新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: rickkklam

[喇叭] 用緊細喇叭, 如果upgrade, 你會.......

去左richcoln, 佢都叫我唔好加sub 仔, 轉tower 易玩D.

回復

ccq 發表於 2016-9-1 00:15
呢個系我以前的書架喇叭加拾仔和冇加拾仔的分別

可以想象沒有超低音的書架式揚聲器是如何不完美。
我們以前的 BBC LS3/5A 用家都用電容器把200Hz以下的低頻濾掉,低音域由電子分音驅動的 KEF B139 「籃球場」低音單元負責。低音負載為無限障板式 (infinite baffle bass loading)。

評分

查看全部評分

回復

新漢陳Sir 發表於 2016-9-1 10:43
可以想象沒有超低音的書架式揚聲器是如何不完美。
我們以前的 BBC LS3/5A 用家都用電容器把200Hz以下的低 ...

對我來說 200Hz 分頻比較高一點,限制了 subwoofer 為配合相位和聲音方向上所要求的擺放位置。
回復

rickkklam 發表於 2016-9-1 10:41
去左richcoln, 佢都叫我唔好加sub 仔, 轉tower 易玩D.

因為調教Subwoofer 相位及分頻點唔易,除非你有工具,否則好易造成相位失真或聲音不同步,我之前玩都係偷雞用部AV amp 教好先玩,不過玩左一排就轉左Tannoy 了
回復

Siuping 發表於 2016-9-1 11:36
對我來說 200Hz 分頻比較高一點,限制了 subwoofer 為配合相位和聲音方向上所要求的擺放位置。 ...

I think the problem LS 3/5a bass response is a bit far from ideal below 200Hz

When offload 3/5a from bass energies, it possibly allow the speakers to playback at slightly higher volume

But yes, Siuping C Hing is right at this cut off frequency the positioning of subwoofer is important as well.
回復

haha12 發表於 2016-9-1 11:52
I think the problem LS 3/5a bass response is a bit far from ideal below 200Hz

When offload 3/5a f ...

Agree... 所以對玩 3/5a 的人來說這是一個難度和 trade off,subwoofer 應該是計對超低頻,不應干擾到 "人聲" 範圍…
回復

聽左咁耐嘢, 去過咁多家訪, 加上自己經驗, 個人認為....正正經經玩floor stand speaker好過
回復

個時身痕, 走去加十仔玩, 初時覺得好過癮, 後來啲朋友上泥聽過後, 個個都話不倫不類
回復

經驗體會出.....只有玩屏風喇叭先要夾十仔玩, 因屏風的特性同普通座地非常不同, 不能一概而論
回復

Fayefei 發表於 2016-9-1 13:28
經驗體會出.....只有玩屏風喇叭先要夾十仔玩, 因屏風的特性同普通座地非常不同, 不能一概而論 ...

我嘅目標,係大口徑全音。
回復

Siuping 發表於 2016-9-1 11:36
對我來說 200Hz 分頻比較高一點,限制了 subwoofer 為配合相位和聲音方向上所要求的擺放位置。 ...

對1980年以前 Roger、Chartwell 及 Audiomaster 旗下的 LS3/5A 而言,目前市售的超低音低頻上限只到 100 ~ 120Hz,根本幫不上忙。當年的 LS3/5A 在120 ~ 200Hz 有一個峰值,100Hz 以下急劇衰減超過 6dB,同時阻抗高達30歐以上,必須在 180 ~ 200Hz 分頻。

評分

查看全部評分

回復

Fayefei 發表於 2016-9-1 13:28
經驗體會出.....只有玩屏風喇叭先要夾十仔玩, 因屏風的特性同普通座地非常不同, 不能一概而論 ...

咁你要聽多D大屏風了.

依家既大屏風唔駛加SUB仔都可以擁有豐滿既低頻, 有時仲會多過頭添...

評分

查看全部評分

回復

frankyching 發表於 2016-9-1 13:43
我嘅目標,係大口徑全音。

回復

racewong 發表於 2016-9-1 14:51
咁你要聽多D大屏風了.

依家既大屏風唔駛加SUB仔都可以擁有豐滿既低頻, 有時仲會多過頭添... ...

話時話.....噯又真係好耐畝聽大屏風了
幾時帶噯去吸毒呢?
回復

仲要裝落個迷宮箱,嘩⋯⋯諗吓都正啊⋯⋯仲要高效率、高效率、我要高效率⋯⋯
回復

frankyching 發表於 2016-9-1 16:14
仲要裝落個迷宮箱,嘩⋯⋯諗吓都正啊⋯⋯仲要高效率、高效率、我要高效率⋯⋯ ...

Horn喇叭又係另類享受
回復

Fayefei 發表於 2016-9-2 13:15
Horn喇叭又係另類享受

難度更高,可見將來應該做唔到,除非中咗六合彩。
回復