新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 13330|回復: 36

[喇叭] 用緊細喇叭, 如果upgrade, 你會.......

轉tower 定加靚sub woofer 呢? 大家都係2xK 左右.

評分

查看全部評分

轉tower
回復

如果空間限制多, 建議用 Subwoofer, 因為可彈性控制低頻能量。

如果空間許可,則轉玩座地高至低頻的連貫性更好。

如果空間充裕又愛交响樂, 座地 + Subwoofer 帶出浸浸有層次低頻更有滿足感。

評分

查看全部評分

回復

haha12 發表於 2016-8-29 12:26
如果空間限制多, 建議用 Subwoofer, 因為可彈性控制低頻能量。

如果空間許可,則轉玩座地高至低頻的連貫性 ...

兩聲道加十仔好難MATCH呢...
回復

racewong 發表於 2016-8-29 15:23
兩聲道加十仔好難MATCH呢...

這是 Home Use 吾要求準確, 所以冇你諗咁難嘅。

然而 Subwoofer ㄧ定要夠班吾可以慳, Bass 要夠快有解像有下潛力 但千祈吾好貪量多, 輕輕ㄧ浸墊底好好氣氛好過癮㗎。

當然如果未用 十仔低頻已是鬆郁濛就乜都吾搞,要先根冶個問题。

評分

查看全部評分

回復

本來我會推薦樓主玩座地喇叭,但以個畢直來睇,搵個優質嘅拾烏,應該會比搵對滿意嘅座地,容易得多
回復

haha12 發表於 2016-8-29 17:03
這是 Home Use 吾要求準確, 所以冇你諗咁難嘅。

然而 Subwoofer ㄧ定要夠班吾可以慳, Bass 要 ...

1有老友玩屏風由3.6 downgrade去1.7i, 都係加左Maggie個十仔. 的確好過引, 但相位方面比較難掌握

評分

查看全部評分

回復

屏風加 Sub 仔又真係比較蝦人嘅,

多年前試過傳统聲箱如 Spendor, Proac 等 夾陳年 REL 又冇乜甩脚吾錯噃, 不過隻Sub 仔當年兩皮冇找吾ㄧ定平過對書架
回復

2聲道轉2.1 我覺得係downgrade
陳列價1尾
回復

小弟之前玩TAB ANNIVERSARY 都諗過呢個問題, 諗住可以睇戲都過癮啲, 不過
1. 花成皮嘢買SUB, 過唔到自己
2. 以小弟有限的知識覺得對2同隻1好難調較到最接近真實自然, frequency唔知該調多少, sub 的音量又唔知點調好,完全係多隻香爐多隻鬼的感覺
3. 又要搵位放SUB又要另外花心機同$搵SUB線(訊號+電)
4. Tower 係廠調出來, 三頻平衡應該係最理想的
後來轉左21, 低頻多左好多, 到最後都係換23, 都係佔一樣的空間, 聽多好多嘢, 不是要求太高的話收貨了

評分

查看全部評分

回復

唔洗諗,聽歌的話一定轉tower
回復

一隻好嘅 Sub 仔可以墊起個音場令音樂重生更完整,PMC Twenty Sub 仔係配合所有 PMC Twenty Series (包括座地型號)採用,有質素有要求訂價自然吾平。

小弟還有一點建議 - 如果有二百平方呎空間而樓主滿意 PMC Twenty 卻開始身㾗,可考慮儲備弾藥向 Fact 8 進發,此喇叭可調教高低頻 增益/衰減以應對實際情況,聲效更全面更上一層樓。

評分

查看全部評分

回復

haha12 發表於 2016-8-30 05:38
一隻好嘅 Sub 仔可以墊起個音場令音樂重生更完整,PMC Twenty Sub 仔係配合所有 PMC Twenty Series (包括 ...

歡迎加入 fact.8 用戶大家庭!
回復

一隻好嘅 Sub 仔可以墊起個音場令音樂重生更完整,PMC Twenty Sub 仔係配合所有 PMC Twenty Series (包括 ...

小弟並不是用PMC bookshelf speaker, 我用Dali Rubicon 2, 因好靚聲, 想留低.

Fact8不會了, 本人只聽pop music, 不用太高級.

回復

May I ask how to connect the subwoofer in a 2 channel environment? Any good subwoofer to recommend that match with Sonus Faber book shelf?
回復

racewong 發表於 2016-8-29 18:26
1有老友玩屏風由3.6 downgrade去1.7i, 都係加左Maggie個十仔. 的確好過引, 但相位方面比較難掌握 ...

如果有用軟件幫助調教,對好似我d普通人會容易好多,唔信自己對耳仔,都有個模擬曲線可以參考下。系軟件調教d參數,條模擬曲線即時有反應,如果相位錯左,條模擬曲線會跌幾分貝或更多。如果相位正確,條模擬曲線就相對平直。
我以前都用過書架,總系覺得冇左最下邊個一“朕”,就用現成睇AV的拾仔試下,都有意想不到的效果。
當然如果換對更高階的坐地喇叭,就唔止低頻好左,就連中,高頻都會提升。
回復

willip 發表於 2016-8-31 12:46
May I ask how to connect the subwoofer in a 2 channel environment? Any good subwoofer to recommend ...

愚見夾得到 高階 2 channel 嘅 Sub 仔近年買少見少, 小弟 於九七年前後入了 REL 相當啱口胃, 特點 是平行接駁 amplifier speakers out, 跟 主喇叭的 sound coherency 做得很出色 溶為ㄧ體, 僅須調教 cutoff frequency &  output volume 即大功告成。當時採用座地喇叭仍能墊出ㄧ浸有更高解像兼有音樂氣氛嘅低頻。

天下武功, 唯快不破 - 呢隻Sub 仔弱點係追吾上新ㄧ代以速度取勝嘅頂尖型號 如Marten, Magico 等, 會令音像有點模糊。

近年 REL 出品傾向 AV ,  頂级 Gilbrator 系列仍適用於  2 channel , 但叫價不菲矣。

如果找到 2手又狀態良好舊型號 REL, 夾 SF 是門當户對之選。

回復

REL 係 Subwoofer 之中最易夾 2CH 聽歌用.
可以看看他們的 high level input:
http://rel.net/support/rel-connectivity/

我已經入左一對 只去 70Hz 的書架, 但仲未駁.
亦已用 REL T5 被 5.1 用. 遲D 試左先再報告.

評分

查看全部評分

回復

書架喇叭+拾仔經USB線入電腦,好多野完。
未命名 -1.jpg
回復

呢個系我以前的書架喇叭加拾仔和冇加拾仔的分別

評分

查看全部評分

回復