新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 23415|回復: 89

[線材] 問問名線屋的行貨SILTECH有假的嗎?

問問名線屋的行貨SILTECH有假的嗎?

想試SILTECH, 但唔知頭唔知路, 有冇蕭友講講?

買過無問題,只是水貨

評分

查看全部評分

回復

呢個牌子我真唔敢亂試亂買
始於AB比較
當你AB比較過三條分別是
超平A貨(其實只是能以較平價入,無人明確指出是假) 中價水貨 同貴價正貨
AB比較後的結果一樣,最後我選擇避開,以後都唔敢玩呢個牌子

利申:AB比較並不代表最公正,因器材可能有差限制發揮,再加木耳

仲有,佢有獨到靚聲處,要買為求安心一定買行貨
回復

我只曾經試問過佢地Kondo 價錢, 報我$3xxxx, 係實價, 我話乜咁貴? 出面唔駛喎! 佢答我外面好多假貨要小心! 我心諗咁去正規代理avantgarde 買好過啦, 賣價只係$2xxxx, 重只係隨口問未傾價! 差價相差係8千幾!!! 之後永再冇去呢間睇過嘢了!
比我感覺間嘢古古惑惑, 我信唔過!! 所以奉勸只去相熟店鋪或從可靠的人購買! 如果我唔知價買咗咪...豬到
Sorry我只是有碗話碗有碟話碟!

唔好意思, 我指的是添置1x楼嗰間....

評分

查看全部評分

回復

Siltech行貨食水很深,一條行貨喇叭線行貨28K, 水貨19K,  二手行貨19K, 水貨價錢很吸引。同地庫買假貨有得追,同二手員冇得追,我就買過假二手Cardas, 朋友就買過假NBS.
回復

香港的代理/零售一向都食水深
回復

咁是否買水貨好過買二手呢?
回復

名線屋做咗10幾年應該買真野

評分

查看全部評分

回復

tomlau2009 發表於 2016-8-25 23:13
名線屋做咗10幾年應該買真野

回想我第一次幫襯名線屋係1994年,到依家鋪頭名同老版都冇轉過.....
回復

你可以講服務態度跟招呼一般
回復

心安理得,我唔會博!
回復

siltech 假野好易分,一打開就睇到
當然,我講緊係平野,超A 既未有機會見識過
回復

我在那裡買過 Siltech spx 800, $3500, 完全無問題, 開過對頭看過肯定係單支銀
回復

問過聲望都有得訂Siltech
係真貨?水貨?行貨?
回復

starhifi 發表於 2016-8-25 07:30
Siltech行貨食水很深,一條行貨喇叭線行貨28K, 水貨19K,  二手行貨19K, 水貨價錢很吸引。同地庫買假貨有得 ...

買了之後係點樣發覺係假?
回復

我上次買條假Cardas賣個間二手铺隔日8折回收,朋友條二手NBS發覺係假線後,就同行買多條真既Black Label, 跟著用新買番既行貨Black Label單連同條假既NBS Black Label pc在數字台放了,所以有單都唔安全。

我條啞聲Cardas居然二手聽完話係真,我以後永不幫襯。

條假Cardas字比較深色及字體大了1 mm,真的Cardas Golden Reference字差不多同線身色一樣色。

NBS很多假線,我之前用既行NBS Omega Extreme 0 pc,很多時行二手鋪見放出來同我條淺紅色線身有別及很膠,不過唔敢同人話人賣假線。

回復

CMA 發表於 2016-10-17 21:18
買了之後係點樣發覺係假?

其實買了條假線後發覺聲音唔對辨,跟著再花錢買條行貨同條假比較就知自已買了假野。

當年我條NBS Extreme 0行賣2萬4,數字台二手放11K,我結果買佐條行貨。
回復

都係行貨放心d
回復

oteloj 發表於 2016-8-29 23:27
我在那裡買過 Siltech spx 800, $3500, 完全無問題, 開過對頭看過肯定係單支銀

我都買過770 ,公主訊源,但比較過770,音色只可以講係非常接近,始終線都要煲,但價錢真係可以差成皮野,同model,自用我覺得無問題,始終我都比較過好多牌子,佢既人聲密度非常好,現在用緊,都非常鐘意
回復

wuying908 發表於 2016-10-17 23:42
我都買過770 ,公主訊源,但比較過770,音色只可以講係非常接近,始終線都要煲,但價錢真係可以差成皮野 ...

我雖然覺得Siltech簫味很重,音色不完全是我杯茶,但條770L很正,全頻分析力很好。
回復