新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: wilmerworkshop

[分享] 睇 Atmos,歎水晶

唔洗打死,遲吓比 deposit 借去試咪知囉,有 full refund 嘅
回復

仲有貨嗎?
回復

月中
回復

racewong 發表於 2016-5-30 22:37
我唔信邪! 拎兩粒比我試下先

版主試完到我試
回復

如果有日一場戲內戲院有-百幾十人拿住舊水晶, 一齊發功, 可能勁過磁力王
回復

ChuBill@FB 發表於 2016-5-31 14:00
如果有日一場戲內戲院有-百幾十人拿住舊水晶, 一齊發功, 可能勁過磁力王 ...

回復

我早前試了佢粒量子Fuse 係有料嚟,佢仲抵用過superme
回復

威馬sir, 其實真係可以同戲院攪次Atmos x Sound Animator 活動, 相信會有gimmick
回復

以為你係邪教, 係度拜水晶

我又要排隊試...
回復

小寶老豆 發表於 2016-5-31 14:21
以為你係邪教, 係度拜水晶  

我又要排隊試...

添香油先啦!
回復

Lunch time 去馬Sir度買幾件小物, 順便試埋舊玻璃, 真係......神奇, 放上面有上面, 放下面有下面.  馬爺你下次睇戲唔好放喺大脾咁耐, 唔係驚你散場唔方便起身走.
值得一試.
回復

CCFL 發表於 2016-5-31 15:57
Lunch time 去馬Sir度買幾件小物, 順便試埋舊玻璃, 真係......神奇, 放上面有上面, 放下面有下面.  馬爺 ...

我真係因為脚痺,散場坐到最後一個走。。。
回復

wilmerworkshop 發表於 2016-5-31 16:08
我真係因為脚痺,散場坐到最後一個走。。。

貨到記得單聲
回復

舊水晶廠方有冇建議放係邊發揮最好? 等我地玩家唔洗盲摸摸, 估估下

1. 如放器材附近, 中間距離要放正喇叭中間位, 放唔正會唔會影響中間結像偏側?

2. 如放在3層高的HIFI架上, 放最頂, 中間, 最底, 效果應該都有影響? 會唔會好似Acoustic Revive RR-777, 要放某高度先發揮得好

3. 是否一定要放器材附近先發揮到, 如器材附近已冇空間放, 又唔想放機上影響諧震, 是否可以放在書架上, 或地下有空位就放都已經可以      

舊水晶暫時太神秘, 有太多未知玩法
回復

kelvncyl 發表於 2016-5-31 16:27
舊水晶廠方有冇建議放係邊發揮最好? 等我地玩家唔洗盲摸摸, 估估下

1. 如放器材附近, 中間距離要 ...

其實得一個玩法:放你嘅前中間,盡量放個冇遮冇擋嘅位,放得越高越優化高頻、放得越低越優化低頻,放高放低可能唔同室内佈置有唔同反應

相對其他類似產品,舊水晶算易玩
回復

一定
回復

wilmerworkshop 發表於 2016-5-31 16:39
其實得一個玩法:放你嘅前中間,盡量放個冇遮冇擋嘅位,放得越高越優化高頻、放得越低越優化低頻,放高放 ...

大約明白個玩法, 一定要放前面 + 冇遮冇擋就發揮最好, 至於放高,中, 底就睇自己情況或口味, 放中間應該相對就最平衡, 所以你睇戲就要放大脾 要底頻強勁就放地下

好彩舊水晶透明, 可以當裝飾品, 如果唔係放正前都幾礙眼(我估入屋容易, 話係街邊見到幾靚, 只係賣百幾蚊, 所以就買番黎當做紙鎮都抵, 應該都有人信 )
回復

kelvncyl 發表於 2016-5-31 17:01
大約明白個玩法, 一定要放前面 + 冇遮冇擋就發揮最好, 至於放高,中, 底就睇自己情況或口味, 放 ...

回復