新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 16857|回復: 113

[請教] Budget 20k - 30k 買喇叭,請俾意見!

用緊Yamaha v3900玩AV,老麥MA6700聽2ch。睇戲同聽歌各一半,budget大約$20000-30000,請問有咩推介呀??我主要聽女聲同pop!
本身諗緊kef r700 or r900, 點知去豐澤showroom試,完全試唔到效果!
再去友誠行下,試埋focal 926同Elac 247.2,但因為唔係毒氣室試,所以聽唔清,感覺都係一般!
同價仲考慮埋b&w cm9 or cm10,不過未有機會試!

因為每間既器材同環境都唔同,真係好難比較?想請教各位以下4款那一款較好?還是有其他建議!
1. Kef r700/r900
2. Focal 926
3. Elac 247.2
4. B&W cm9/cm10

謝謝各位!

比多對超BUDGET但真係超班的喇叭比你考慮.

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... &highlight=FINN

又或者玩對PROAC 1SC都係一個好選擇.
回復

Verity Audio的喇叭播人聲確實有佢一手
回復

Elac 就直上407, 不用考慮247.2 or 247.3
回復

比多少少揾對二手B&W805D.
回復

Proac D20R

評分

查看全部評分

回復

Wilson benesch
回復

za+gp 發表於 2016-9-15 01:56
Elac 就直上407, 不用考慮247.2 or 247.3

407 同247 差好遠嗎?
請問407去到咩價? thx
回復

racewong 發表於 2016-9-14 23:54
比多對超BUDGET但真係超班的喇叭比你考慮.

http://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&ti ...

對嗽叭好靚,不過out budget
回復

starhifi 發表於 2016-9-15 02:22
比多少少揾對二手B&W805D.

200尺廳 Fully support!!!
回復

Wilson benesch Vertex
睇你想要頂級書架定次級座地
回復

AS881 發表於 2016-9-15 10:27
Wilson benesch Vertex
睇你想要頂級書架定次級座地

200尺廳, 我會玩頂級書架囉
回復

香港居住環境聽 HiFi 我估一般人唔會吓吓開到好大聲,所以自已好注重對喇叭既 Low Level Performance,一般喇叭仔一稍為收細音量, Bass 冇哂,音場散埋!
所以自己寧取次級座地。
回復

ProAc D20R 或者 D2
我都係D2用家

評分

查看全部評分

回復

Hungmo 發表於 2016-9-15 13:01
ProAc D20R 或者 D2
我都係D2用家

D2依家幾錢?
回復

ultramanzero 發表於 2016-9-15 12:11
香港居住環境聽 HiFi 我估一般人唔會吓吓開到好大聲,所以自已好注重對喇叭既 Low Level Performance,一般 ...

咁又有道理喎.

好似我對屏風, 下下都要開好大聲先可以出得晒.

評分

查看全部評分

回復

ultramanzero 發表於 2016-9-15 12:11
香港居住環境聽 HiFi 我估一般人唔會吓吓開到好大聲,所以自已好注重對喇叭既 Low Level Performance,一般 ...

咁就要睇隻喇叭仔有幾線性, 有幾好表現了! 質數唔夠班或大咬喇叭一收細音量莫講冇晒低, 就連details 都冇晒!正嘅書架箱即使volume 细细聲所有嘢一樣可以出晒! 座地冇关係, 覺得bass 冇咁少好多時只係假低音, 混濁嘅低音, 甚至多到boom! 所以我寧揀中至中高靚绝都唔要唔夠質數嘅低囉!
回復

racewong 發表於 2016-9-15 13:06
咁又有道理喎.

好似我對屏風, 下下都要開好大聲先可以出得晒.

咁就要睇部amp 有幾head得住對喇叭了! 低靈敏度喇叭在细地方玩一向都蝕底, 即使power 埪制力有幾强都好!
回復

racewong 發表於 2016-9-15 11:43
200尺廳, 我會玩頂級書架囉

絕對應同!低頻太多好難攪
頂級書架的細緻同音牆,一定贏同價位的座地喇叭好多下!
回復

我買嗰時話會轉款(我諗新款係DB2),所以入手價都覺得幾抵玩
舊年入手價係樓主筆直下限

D2雖然係書架,低頻一D都唔輸座地
回復