新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 1015|回復: 2

[分享] 【I Love Music】美研究:返工聽音樂 做嘢更有效率 ! ( > , < ) !

【I Love Music】美研究:返工聽音樂 做嘢更有效率

大家聽開邊個歌手?Eason?容祖兒?BIGBANG?Taylor Swift?聽音樂應該人人都鍾意架啦,唔知你哋返工畀唔畀戴耳機聽音樂?如果老細唔畀你聽,咁你就應該畀佢睇睇以下呢個研究啦。

美國Cornell University做咗個研究,搵嚟188位員工( 75位女性、113位男性)並分成3組,一組聽開心輕快嘅歌, 一組聽重金屬嘅歌,一組就唔聽歌。研究者播放嘅開心歌包括The Beatles嘅《Yellow Submarine》、Katrina & The Waves嘅《Walking on Sunshine》同Van Morrison嘅《Brown Eyed Girl》;重金屬歌就包括Smokahontas嘅《 Attack Attack!》同Iwrestledabearonce嘅《 You Ain’t No Family》。

結果發現,返工嗰陣聽歌做嘢更有效率,而聽輕快啲開心啲嘅歌嗰組,比起聽重金屬嗰組會更加有團體精神,更願意合作同貢獻。講真,小編聽哂啲歌,Heavy Mental組嘅歌聽得耐真係令人有啲頭痛同煩躁⋯⋯所以聽到人都忟,隻耳有少少聾聾哋,有機會聽同事講嘢大聲咗⋯⋯

不過,至少個研究都話畀大家知一邊做嘢一邊聽歌反而有效率好多,聽住啲情歌開心歌真係人都開心啲~但最緊要都係老細畀⋯⋯

from yahoo
我開工可以聽歌, 睇mytv.com

回復

rickkklam 發表於 2016-8-30 11:52
我開工可以聽歌, 睇mytv.com

回復