新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14030|回復: 45

[附件] 試完之後,真係忍唔住,食樹根都要擁有!Schnerzinger

第一次接觸 Schnerzinger 呢個品牌係喺自己的hifi chat group裏,有人可安排幾位chat group友home demo,當時沒有在意

當第一位group友試完後讚不絕口,插第一件音質已提升50%,心諗有冇咁誇啊?! 但呢位group友冇理由吹水,因為同佢好熟。自己又上 Schnerzinger 個官網睇,個個都吹到天上有地下無,但大部分人都係講缐材,而並非呢件神器。

到第二位group 友,自己都好熟悉,大家都會互訪,他主要用土炮器材,他試完後亦有極誇張的報告。他說估唔到自己器材仲可以有40~60%音質提升,個廳仲最小大一倍。聲音開到兩點位都無問題。又係咁誇!

第三位group友,係自己同事,佢大部分都係中古器材,配合得好好。他對呢方面嘅神器一向少有興趣。他的報告係,現場感非常好,好似live,所有嘢好真實,中古器材提升到百萬!

當我好想試時,home demo已完結。 幸好有group友已擁有神器,而他又肯借我試試。好好啊!

試機當日,所有器材已在run in,只等侍接上第一件神器 component protector,它插上CDP同前級,神奇! 從前以為自己套機都叫可以,但插了protector後原本發覺自己套機已患感冒。所有嘢即時比之前生動同精神,真實感好誇張。音質提升真係有50%!

第二件SAP protector,接到spk。從前自己屋企嘅低音都集中在spk與spk之間,但一插 SAP protector後,超神奇!之前好似頭文字D,拓海老豆換咗副4AGE-U落86,又未換轉數表咁,感覺到好有力量,但唔知點解輸出唔到。SAP protector就係果個萬轉轉數表,可以完全輸出。低音可以深入全廳每處,而且絕對唔boom!!!超神奇!

第三件Grid protector,只求其搵個牆蘇插入,並無連接自己套機任何一個插,結果一著!痴線!蒸餾器黎㗎!清咗之前D沙沙石石,D嘢再純潔。分隔得好好,人聲跟楽器有好明顯距離。

第四件 Network protector,將四件protectors 串連,四件一同亮燈。呢件應該係一件打磨機,再精細打磨整體輸出,聽感有如坐在一個大氣中間,試過幾個位置都可聽到悅耳音質,當然皇帝位一定最好!

試完四件神器之後,真係念念不忘。仲有樣神奇就係,神器嘅効果係可以停留幾日。

最後都係頂唔住果種失落,入咗!

唔好問我幾錢,邊道買,我唔係sales或寫手,只分享個人感受,有興趣自己上offical web site研究。仲有,你去聽一個已裝有protector嘅地方試,係試唔到佢可以提升嘅威力,一定要自己套機試!謝謝!

影住缐先

影住缐先

開箱

開箱

COP, SAP, NEP

COP, SAP, NEP

COP

COP

SAP

SAP

三件頭

三件頭

評分

查看全部評分

什麼線來?
回復

Hahaa......Schnerzinger 新用家!恭喜!!
回復

面嗰浸、未有耐食樹根
回復

代理拎上你屋企落毒?!
回復

racewong 發表於 2016-9-9 12:12
代理拎上你屋企落毒?!

這次是連環荼毒…
回復

Legionee 發表於 2016-9-9 14:59
這次是連環荼毒…

火燒連環船至真。

評分

查看全部評分

回復

edm230 發表於 2016-9-9 09:22
面嗰浸、未有耐食樹根

見哂抵
回復

racewong 發表於 2016-9-9 12:12
代理拎上你屋企落毒?!

靠D朋友咋
回復

係毒友! 好難唔中。。。
回復

估死你會中毒啦
回復

racewong 發表於 2016-9-9 18:24
係毒友! 好難唔中。。。

呢件唔係一件毒物, 據說仲係健康産品,理論我都唔係好識,有興趣真係要同廠傾

唔信唔更要,你當我保藥黨
回復

㳟喜樓主得到心頭!
從樓的報告的字裡行間都感受到樓主的喜悅!
有一點一定要提一提樓主一定要搞清楚電的相位,因為如果相位搞錯表現會相差很遠!
回復

Skycam 發表於 2016-9-9 21:18
呢件唔係一件毒物, 據說仲係健康産品,理論我都唔係好識,有興趣真係要同廠傾

唔信唔更要,你當 ...

這玩意我在香港代理已玩過! 的確神奇.
回復

小弟只係入左條 Schnerzinger ref 3000 XLR cable,效果都有提升, Schnezinger 系統的確係毒物

樓主入得佢啲盒,應該都入埋佢啲缐,建議由喇叭缐或訊號線(CD/DAC>preamp) 開始
回復

avantgardeTony 發表於 2016-9-9 21:39
㳟喜樓主得到心頭!
從樓的報告的字裡行間都感受到樓主的喜悅!
有一點一定要提一提樓主一定要搞清楚電的相 ...

多謝提點!而且買時已幫我mark好live位,只要小心睇住,問題應該不大。不過試過反相,真係差好遠。謝謝!
回復

tst123 發表於 2016-9-9 23:25
小弟只係入左條 Schnerzinger ref 3000 XLR cable,效果都有提升, Schnezinger 系統的確係毒物

樓主入得 ...

現時只向protector方向升級,可能再加多一至兩部後先再向缐材進發。經atomic bonding處理嘅線材真係都好利害,一定會試試。
回復

睇唔到.....睇唔到....睇唔到....
回復

skycam兄:看到師兄測試Schnerzinger時候的感覺!可以提昇到30%-50% 就好像小弟剛剛測試戰神地線的情況一樣!印象深刻 有機會要親身嘗試一下 多謝skycam兄那麼祥盡的分享
回復

Davidsky 發表於 2016-9-10 14:20
skycam兄:看到師兄測試Schnerzinger時候的感覺!可以提昇到30%-50% 就好像小弟剛剛測試戰神地線 ...

Giga pulse係喺音響裏另一套理論,完全顛覆咗以前對音響嘅概念,但又好有効率,呢樣嘢真係好神奇。完全唔需要改變現有器材任何一點,而帶俾你巨大提升。有機會真係要試試,可以試到自己嘅器材,原來仲有一個好巨大嘅進步空間。
回復