins and Telefunken ECC803S are also in high standards, but depends on what you want!

評分

查看全部評分

回復