新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7919|回復: 43

[分享] 音響技術35週年黑膠

這應該是全港第一張買既音響技術35週年, 草哥為大家製作左一套三款的週年軟件,

分別為黑膠。UHQCD及MQS.

而我鎗王今日亦十分榮幸地買到全港第一張35週年黑膠, 跟據草哥講, 大碟剛剛印刷完成. 現只欠碟入面本書仔及個靚靚碟盒. 不過見係HIENDY, 先破列比你先聽為快.

就這樣, 這隻35週年黑膠現在就安放在我的ZET3 MKII唱盤上.

一口氣聽晒SIDE A SIDE B, 錄音靚聲就唔在講啦, 選曲方面盡是耳熟能詳的名曲.

Side A - 人聲篇
1) Morning Has Broken - Jheena Lodwick
2) 我和春天有個約會 - 劉雅麗
3) 情人的眼淚 - 小剛
4) 夜夜夜夜 - 瑭瑭
5) For the first time - Jheena Lodwick

Side B - 樂器篇
1) Kreisler - Liebeslaid
2) Liszt - La Campanella
3) Pachelbel - Canon in D major
4) 漁舟唱晚 - 楊雪霏
5) Stravinsky - The Firebird Suite(Excerpt)

真係堅靚聲, 質感好強.

評分

查看全部評分

雖然無膠膠玩,但我都一定入番隻UHQCD
回復

今年有MQS
回復

哈哈,劉雅麗和楊雪霏的兩首應該是數碼錄音,其它的聲軌如果沒有註明出處可能亦是。那即是說數碼和黑膠的缺點集合在一身。做黑膠唱片是要因應黑膠的各種限制將錄音做條新的[母帶], 那個mastering console 可能也是digital work station 呢。
回復

全港第一張買嘅?定係全港第一張賣呢?
回復

lucky you, congratulationsgarfield.jpg
回復

有飛
回復

momei 發表於 2016-7-22 04:58
哈哈,劉雅麗和楊雪霏的兩首應該是數碼錄音,其它的聲軌如果沒有註明出處可能亦是。那即是說數碼和黑膠的缺 ...

仲要不是24/96錄音
回復

la1209 發表於 2016-7-22 06:54
全港第一張買嘅?定係全港第一張賣呢?

回復

momei 發表於 2016-7-22 04:58
哈哈,劉雅麗和楊雪霏的兩首應該是數碼錄音,其它的聲軌如果沒有註明出處可能亦是。那即是說數碼和黑膠的缺 ...

大草話係再做過餅open reel 的
回復

MQS 唔同歌㗎,LP 同 UHQCD 就一樣
回復

呢隻已經係正式版?
回復

< 35週年紀念版MQS > 會場限定 !!

承蒙香港環球唱片的支持,由執行編輯“大草” 親自操刀挑選8首精選金曲, 輯錄成為「音響技術35週年MQS精選」,推介樂迷領略超越CD規格之母帶級高清音樂質素。這次的製作貫徹嚴謹態度,由韓國直接生產,並以限量形式於視聽展期間發售。

曲目:

1. 誰可改變 譚詠麟
2. 逝去的諾言 陳慧嫻
3. 認錯 劉美君
4. 幻影 譚詠麟
5. 小城故事 鄧麗君
6. 幸運星 譚詠麟
7. 繾綣星光下 陳慧嫻
8. 請跟我來 蘇芮 / 盧戡平

HK$ 170

回復

bigpun1975 發表於 2016-7-22 10:58
呢隻已經係正式版?

係呀! 依隻係第一張既正式版. 勁開心!
回復

回復

多次都上載失敗

bigpun1975 發表於 2016-7-22 10:56
大草話係再做過餅open reel 的

用open reel 再錄原本的數碼聲軌,即是再低一至兩個generation??
回復

momei 發表於 2016-7-22 16:07
用open reel 再錄原本的數碼聲軌,即是再低一至兩個generation??

技術上嘅野我吾太清楚喇,不過我聽過隻碟係靚声嘅
回復

MQS吓早前出已经买了,這隻精選可以不用買
回復

LP賣幾錢?
回復

$320......
回復