新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 19560|回復: 48

[喇叭線] 多年冇玩想換喇叭線

小朋友出世後而家開始有返啲時間聽歌,現考慮換喇叭線,唔知約 4-5k budget 有冇咩選擇呢 (二手都 ok)

現用 Audia Flight 3 推 B&W CM8, spk cable 係 Zu St. julian, 主要聽人聲,jazz, 流行曲

知道呢度線王多,希望各位唔好嫌我 budget 少,俾啲意見小弟
查實你想改善D咩,其他師兄先可以比D意見你嘛。

評分

查看全部評分

回復

OldHenry 發表於 2016-5-4 01:30
查實你想改善D咩,其他師兄先可以比D意見你嘛。

查實係身痕想換下嘢

而家部 amp 同喇叭幾對口味,希望人聲可以再有質感啲,高低音伸延好啲,低頻不要打心口,音場可以闊啲

唔知算唔算好貪心
回復

tonileung 發表於 2016-5-4 09:22
查實係身痕想換下嘢  

而家部 amp 同喇叭幾對口味,希望人聲可以再有質感啲,高低音伸延好啲, ...

其實我聽過一些DIY金銀線,牌子係 jmr 113 \ HP216b ,朋友用來配B&W舊款喇叭, 感覺就好似講伸延唔錯,但低頻又唔會好痕,正正好似師兄講既感覺唔係打心口,而家價錢都係師兄既3-4千蚊樓下預算,我見2手市場,都好似有人放,不過全新價都應該平左,你可以格下價

希望提供多個選擇比你參考下
回復

德國In-akustik喇叭線
一手二手均可,抵
回復

Acoustic harmony G1 日木仔好喜歡用佢加luxman推B&W. 現在日本紙仲平無升. 早買早享受
回復

Zu新款聽聞幾好聲, 得閒上胆王聽下先啦
回復

某二手區見到的選擇, 唔知點揀...  

KONDO KSL-SPC
Madison Audio Lab e3Extreme1
Inakustik LS-1603
Nordost Blue Heaven LS
Acoustic Harmony S1
Oceilla Signature
回復

wuying908 發表於 2016-5-4 15:27
其實我聽過一些DIY金銀線,牌子係 jmr 113 \ HP216b ,朋友用來配B&W舊款喇叭, 感覺就好似講伸延唔錯,但低 ...

Thanks! 等我 search 下先
回復

sealteam4 發表於 2016-5-4 15:33
德國In-akustik喇叭線
一手二手均可,抵

1603 絕對係考慮之內,當年阿仔出世前已經諗住換 603, 而家平到可以諗 1603 好吸引
回復

如果喜歡依家套系統聲音,同牌子Zu頂級Event mk2絕對是好選擇。不過如果按師兄預算就要等下二手。
回復

Willwing 發表於 2016-5-4 17:26
Acoustic harmony G1 日木仔好喜歡用佢加luxman推B&W. 現在日本紙仲平無升. 早買早享受 ...

S1 定 G1 高級啲?見有對 S1 在某二手區
回復

racewong 發表於 2016-5-4 18:56
Zu新款聽聞幾好聲, 得閒上胆王聽下先啦

請問咩 model 同價錢?
回復

tonileung 發表於 2016-5-4 20:58
Thanks! 等我 search 下先

其他師兄介紹既都係好線,冇一條線係完美架,只有好 或者更好, 而家幾千蚊都有好多選擇,希望師兄找到條岩自己
回復

tonileung 發表於 2016-5-4 21:03

G1 高級啲, 要買買G1, 另外1603現價甚抵玩
回復

1603 lah, price comes down a lot, very good CP ratio now.  
回復

tonileung 發表於 2016-5-4 21:01
1603 絕對係考慮之內,當年阿仔出世前已經諗住換 603, 而家平到可以諗 1603 好吸引   ...

1603我都用緊,我夾ProAc,非常平衡好聲
回復

tonileung 發表於 2016-5-4 21:03

Acoustic harmony G1高S1一個級, G1價錢比你的budget高少少, 有二手放就好
1603都是好線,但線身更硬,走位要留意丫

回復

Budget所限, 可考慮本地品牌, 威馬牌都係一個選擇
回復

二手區還有條 SUPRA Sword 可作考慮之列!。
回復