新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 2102|回復: 8

[分享] 名盤中的皇者 - 白版皇舞45轉.

我諗這套白版皇舞應該係"無價"吧.

上次我到香港名綠音師TERENCE LAI家訪, 佢就係用這套"無價"黎毒我. 聽到我流晒耳油.

咁啱我地7月9日與ROCK IN合辦的SHOW. ROCK IN也準備了RE-ISSUE的皇舞為大家播放. 所以我就厚著面皮問TERENCE, 7月9日可否借比HIENDY攪SHOW. 點知佢一口就答應了.

咁多位皇舞FANS, 我諗今次的機會真係千載難逄, 你地千其唔好錯過7月9日的分享會.

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... id=96075&extra=

快D報名啦.

評分

查看全部評分

小心打碟時唔好掉左落地
回復

我唔膠,毒我唔到,毒我唔到,毒我唔到
回復

正呀. 等住流口水.
回復

好珍貴呀
回復

正呀.
回復

小弟有套33rpm test pressing, 動態上比舊版強些, 音質上就差了點,  兩者聽感有點分別。 45rpm 動態上會更強、但離舊版嗰種古典味是否又會遠啲呢
回復

leoking 發表於 2016-6-27 09:56
小弟有套33rpm test pressing, 動態上比舊版強些, 音質上就差了點,  兩者聽感有點分別。 45rpm 動態上會更 ...

近年LP重生,多了公司爭相出復刻版。
問題就是這些公司是否拿得到原本的錄音鎡帶,拿到了又視乎幾十年來它們是否已經變了質,會有公司用後期的數碼帶來修正,甚至用來製造復刻LP。
有人領嘢多了便集中買舊版LP
回復

momei 發表於 2016-6-28 08:06
近年LP重生,多了公司爭相出復刻版。
問題就是這些公司是否拿得到原本的錄音鎡帶,拿到了又視乎幾十年來 ...

Terence hing 套 test pressing 係 Classic Record 出品, 全球只得二、三十套, 非常珍貴!

回復