新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 15394|回復: 21

[前級] 波蘭國寶級前級 Hattor Audio

Hattor Audio,由專注極品級音量電位器的波蘭老牌 Khozmo Acoustics 組建,首發產品 ULTIMATE PASSIVE PREAMPLIFIER 為組合式架構,可以單買 Control Unit 作為無源 Passive Preamp 單獨使用、或加購全膽的真平衡 Active Stage 變成有源放大,而且加上 Active Stage 後依然保留 passive bypass 功能,仍然可以當作無源 Passive Preamp、或作為 AV bypass 使用。

既然貴為極品級音量電位器專家領軍,電位器制作自然目不暇给:分流全電阻(64 級,每級1dB)、左右聲道獨立 dual mono 雙電位器、機械接觸配合電子感應、全遥控功能,單單電位器部份已經昴貴得不是一般廠家願意使用;另外,ULTIMATE PASSIVE PREAMPLIFIER 採用了特别的電路設計,能夠達到 constant input impedance 衡定輸入阻抗,即使單獨使用 Control Unit 作為無源 Passive Preamp,也不會出現阻抗跟随電位器調校而改變的問題,避免傳統無源前級常見的信號流失。

膽平衡 Active Stage 採用兩枝 12AU7 及極品級元件構成(例大幅度採用日本國寶級 AMRG 電阻),真平衡架構,16dB 增益,0.1% 失真,頻響 10Hz - 30KHz,無論制作、用料、規格,及最重要的聲音,均能跟世界一線 Hi-End 品牌看齊!

ULTIMATE PASSIVE PREAMPLIFIER 的 Control Unit 具有 5 組輸入、4 組輸出; Active Stage 有 1 組輸入、2 組輸出,系統連接上有一定兼容性,ULTIMATE PASSIVE PREAMPLIFIER 分幾種版本,分别為 RCA、XLR、RCA + XLR(但不設 RCA/XLR 雙向轉換功能),及每個版本均有 4 種電位器電阻(SMD Vishay、Takman REX、Takman REY 及 AMRG Trans)可供選擇。

香港聯盟音普響代理,店面備有最高級版本(Control Unit + Active Stage, RCA + XLR,AMRG 版),歡迎預約試音,或携機同場 AB 比較,進一步咨詢,請移步本壇特許區提問
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... &extra=page%3D1

pls chk pm
回復

哇! D 電阻貴到呢!
回復

How much?
Where to audition?
Thx
回復

Gibbs 發表於 2016-7-17 23:01
How much?
Where to audition?
Thx

請移步本壇特許區提問:
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... &extra=page%3D1
有相關資料
回復

依部堅呀! 幾時拎比我玩?
回復

racewong 發表於 2016-7-17 23:36
依部堅呀! 幾時拎比我玩?

Anytime
回復

過兩日順更拎埋你條SC比我試
回復

racewong 發表於 2016-7-17 23:42
過兩日順更拎埋你條SC比我試

SC already stand by, 4.0M pair, banana
回復

adktk 發表於 2016-7-17 22:41
哇! D 電阻貴到呢!

有平版本嘅,不過揀得佢都未必慳
回復

wilmerworkshop 發表於 2016-7-17 23:43
SC already stand by, 4.0M pair, banana

GOOD LA, 咁明晚搵你食飯
回復

racewong 發表於 2016-7-17 23:47
GOOD LA, 咁明晚搵你食飯

ok
回復

thanks for sharing, support
回復

我都有留意尼部嘢, 不過不太明白怎樣做膽放大!! 如果沒有膽放大, 只靠音量制作無源前, 不知會否夠Gain??
回復

7500martin 發表於 2016-7-18 09:47
我都有留意尼部嘢, 不過不太明白怎樣做膽放大!! 如果沒有膽放大, 只靠音量制作無源前, 不知會否夠Gain?? ...

只靠音量做無源前係冇 gain,要睇信號源同 amp 嘅規格先知得唔得

加 active stage 等如接多部機,要用多一對信號線
回復

wilmerworkshop 發表於 2016-7-18 11:18
音量制作無源前係冇 Gain,要睇信號源同 amp 嘅規格先知得唔得

加 active stage 等如接多部機,要用多一 ...

明白! 多謝威馬Sir解釋!
回復

7500martin 發表於 2016-7-18 12:37
明白! 多謝威馬Sir解釋!

回復

参考定價:最高版本,FULL OPTIONS,HK$40000
回復

嘩! 正呀呢部!好想聽
回復

AS881 發表於 2016-7-18 13:36
嘩! 正呀呢部!好想聽

之前有師兄話睇用料都知唔簡單.
回復