新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 34849|回復: 29

[兩聲道] 家訪鎗王版主

昨晚有機會拜訪版主府上,聽聽全膽(Audio Research + YS Audio YSA300S)推屏風,

享受了個多小時嘅美妙音樂和歌仔
掛住聽歌,冇乜點影相,不過鎗王屋企嘅聆聽環境及器材,大家都好熟悉,都唔會介意篇家訪冇相吧!

一開始,版大先播CD,鄧麗君一隻日本演唱會,嘩,屏風展現出嚟嘅臨場感,清晰細緻及飄逸,非常吸引 加上可能屏風嘅個性同膽機互補,夾出嚟嘅聲都好平衡,好中性,人聲嘅聚焦都十分好,很耐聽舒服
之後都聽了好幾隻現場錄音嘅CD,中外音樂都有(好多我都未見過聽過,唔曉 ),總之show off晒屏風嘅quali,好好聽
當中聽了兩隻不約而同都有「行雷」效果嘅古典CD曲目,一首是四季裡夏季終章,此碟加了頗多HiFi「狂風暴雨加行雷」音效於曲入面,令到首曲跟聽慣嘅規規矩距嘅演繹版本,味道很不同,另一首就是Telarc 紅衫仔入面最後一首「行雷」波爾卡,膽機推屏風出來,呢類型曲目嘅聲,感覺都幾振撼,十分不錯,但以自己聽慣嘅AB類石機推出嚟個種速度,快上快落嘅聲比,可能我要求比較高及執著 ,我還是比較喜歡石機聲,所以選那一類型Amp,真係好睇你最常聽嘅是什麼類型音樂了,唔同機種,各有其強項,百貨配百客

之後就播黑膠,黑膠聲果種「有血有肉」就唔駛多講啦!要提嘅有兩隻碟,一隻係Adele 21,聽頭一首"Rolling in the deep"及最後一首"Someone like you",一首就勁爆,一首就鋼琴加人聲,兩首唔同風格嘅歌,由膽推屏風出嚟嘅效果都十分好,聽得好享受下,聽Rock有Rock feel,聽人聲就有人聲嘅魅力,第一首版主仲要開到好大聲,話咁先有feel喎!但條件係,播到咁大聲都要唔吵耳至得

最後要提嘅就係播Alan single 45轉黑膠,聽「萬能的你」,聽完第一次播咗開頭幾分鐘,正陶醉緊時,版主停了播放,話俾啲「毒」我哋「體驗」一下,跟著再播番同一段,嘩!我跟另一位同場聽緊師兄都話,啲聲唔同咗,當然係差咗,我覺得啲聲矇咗,背景冇咁靜,跟著版主又停咗,搞咗一陣,又再播,今次當然好過剛才一次,但啲聲比第一次播時更好,更閱耳,跟著版主開估說是風佬接地盒嘅影響,

第一次播接了威馬一款地盒,第二次播是沒有接地盒,而第三次播是接了另一款威馬地盒,唔係現場聽過,都唔係幾信一個小小嘅外面是木嘅地盒(其size真係好細),可以對黑膠播放出來嘅聲音有咁大影響(係好好嘅改善影響),第三次接嘅地盒是最好聲,版主話這個地盒版本是專"for Analogue"用的,一開始接果個是給數碼用的,唔怪之得最後接果個是最好聲啦!

聽完呢個咁「乖巧」又掂嘅地盒對聲音改善有顯著效果後,就係要結束家訪嘅時候了,多謝版大安排及款待,渡過了一個愉快及享受嘅晚上!

評分

查看全部評分

多謝分享。

評分

查看全部評分

回復

叫鎗王同你加番幅相啦

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975 發表於 2016-6-25 13:37
叫鎗王同你加番幅相啦

今晚返到屋企幫你加返D相片

評分

查看全部評分

回復

我都想上去朝聖呀

評分

查看全部評分

回復

Hungmo 發表於 2016-6-25 15:56
我都想上去朝聖呀

咁你快啲約版主,上去「吸毒」啦!

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2016-6-25 14:20
今晚返到屋企幫你加返D相片

唔該版主
回復

ccli1996 發表於 2016-6-25 16:00
咁你快啲約版主,上去「吸毒」啦!

小弟係北京搵食,所以上次先無報名

睇吓文都好開心

多謝CC 出文

評分

查看全部評分

回復

Hungmo 發表於 2016-6-25 16:06
小弟係北京搵食,所以上次先無報名

睇吓文都好開心

原來係咁
希望小弟首次發嘅呢篇家訪文,冇悶親你啦!

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2016-6-25 16:16
原來係咁

下次記得影相
回復

下次返黎香港記得通知我, 大家可以交流一下
回復

racewong 發表於 2016-6-25 18:21
下次返黎香港記得通知我, 大家可以交流一下

多謝關照

唔好介意我仲喺小學雞程度......
回復

Hungmo 發表於 2016-6-25 19:08
多謝關照

大家交流一下嘛! 我都係小學雞咋嘛
回復

大家交流一下嘛! 我都係小學雞咋嘛!

㕱咁我就係一係米青虫!
回復

wildmanhk 發表於 2016-6-25 19:54

回復

wildmanhk 發表於 2016-6-25 19:54

米青有營養
回復

做面膜仲正呀
回復

ccli hing

播行雷時較府上略慢, 以閣下分析,是因為用的是膽機或是屏風, 甚或兩者都是?
回復

ccli1996 發表於 2016-6-25 16:16
原來係咁

好睇。  

希望 ccli兄出多些家訪。
回復

leoking 發表於 2016-6-25 23:58
ccli hing

播行雷時較府上略慢, 以閣下分析,是因為用的是膽機或是屏風, 甚或兩者都是?

King Sir,
小弟係第一次聽屏風,而用膽推屏風嘅組合當然也是第一次,聽非古典嘅Live音樂或有人聲嘅錄音,真係冇得頂

由於只聽了兩首古典屬於爆爆地嘅曲目,所以都唔敢肯定是膽或屏風或兩者都有影響,在這裡不敢班門弄斧了

還有一點我覺得前晚聽紅衫仔隻「行雷」曲時,最底果浸「行雷」極低頻,尤其是去到結尾果下show quali行雷聲,膽推屏風嘅演繹都好似略為含蓄咗啲

唔知King Sir玩了屏風咁耐,你有何高見呢?

評分

查看全部評分

回復